Д-р Предраг Кон: „Ако луѓето не сакаат да носат маски, тогаш одиме во карантин“

Епидемиолошката состојба во Србија ја објасни доктор Предраг Кон. Коментирајќи го извештајот на колега од Хрватска за драматичната состојба во таа земја, д-р Кон рече дека истото ја чека и Србија доколку не се почитуваат мерките.

“Гледаме што нè чека. Да не мислиме дека сме нешто посебно и дека нешто ќе не помине. Разликата е во тоа што ние веќе го имавме вториот бран, што се случува во Европа сега. Треба да бидеме попаметни и факт е дека не сфаќаме дека постои закана, постојано се вели дека сме во стабилна состојба, и сме во крајно несигурна и заканувачка состојба, Белград е веќе во неповолна ситуација и може да се случи следната недела да влезе во вонредна состојба“,вели д-р Кон.

Тој уште еднаш предупреди што можеме да се очекува ако не се почитуваат мерките.

“Сигурно дека ќе имаме хрватско сценарио со ваквото однесување, вие гледате бојкот на мерките тука. Медицинскиот дел од Кризниот штаб ми даде поддршка да изразам голема загриженост за целосно непочитување, не целосно, но големо – 50-60 проценти сепак ги почитуваат мерките. Ако немаме бариери , ја ослободуваме заразата. Маските не се задолжителни на отворено“, вели Кон.

Коментари

Популарно