Оваа банкнота ќе се укинува!

Според неодамнешната одлука, Европската централна банка ја укинува банкнотата од 500 евра, а аналитичарите оваа одлука ја толкуваат на различни начини – од напредување во борбата против организираниот криминал, до почеток на крајот на готовината. Според весникот Штутгарт нахрихтен, мал е бројот на луѓе кои до сега во рацете ја имаа виолетовата банкнота.

„Банкоматите ретко кога ја исфрлаат таа банкнота, иако ги има околу 600 милиони парчиња во оптек. Ретко на кој ќе му недостига банкнотата од 500 евра“, пишува германскиот весник, а пренесува Дојче веле.

Весникот пишува и дека банкнотите од 500 евра сочинуваат околу третина од целокупната вредност на кешот во евра во оптек. Ќе биде потребно да се допечатат големи количества банкноти од 100 и 200 евра. Се проценува дека повлекувањето на старите банкноти, печатењето и дистрибуцијата на новите ќе чини најмалку половина милијарда евра.

Германските медиуми тврдат дека овој потег на Европската централна банка нема да им пречи на оние кои се бават со криминал, перење пари и шверц на дрога бидејќи брзо ќе најдат нови патишта за вршење и финансирање на своите зделки. Претседателот на Германската национална банка Јенс Вајдман, во одговорот на прашањето дали укинувањето на оваа пара е „почеток на крајот на кешот“ вели дека готовината има непроценливи предности.

Вајдман истакнува дека оваа одлука на потрошувачите им ги ограничува начините на плаќање и трговијата. „Готовината нуди заштита од ниските или негативните камати. Парите можеа да ги подигнат и да ги стават во фиока. Без готовинатаа таа можност не би ја имале. Сѐ уште не сме дојдени до таму, но укинувањето на банкнотата од 500 евра е повод да се размисли и за тие аспекти“. Шпигл пишува дека „во царството на организираниот криминал предност има готовинското плаќање“.

„Кешот е анонимен, го менува сопственикот со брзина на молња и тешко се следи. Единствената мана на готовината е физичка: потребен ѝ е простор. За исплата на сума од десет милиони евра потребни се 200.000 банкноти од педесет евра, кои, кога ќе се стават на куп тежат 184 килограми. Дискретно предавање на парите во мал куфер е невозможно“, пишува Шпигл. „Врската меѓу укинувањето на банкнотите и сузбивањето на криминалот досега не е докажана“, признаваат дури и експертите од Европската централна банка.

Бројни критичари, според Шпигл, сметаат дека укинувањето на 500-ката и воведувањето горни граници за исплата на кеш не се оружје во борбата против организираниот криминал и перењето пари, туку прв обид да се исфрли готовината од економијата. За укинувањето на банкнотата од 500 евра пишува и весникот Франкфуртер алгемајне цајтунг, во текстот со наслов „Чао, Бин Ладен!“. „Шпанците ја погодија суштината на нештата. Банкнотата во заминување тие веќе подолго време ја викаат „Бин Ладен“.

Сите знаат дека парата постои, но речиси никој никогаш не ја видел. Интересно е тоа што најголемиот број банкноти од 500 евра циркулираат во Шпанија, иако економското учество на таа земја во еврозоната изнесува едвај 10 отсто“.

Државата ќе не врати ДДВ по30.000 денари за секое семејство – еве што треба да направите

Околу 30.000 денари или 15% од платениот ДДВ на годишно ниво ќе се вратат на граѓните, вети СДСМ во предизборната кампања.

На посебна картичка ќе се регистрираат парите од вратениот данок. Таква картичка ќе има секој граѓанин.

За секој купен производ или искористена услуга за коишто државата наплаќа ДДВ преку фискалните сметки, 15% од вкупниот платениот износ за ДДВ ќе се враќаат на сметка на граѓаните.

Ова значи дека во секое семејство, ако се пресмета на годишно ниво, ќе влегува плата плус од околу 30.000 денари.

Со плата плус дома, луѓето ќе можат да испланираат годишен одмор, или детска соба за своето дете, или ќе покријат некоја кредитна картичка или дел од заостанат долг.

Овој закон ќе започне како пилот проект на почетокот на 2018-та во неколку општини, додека за кратко време ќе се прошири и низ целата земја.

Државен завод за статистика: Просечната македонска плата е доволна само за сметки и основни потреби

Државниот завод за статистика излезе со податок дека просечната месечна нето плата во октомври изнесува 23.356 денари и е зголемена за четири проценти во споредба со октомври лани. Октомвриската просечна нето плата е зголемена и во однос на септември, но прашањето кое се наметнува е дали таа е доволна за просечниот Македонец да ги плати месечните сметки и да ги задоволи своите основни потреби, пишува МИА.

Ако се направи една обична пресметка за месечните трошоци, тогаш ќе се види дека за режиски сметки, Македонецот троши околу шест илјади денари, за превоз три илјади денари, а за лична хигиена и одржување на хигиената во домот две илјади денари. За храна и пијалоци му остануваат уште околу 12 илјади денари со кои треба да го помине месецот што е малку со оглед на животниот стандард и постепеното зголемување на цените и услугите.

Сличен став имаат и во Сојузот на синдикати на Македонија каде на месечно ниво се објавуваат податоци за минималната синдикална кошничка. Оттаму велат дека анализите покажуваат оти во октомври македонските семејства само за да ги задоволат минималните потреби за храна требало да потрошат 57,53 проценти од просечната нето плата, а европскиот просек е под 30 проценти.

- Ова покажува дека работникот, ако ја прима просечната плата која е исплатена во октомври во износ од 23.356 денари, со неа ќе подмири 72,26 проценти од најнеопходните потреби на неговото четиричлено семејство. За да ја обезбеди вкупната вредност на производите и услугите вклучени во пресметката на кошницата му недостигаат уште 38,39 проценти или 8.966 денари, појаснува претседателот на ССМ Дарко Димовски.

Најновите податоци што ги има ССМ за синдикалната минимална кошничка покажуваат дека во декември на едно четиричлено семејство му се потребни 13.435 денари за храна и пијалоци, 10.496 денари за домување, 2.289 денари за хигиена и 2.339 денари за превоз. Остануваат 2.160 денари за облека и обувки, 1.070 денари за културни активности и само 683 денари за одржување на здравјето.

Во прилог на ова одат и најновите податоци што ги објави Државниот завод за статистика, според кои трошоците на живот минатата година пораснале за 1,4 проценти во споредба со 2016 година, а цените на мало за 3,2 проценти.

Македонија заостанува од сите држави во поранешна Југославија по исплатена нето плата. Направените истражувања покажуваат дека највисока плата имаат Словенците, додека пред Македонија се сите останати држави од поранешна Југославија. Колку за споредба во Македонија просечната плата е околу 380 евра, а во Словенија месечно во просек се исплатуваат по 1.050 евра. На второ место се Хрватите со речиси 800 евра, Црногорците со околу 500 евра, по што следуваат Босна и Херцеговина со 433 евра и Србија со околу 400 евра.

Популарно