Причини зошто мажите оставаат видливо добри сопруги

Фјорд даде три теории кои објаснуваат зошто мажите се разведуваат од своите партнерки кои сите ги сметаат за добри

Зигмунд Фројд е австриски психијатар познат како основач на психоаналитичката школа. Тој се смета за еден од највлијателните, но и најконтроверзните научници на 20 век.

Тој е главниот претставник на психоанализата. Тој ја претстави теоријата според која човекот е несвесно суштество, без можност за слободно одлучување, не може да носи рационални одлуки, па дури и да владее со себе.

Постојат бројни причини зошто двајца луѓе раскинуваат, но најчестото прашање е зошто некој ја напушта личноста која е видно добра во секој поглед.

Ќе ги разгледаме причините зошто мажите го прават тоа, всушност, зошто оставаат добри жени, со три мудри цитати од Фројд и неговите објаснувања:

1 „Ако двојката престане да се кара, тогаш љубовта престанала“.

Отсуството на каков било конфликт може да доведе до прекин на развојот во врската. Се разбира, мерката е важна во сè. Здравата дискусија е во ред, секој вишок не е.

Тешко е да се расправате со добра жена, но понекогаш едноставно треба да престанете да бидете толку добри во сите ситуации. Всушност, некој би сакал да каже дека е потребна здрава и конструктивна дискусија во врската, за да се решат одредени работи, но и да се искажат јасни позиции.

2. „Во човековата природа е да цени и сака се што не може да постигне“.

На почетокот на речиси секоја врска лесно се разбираат одредени чувства кои не водат. Станува збор за интриги, неизвесност и малку опасност. Не знаете што точно можете да очекувате и да постигнете, па го цените тој почетен наплив на адреналин.

Меѓутоа, кога врската ќе стане доволно стабилна, врската ви станува не толку интересна, дури и ако има добра жена до вас или не. Го губите интересот, бидејќи веќе сте ја постигнале врската, а се земате здраво за готово. Едноставно, во човечката природа е да го цените она што сè уште не сте го постигнале или не можете да го постигнете, а кога ќе го добиете и ќе го постигнете, работите стануваат помалку интересни за вас.

3. „Кој сака многу жени, добро ги познава. Кој сака еден, ја познава љубовта“.

Фројд овде јасно го посочува законот, а тоа е: Луѓето кои се сакаат не се напуштаат. Фројд нагласува, подготвени сме да останеме до некоја личност само ако чувствуваме љубов. Продолжувањето на врската од навика, од некакво чувство на должност или сожалување, од заеднички стекнат капитал е едноставно непотребно. Но, неволјата, смета Фројд, е што многу парови продолжуваат да живеат така.

Кога станува збор за вистинска врска, во која има љубов, ќе останете таму. Нема калкулации или пресметки. Како што кажал и самиот, во човековата природа е да го сака она што не може да се постигне, но и кој сака правилно да ја знае љубовта. Затоа, работата е индивидуална.

Препознајте во каква врска сте и многу лесно ќе донесете одлука, дали останувате или престанала да ви биде интересно.

Коментари

Популарно