Творците на „Спутник В“ за вакцината: „Можно е да штити доживотно“

Шефот на Државниот истражувачки центар за епидемиологија и микробиологија „Гамалеја“, Александар Гинцбург, се надева дека вакцинацијата со руската вакцина против круната „Спутник В“ (Sputnik V) ќе гарантира доживотен имунитет.

„Се надевам дека вакцината ќе делува не една или две години, туку цел живот. Бев вакциниран двапати, па ете да поживеам пет, десет години, подолго“, рече Гинцбург.

Академикот се пошегувал дека „ќе ги остави своите антитела на неговите потомци во тестамент“.

Според него, во рамките на специјалното тестирање на лица чие ниво на антитела се намалува, се планира повторна вакцинација со цел да се провери колку време е потребно за повторно формирање на потребното ниво на антитела.

„Ако нивните антитела се вратат на нивото што го штитат за два, три, четири дена, тоа значи дека се формирани нивните мемориски клетки, односно по првата вакцинација, нивниот имунолошки одговор е зачуван. Ќе ги спроведуваме тие тестови една година, година и половина“, прецизирал тој.

Во Русија, масовната вакцинација против вирусот корона започнала на 18. јануари. Русите главно се вакцинираат со првата регистрирана вакцина во светот за корона, Спутник В, која досега е одобрена за итна употреба во 59. земји со вкупно население од над 1,5 милијарди луѓе.

Коментари

Популарно