Онколозите предупредуваат од исхраната да се исфрлат овие намирници

Бројот на заболени од оваа тешка болест се зголемува во последно време и затоа неопходно е да се препознаат симптомите.

Онколозите ги истакнуваат најчестите симптоми кои укажуваат дека настанал рак во телото. Секако, најдобриот начин е редовната посета на лекар и систематски прегледи кои често луѓето ги избегнуваат. Јасните сигнали се јавуваат дури кога болеста се развила, а тогаш веќе е доцна.

Слабост – ова е предизвикано од значаен губиток на крв, што доведува до губење на протеинот хемоглобин, чија главна функција на транспортот на кислородот до ткивата и органите, поради што се чувствува генерална слабост во телото.

Нагло губење на тежината – ако изгубите 5 килограми месечно од необјасниви причини, ова е аларм да се јавите на лекар. Тоа може да биде предизвикано од нарушено здравје на белите дробови, желудникот и органите за варење.

Покачена телесна температура – зголемената телесна температура која не поминува со денови е реакција на нарушениот имунолошки систем.

Болка – овој систем се појавува во последните фази од ракот.

Ракот е многу лоша болест која напредува брзо и затоа е важен редовниот преглед.

Превенцијата на ракот може да се постигне со усвојување на здрави навики:

 • Намалување на употребата на рафинирани масла.
 • Исфрлање на газираните сокови.
 • Да се намали исхраната на јадења од микровална.
 • Да се исфрли употребата на алкохол.
 • Да се намали користењето на преработена храна.
 • Да не се конзумира храна од пластична амбалажа.
 • Преработениот шеќер да се намали на минимум.
 • Овие намирници треба да се дел од исхраната:
 • Многу овошје и зеленчук.
 • Мед.
 • Протеини од зеленчук.
 • 2 чаши вода на празен желудник.
 • Здрави сокови.
 • Топла храна, но не зрела.

Коментари

Популарно