Ce грижите за цвеќето, но тоа сепак венее? - eден детал е важен

Покрај луѓето и животните чиј биоритам го диктира времето кога треба да јадат или да спијат и растенијата имаат свој внатрешен или биолошки часовник, ова се сознанија до кои дошле во Германија.

Биолошкиот часовник формира низа биолошки ритми во одреден период, дефинирано како време кое е потребно за да се заврши еден циклус од 24 часа, што е колку време и е потребно на Земјата да ротира околу својата оска.

Растенијата прават разлика помеѓу денот и ноќта

„Растенијата знаат кога е ден и кога е ноќ врз основа на нивото на шеќер што го содржат“, вели Франк Вернер од Германското здружение за украсни растенија.

Шеќерот се произведува преку фотосинтеза, а на растенијата им е потребна сончева светлина за да се случи тој процес. Растенијата имаат и свој внатрешен биолошки часовник кој диктира кога треба да се отворат и кога да ги затворат своите ливчиња. Постоењето на биоритам е неопходно за растенијата да се подготват за ноќта кога треба да ја апсорбираат светлосната енергија, но и за остатокот од денот кога може да се одвива фотосинтезата.

Не поместувајте ги цвеќињата

Моментот на зајдисонце е време кога растенијата ги затвораат своите цвеќиња. Многу луѓе грешат кога ги преместуваат своите цвеќиња на друго место, што им го нарушува внатрешниот часовник, па последователно тие ќе растат побавно.

Затоа, Вернер предлага при одгледувањето на растенијата да не го нарушувате нивниот биоритам бидејќи само така ќе созреат на време.

Коментари

Популарно