Војската во Германија ги обучува кучињата за нова „улога“

DW пишува дека воените кучиња  се обучуваат во Центарот за обука на кучиња во градот Улмен, за да можат да детектираат коронавирус во човечка плунка.

На обуката учествуваат вкупно десет кучиња - германски овчари, шпаниели и ретривери кои „мирисаат“ примероци од заразени лица.

Идејата за проектот се појави затоа што овие кучиња не само што можат да детектираат експлозиви или лекови од молекуларен состав на мирис, туку и да чувствуваат разни видови тумори и хипогликемија кај дијабетичарите.

Германските истражувачи, вклучени во ова истражување, се оптимисти и очекуваат позитивен исход на проектот на крајот.

Центарот за обука на кучиња рече дека сè оди според планот и дека проектот успешно се спроведува, истакнувајќи дека ќе има многу поконкретни резултати во следните неколку недели.

Најмалку 300 германски воени кучиња  во моментов ширум светот се користат за откривање експлозиви, дрога и мини “

Сепак, како што покажаа две научни студии, постои ризик дека кучињата исто така ќе се заразат бидејќи, иако во доста ретки случаи, миленичињата можат да бидат заразени со вирусот преку луѓето.

Покрај Германија, кучињата во некои други земји, како САД, Финска и Велика Британија, се обучуваат за откривање на COVID-19. Покрај плунката, вирусот може да се открие и преку урина и пот.

Коментари

Популарно