Видео: Серија која потсетува на распадот на Југославија

„Patria“ се базира на истоимениот роман на Фернандо Арамбур и носи измислена приказна за историските факти поврзани со теророт врз цивилното население, што ЕТА го спроведе во Баскија.

Тоа е особено интересно за Балканот затоа што ја објаснува опојната моќ на национализмот и како нивните соседи се убивале меѓусебно во 90-тите години на минатиот век.

Политичката драма „Патрија“ (Татковина), создадена за ХБО Европа од продуцентската куќа Алеа Медија, беше премиерно прикажана на крајот на септември годинава како ограничена серија од осум дела. Во центарот на акцијата се две семејства од мал град на брегот на реката Орија, недалеку од Сан Себастијан. Тие се од иста религија и зборуваат на ист јазик. Тие живеат во мал град, кој изгледа како шпанска верзија на Горазде.

Проклети 90-ти

кога политиката интервенираше во нивните животи кон крајот на 80-тите и раните 90-ти, исто како и во Југославија, оние што престанаа да плаќаат рекет кон сепаратистите, почнаа да се етикетираат како непријатели и да престанат да ги служат во продавници и ресторани. Заплетот се одвива преку сеќавања на сопругата на мажот кој беше ликвидиран од членовите на озлогласената организација ЕТА, која вршеше терор врз цивилното население во Шпанија од 1959 до 2011 година. Убиството на Тџат (Хозе Рамон Сороиз), сопственик на мала транспортна компанија, е само една приказна за невина глава, која падна поради борбата на ЕТА за независна Баскија.

Нивната борба за слободна Баскија беше залудна и одзеде безброј животи. Терористичката организација што ги наметна идеите за слободна Баскија, сурово го отстрани секој дисидент и се финансираше со изнуда на пари.

Иако е политичка драма, „Татковината“ на творецот Аитор Габилондо е сведена на приказна за колатерална жртва на нејасни сепаратистички идеи, а тоа е секогаш семејството. Едно дождливо попладне се излеа крв на улица во мал град, засекогаш менувајќи го животот на неколку актери. Бетори (Елена Ирурета) и Мирен (Ана Габараин) порано беа најдобри пријатели, сè до моментот кога сопругот на Бетори беше убиен од членовите на ЕТА, кога тој престана да плаќа рекет.

Уништени животи, тие се обидуваат да живеат ден за ден, иако секој детал, звук и мирис потсетува на минатото. Заплетот се случува во 2010 година, а двете жени сега се заколнати непријатели. Не само што ги раздели убиството на сопругот на Бетори, туку и затворската казна што ја издржува синот на Мирена, затоа што тој извршил многу злосторства како член на баскиските сепаратисти.

Целиот заговор започнува кога Бетори се враќа во малото гратче за да открие кој е убиецот на нејзиниот сопруг и да ги помине последните денови во нејзиниот стан. Сепак, нејзиниот изглед го вознемирува  населението, кое не „се плаши“ од ништо, дури ни од притисок врз локалниот свештеник дискретно да и соопшти дека не ја сакаат таму. Сепак, тврдоглавата Бетори нема што повеќе да изгуби, бидејќи таа веќе го изгуби сопругот, а нема слушнато за нејзината ќерка која побегна во Лондон по неговото убиство. Покрај тоа, таа страда од болест што ја прави близу до смртта повеќе од сè низ што доживеала досега.

Вознемирувачките плакати 

Судбината“ е тоа на многу повратници и оваа приказна неодоливо потсетува на она што се случи за време и по војната во земјите од поранешна Југославија, со оние што се вратија во своите станови, од двете страни, каде што дојдоа единствено во потрага по вистината. за нивните најблиски. Згора на тоа, фактот дека духовите од минатото сè уште живеат во Шпанија го докажува и фактот што се случи интересна реакција на населението за промоција на проектот ХБО. Додека Бетори ги вознемируваше своите сограѓани во серијата, појавата на постери на улиците во Мадрид предизвика бес.

Дури и пред некој да ја види серијата, HBO беше обвинет за изедначување на жртвите и агресорите со серијата, иако неговата намера беше да покаже како, според некои кармички закони, секој  ќе дочека точно тоа што им  го прави на другите. Постерот покажува жена како вреска над мртвото тело на нејзиниот убиен сопруг и завиткан убиец на подот, кој е мачен од мадридската полиција. Самиот врв на серијата предизвика доста полемики, бидејќи се базира на сцена на убиство, па во неа се менуваат суптилни и уметнички стилизирани графички елементи на крв и дожд.

Како што покажува успешниот роман „Патрија“ на Фернандо Арамбур во 2016 година, малограѓанскиот менталитет е тој што оди заедно со националистите, еден вид запалив материјал што ги разгорува лудите страсти. Тие, како и секоја илузија, брзо горат, оставајќи зад себе пустелија во форма на уништени животи на неколку генерации. Колку повеќе време поминува, толку е повидлива залудноста на антагонизмите и конфликтите што ги доведоа луѓето до уништување. Сепак, ова се точки на кои нема враќање, па затоа луѓето денес претежно живеат или во минатото или како резултат на сопствените лоши избори од истото минато. Останатите се разбудија од кошмар одамна и сфатија дека цела галаксија на ликови паразитирала на непријателства, конфликти и војни, кои ги интересирале само пари и сопствено богатење.

Тие велат дека паметен човек учи од туѓите грешки, а магарето од неговите. „Патрија“ до квалитетна домашна серија што ќе успее да ја покаже баналноста на злото на Балканот на вистински начин, може да послужи како туѓа лекција од минатото и катарзично, ослободувачко филмско искуство.

Коментари

Популарно