Не правете непотребни залихи на лекови во вашите домови, да се однесуваме сите одговорно и без паника

Граѓаните да применуваат примарно телефонска и електронска комуникација со здравствените установи, освен при неодложна здравствена потреба и да се почитуваат стручните препораки од матичните лекари за зачувување на здравјето и за правилно лекување, апелира министерот за здравство Венко Филипче.

Не купувајте лекови непотребно, односно не правете непотребни залихи на лекови во вашите домови, посочува Филипче и додава дека лекови на рецепт на товар на Фондот за здравствено осигурување има во доволни количини, во промет одобрен од Агенцијата за лекови и медицински средства.

– Да се однесуваме сите одговорно и без паника со што ќе го заштитиме нашиот здравствен систем, а со тоа и сите нас како граѓани на Република Северна Македонија, истакнува Филипче на својот ФБ профил.

Во Скопје починаа двајца заболени од коронавирус

Министерото за здравство Венко Филипче рече дека еден од починатите бил на 91 годишна возраст, а вториот имал 31 година и бил во тешка здравстена стостојба. Две лица починаа на Клиниката за инфективни болести, извести министерот за здравство Венко Филипче.

Тој рече дека еден од починатите бил на 91 годишна возраст, а вториот имал 31 година и бил во тешка здравстена стостојба.

Засега, рече Филипче има 16 новозаразени, а 257 има вкупно заболени во Македонија. Четириесет и девет лица се на лекување на Инфективната клиника.

– На сите други пациенти ширум државата состојбата е стабилна. Двајца од пацинтите имаа втор негативен тест. Уште 5 лица ќе бидат деновиве наскоро тестирани по втор пат. Значи за 5 до 7 дена може да имаме 7 лица пуштени дома – рече Филипче.

Популарно