Откриено е колку време трошиме на разубавување секој ден

Некои посветуваат часови на ритуалите за разубавување и нега, додека други се чини дека прават се за пет минути. Секој од нас е различен, но несомнено е дека одржувањето на хигиената, шминкањето, негата на кожата и косата, разубавувањето и вежбањето бараат многу време. Колку поточно, покажа новото меѓународно истражување спроведено во 93 земји.

Научниците собраа податоци за тоа како 93.158 луѓе на возраст меѓу 18 и 90 години го поминуваат своето време. Тие се фокусираа на хигиена, шминка и употреба на козметички производи, нега на коса, облека, вежбање и исхрана, односно на сите активности чија основна цел е подобрување на физичкиот изглед, а не на здравјето.

Резултатите објавени во публикацијата Evolution and Human Behavior, покажаа дека трошиме речиси една шестина од нашето дневно време на убавина. Жените трошат во просек речиси четири часа на уредување, а мажите не заостануваат со 3,6 часа. Податоците докажуваат дека потребата да се изгледа подобро е универзална и не мора да е женски домен.

Има поголема разлика помеѓу различни возрасни групи отколку меѓу половите, особено кај жените. Се чини дека средовечните жени трошат најмалку време на убавина; на пример, 18-годишните жени се дотеруваат 63 минути подолго од 44-годишните жени, додека 60-годишните жени се дотеруваат 30 минути подолго од 44-годишните.

Моќта на екранот

Овој сегмент на однесување не е само под влијание на возраста; луѓето со повисок социо-економски статус, оние кои не се во сериозна врска и оние со висока или – сосема спротивно – ниска самодоверба, ќе работат повеќе на привлечноста. Сепак, екраните имаат најсилно влијание, односно времето поминато во гледање телевизија и уште повеќе времето поминато на социјалните мрежи.

„Повеќето научници се согласуваат дека медиумите честопати промовираат нереални физички идеали кои, згора на тоа, се недостижни за просечниот човек. Споредбата со таквите ретуширани модели може да промовира негативни чувства и однесувања, вклучувајќи анксиозност, депресивни симптоми, незадоволство од изгледот и нарушувања во исхраната. заклучија авторите на студиите.

Кога бебето почнува да си го препознава името?

Во текот на првата година од животот, кај едно бебе има доста пресвртници, а можеби едно од најбитните нешта е она кога ќе почне да го препознава и да одговара на довикнувањето на неговото или нејзиното име.

Според науката, препознавањето имиња се случува поради тн. „рецептивен јазик“ што вклучува обработка на изговорените зборови и гласови. Така, оваа уникатна радост за родителот кога малечкото ќе ја сврти главата откако ќе го чуе своето име, обично се јавува неколку месеци пред првиот роденден. Меѓутоа, важно е да се забележи дека бебињата своите јазични вештини ги развиваат секое во различно време, пишува списанието „Перентс“ (Parents).

Повеќето бебиња почнуваат да го препознаваат своето име на возраст меѓу четири и девет месеци. Штом бебето ќе ја совлада оваа вештина, може да се забележи дека тоа продолжува да го гледа возрасниот – или други реакции, кога и некој да го повика по име.

Родителите веројатно ќе забележат и други промени поврзани со говорот пред тоа. На возраст меѓу четири и шест месеци, на пр., бебето обично веќе може да почувтвува промени во тонот кога нелкој му зборува, според Американското здружение за говор, јазик и слух (АСЛХА).

Не’ очекува космичка експлозија видлива со голо око, се случува еднаш во 80 години

Небесниот танц меѓу две ѕвезди оддалечени 3.000 светлосни години ќе резултира со толку силна експлозија што ќе биде видлива со голо око со денови, изјавија во петокот астрономите од Универзитетот Нотингем Трент.

Експлозијата што се случува еднаш во животот во системот T Coronae Borealis ќе се појави како светла нова ѕвезда на ноќното небо, пред да избледи и да исчезне повторно во следните 80 години.

Професорот Даниел Браун објаснува дека овој небесен настан се нарекува „нова“, кога сјајот на ѕвездата брзо се зголемува.

Според него, не е лесно да се предвиди кога ќе се случи тој настан, но верува дека тоа би можело да се случи во секое време до септември.

„Почестени сме, ќе видиме т.н нова ѕвезда на небото“, рече Браун, посочувајќи дека T Coronae Borealis всушност не е една ѕвезда, туку две ѕвезди кои орбитираат една околу друга.

„Сега е време за уште една ваква експлозија за T Coronae Borealis, чија светлина од 11 mag, едвај видлива на темното небо, ќе се зголеми на 2 mag, споредлива со ѕвездите во Големата Мечка и ќе биде видлива со голо око дури и на загадено небо. „Новата“ ќе стане видлива во близина на соѕвездието Херкулес.

Астрономите објаснуваат дека овие „нови“ во суштина се како водородни бомби.

Не заборавајте да ги поместите стрелките на часовникот

Иако веќе неколку години се зборува да се прекине со оваа пракса на поместување на времето сепак таквите најави не се остварија и затоа летното сметање на времето почнува од вечерва поточно од 2 часот по полноќ.

Тогаш стрелките на часовникот ќе се поместат еден час нанапред и времето ќе се смета како од 03:00 часот.

Летното сметање на времето завршува на 27 октомври во 03:00 часот, така што тогаш со поместување за еден час наназад, времето во 03:00 часот, ќе се смета како 02:00 часот.

Одлуката за воведување на летното сметање на времето е согласно Законот за сметање на времето („Службен весник на Република Македонија“ бр.17/96 и 16/97) и согласно европски директиви, информираше Владата во вторникот.

Популарно