Бројаницата не е талисман ниту нараквица за среќа

Многумина ја сметаат само за украс на раката, без да го знаат нејзиното суштинско значење.

Бројаницата е борецот  за молитва“ и мир.

Таа треба да има 33 јазли и најчесто се носи на рака.

Има и многу поголеми, но повеќето ја носат онаа „класична“ бројаница.

Обично тие се прават во црна боја, а со тоа не потсетуваат на сериозен живот во постојано покајание за нашите гревови.

Бројаниците за време на молитвата ги држиме во левата рака затоа што со десната во се крстиме, не е можно да се одбројуваат молитви и да се крсти во исто време.

Кога бројаницата не ја користиме за време на молитва – а тоа е нејзината улога, тогаш е најдобро да ја оставиме на некоја полица каде што го чуваме молитвеникот, Светото Писмо кое го користиме за молитва.

Исто така бројаницата можеме да ја носиме со себе, ако одиме на пат или слично.

Тогаш можеме да ја спакуваме заедно со молитвеникот или да ја ставиме околу зглобот на левата рака.

Зошто лева рака?

За да не се случи при користење на десната рака постојано да мавтаме со бројаницата или негде да ја закачиме по што би се скинала или слично, бројаницата ја држиме во левата рака.

Меѓутоа најдобро е бројаницата да не се носи како реклама, туку да се користи при молитви далеку од очите на љубопитните.

Таа не е никаков талисман нараквица за среќа, ниту нараквица со која децата поубаво ќе спијат и нема да имаат кошмари.

Нејзината улога и цел е поврзана само низ молитвата и никако поинаку.

Утре е Духовден

Црковниот празник посветен на слегувањето на Светиот Дух на апостолите, кој се празнува 50 дена по Велигден е еден од најголемите празници кои Македонската православна црква ги одбележува.

На овој ден, на некои места се организираат поворки во кои учествуваат најубавите девојки од селото. Тие претставуваат русалки, вили настанати од душите на починатите девојки и потпоените жени, закопани без погребни обреди. Верувањата велат дека русалките настојуваат да нанесуваат зло, особено на жените и сакаат да намамат жртва до вода и да ја удават.

Оттаму постојат многу забрани и ограничувања, па приказната вели дека не е во ред да се спие преку ден, бидејќи русалките демнат на крошните од дрвата, па можат да наштетат во сон. Жените не треба да перат облека, да предат волна и да ткаат, ниту да завршуваат некакви домашни обврски.

Оној кој ќе дојде во контакт со русалките или ќе се разболи или ќе полуди. Затоа народот верува дека секогаш со себе треба да се има лук или пелин.

Таа дојде до топ форма со анти дијета

Речиси секоја диета бара броење на калории, но за една  девојка како успешен  се покажа сосема спротивен метод. 30-годишниот Madalin Đorđeta Frodsem решил да ја  проба т.н. анти дијета и престанала да ги брои калориите.

"Се сеќавам кога ги гледав трансформациите на други жени, и му  ги покажував фотографиите на мојот тренер, ги анализирав нивните тела и се прашував кога јас ќе изгледам така. Пробав сè променив  тежина, броев калориите, ги намалив дозите, но сè уште немаше успех ", изјави таа ".

Со текот на времето, таа се свртела кон поинаков пристап. Таа повеќе не се грижела за калориите, но продолжи да работи напорно. Ако не можеше да оди во сала, таа ќе ги завршеше вежбите дома. Целото искуството веќе не беше стресно.

"Решив да не се фокусирам на одредени делови од телото, туку на целото тело", објаснува таа.

Дури и денес,  го следи принципот на таканареченото интуитивна дијета, според кое "храната е повеќе од гориво, но не емоционална утеха кога сме осамени или лошо располжени."

"Не бројам калории, сега сум во Италија и јадам свежо овошје, а за појадок пијам кафе со колачиња ", рече таа.

За ручек можете да јадете вегетаријански коктели, да вечерате  пица со сирење и салата, и не пропуштајте сладолед за десерт.

"Јас не јс сметам диетата ефикасна. Повеќе од 80 проценти од луѓето кои сакаат да изгубат телесната тежина, на крајот ја обновуваат тежината, без оглед на програмата што следува ", рече Австралијанката, кој ја следат повеќе од еден милион луѓе на Инстаграм.

Се надеваме дека луѓето ќе почнат да вежбаат, за да уживаат во тоа.

"Повеќето се стремат кон губење на тежината и затоа се не се забавуваат. Истражувањата покажаа дека ова не е долгорочен план за одржлив развој. Неопходно е да се промени начинот на размислување, што е најтешкиот дел. Луѓето треба да ги сфатат здравствените придобивки од вежбањето ", изјави Фродсем.

Популарно