Причини зошто мажите оставаат видливо добри сопруги

Фјорд даде три теории кои објаснуваат зошто мажите се разведуваат од своите партнерки кои сите ги сметаат за добри

Зигмунд Фројд е австриски психијатар познат како основач на психоаналитичката школа. Тој се смета за еден од највлијателните, но и најконтроверзните научници на 20 век.

Тој е главниот претставник на психоанализата. Тој ја претстави теоријата според која човекот е несвесно суштество, без можност за слободно одлучување, не може да носи рационални одлуки, па дури и да владее со себе.

Постојат бројни причини зошто двајца луѓе раскинуваат, но најчестото прашање е зошто некој ја напушта личноста која е видно добра во секој поглед.

Ќе ги разгледаме причините зошто мажите го прават тоа, всушност, зошто оставаат добри жени, со три мудри цитати од Фројд и неговите објаснувања:

1 „Ако двојката престане да се кара, тогаш љубовта престанала“.

Отсуството на каков било конфликт може да доведе до прекин на развојот во врската. Се разбира, мерката е важна во сè. Здравата дискусија е во ред, секој вишок не е.

Тешко е да се расправате со добра жена, но понекогаш едноставно треба да престанете да бидете толку добри во сите ситуации. Всушност, некој би сакал да каже дека е потребна здрава и конструктивна дискусија во врската, за да се решат одредени работи, но и да се искажат јасни позиции.

2. „Во човековата природа е да цени и сака се што не може да постигне“.

На почетокот на речиси секоја врска лесно се разбираат одредени чувства кои не водат. Станува збор за интриги, неизвесност и малку опасност. Не знаете што точно можете да очекувате и да постигнете, па го цените тој почетен наплив на адреналин.

Меѓутоа, кога врската ќе стане доволно стабилна, врската ви станува не толку интересна, дури и ако има добра жена до вас или не. Го губите интересот, бидејќи веќе сте ја постигнале врската, а се земате здраво за готово. Едноставно, во човечката природа е да го цените она што сè уште не сте го постигнале или не можете да го постигнете, а кога ќе го добиете и ќе го постигнете, работите стануваат помалку интересни за вас.

3. „Кој сака многу жени, добро ги познава. Кој сака еден, ја познава љубовта“.

Фројд овде јасно го посочува законот, а тоа е: Луѓето кои се сакаат не се напуштаат. Фројд нагласува, подготвени сме да останеме до некоја личност само ако чувствуваме љубов. Продолжувањето на врската од навика, од некакво чувство на должност или сожалување, од заеднички стекнат капитал е едноставно непотребно. Но, неволјата, смета Фројд, е што многу парови продолжуваат да живеат така.

Кога станува збор за вистинска врска, во која има љубов, ќе останете таму. Нема калкулации или пресметки. Како што кажал и самиот, во човековата природа е да го сака она што не може да се постигне, но и кој сака правилно да ја знае љубовта. Затоа, работата е индивидуална.

Препознајте во каква врска сте и многу лесно ќе донесете одлука, дали останувате или престанала да ви биде интересно.

3 знаци кои откриваат дека веќе не постои љубов во вашата врска

Врските минуваат низ различни фази и многу нормално е секој меѓучовечки однос да мине низ криза.

Во тие моменти, потребно е да се вложи напор за да се поправат односите и да се обнови љубовта.

Сепак, доколку забележите еден од овие знаци тогаш многу веројатно е дека врската е пред самиот крај.

Постои голема одалеченост

Работа, пријатели, обврски... Сите ги имаме тие обврски. Но, кога тие ќе станат важен приоритет за една или двете страни, без да се обрне внимание на врската, тогаш се јавува одалеченост која сигнализира крај на врската.

Лоша меѓусебна комуникација

Не разговарате, а ако разговарате, постојано се расправате. По некое време, веќе и конфликтите се намалуваат бидејќи ништо не ви е важно и уморни сте од долгите дискусии.

Не постои напор и компромис

Еден или двата партнери не прават никаков напор за поправање на работите, ниту пак за да се постигне компромис и да се негува љубовта.

Закрепнувањето по „скршено срце“ трае три месеци

Раскинувањата oбично завршуваат со подолготрајна тага.

Научен труд објавен во британскиот „Журнал“ за позитивна психологија открива колку време во просек им треба на луѓето да закрепнат по болен прекин на љубовна врска.

Кога „срцето е скршено“, преовладува чувството на безвредност, што поттикнува повредената или повредениот „да се држи“ дури и поцврсто за она што веќе не е достапно. Во такви случаи се јавуваат збунетост, лутина, тага, фрустрација. Уште повеќе, ако е присутна ниска самодоверба којашто нѐ тера постојано да се обвинуваме и омаловажуваме себеси, преболувањето на раскинувањето тогаш е потешко, па тоа „заздравување“ оди побавно.

Тоа ќе рече – проценувањето колку долго ќе трае таа лоша состојба по раскинувањето зависи, до одреден степен, од самодовербата.

Според наводите, на 71 отсто од 155 млади возрасни лица им биле потребни околу 11 седмици за промена кон подобро. До крајот на тие три месеци, испитаниците можеле да ги видат добрите страни на нивното раскинување. Тие, имено, почувствувале „созреаност“ и подготвеност да се насочат кон целта – позитивни промени по раскинувањето.

Разумно е да се очекува дека зацврстувањето на ниската самоувереност по раскинувањето може да трае барем неколку недели. А пак, факторите коишто влијаат на таа временска рамка зависат од самиот човек и од врската која штотуку завршила.

Три реченици кои звучат како љубов, а всушност зад нив се крие манипулација

Понекогаш е тешко да се разликува грижата и љубовта од манипулацијата. Ова се фрази кои се користат за да се залажат партнерите.

Има луѓе кои имаат потреба да манипулираат со луѓето со кои се во врска или брак, поради некои психолошки проблеми што ги имаат.

Овие три реченици манипулаторите често ги користат како параван, бидејќи наликуваат на љубов.

„Ова го правам за твое добро“

Манипулаторот сака да изгледа како да се грижи за вас, а всушност сака да ве контролира за да ја постигне својата цел. Реченицата „Го правам ова за твое добро“ звучи како израз на грижа и љубов, но тоа е начин манипулаторот да ве принуди да го прифатите она што го прави велејќи дека е за ваша корист.

„Дали вака ми враќаш?

Кога манипулаторот ќе ви каже: „После се што направив за тебе, ти ми враќаш вака?“, тоа покажува дека сака да се чувствувате виновни. Не се залажувајте да мислите дека тој се грижи за вас. Тој само сака да ве натера да се согласите со она што тој го сака.

„Очекував повеќе од тебе“

Оваа реченица прави личноста кон која е насочена да се чувствува помалку вредна од манипулаторот. Тие се потпираат на моќта за да ги постигнат своите цели. И повторно сака да се чувствувате виновни што не го постигнавте она што требаше, според мислењето на манипулаторот.

Популарно