Откриено е колку време трошиме на разубавување секој ден

Некои посветуваат часови на ритуалите за разубавување и нега, додека други се чини дека прават се за пет минути. Секој од нас е различен, но несомнено е дека одржувањето на хигиената, шминкањето, негата на кожата и косата, разубавувањето и вежбањето бараат многу време. Колку поточно, покажа новото меѓународно истражување спроведено во 93 земји.

Научниците собраа податоци за тоа како 93.158 луѓе на возраст меѓу 18 и 90 години го поминуваат своето време. Тие се фокусираа на хигиена, шминка и употреба на козметички производи, нега на коса, облека, вежбање и исхрана, односно на сите активности чија основна цел е подобрување на физичкиот изглед, а не на здравјето.

Резултатите објавени во публикацијата Evolution and Human Behavior, покажаа дека трошиме речиси една шестина од нашето дневно време на убавина. Жените трошат во просек речиси четири часа на уредување, а мажите не заостануваат со 3,6 часа. Податоците докажуваат дека потребата да се изгледа подобро е универзална и не мора да е женски домен.

Има поголема разлика помеѓу различни возрасни групи отколку меѓу половите, особено кај жените. Се чини дека средовечните жени трошат најмалку време на убавина; на пример, 18-годишните жени се дотеруваат 63 минути подолго од 44-годишните жени, додека 60-годишните жени се дотеруваат 30 минути подолго од 44-годишните.

Моќта на екранот

Овој сегмент на однесување не е само под влијание на возраста; луѓето со повисок социо-економски статус, оние кои не се во сериозна врска и оние со висока или – сосема спротивно – ниска самодоверба, ќе работат повеќе на привлечноста. Сепак, екраните имаат најсилно влијание, односно времето поминато во гледање телевизија и уште повеќе времето поминато на социјалните мрежи.

„Повеќето научници се согласуваат дека медиумите честопати промовираат нереални физички идеали кои, згора на тоа, се недостижни за просечниот човек. Споредбата со таквите ретуширани модели може да промовира негативни чувства и однесувања, вклучувајќи анксиозност, депресивни симптоми, незадоволство од изгледот и нарушувања во исхраната. заклучија авторите на студиите.

Коментари

Популарно