Дали се подготвува приведување на Катица Јанева?

Има ли забрана Катица Јанева да ја напушти државата?!  Од медиумот „Република.мк“ побарале одговор од МВР дали навистина преку ова Министерство на сите гранични полициски сили им е испратена наредба која се однесува на лицето Катица Јанева на која стои знакот ,,S” или Стоп. Оттаму ниту ја потврдија ниту ја демантираа ваквата информација. Велат не се надлежни за изјава и за одговор не упатија во Основното Јавно обвинителство.

Дали доколку се обиде да ја напушти државата Јанева ќе биде приведена и однесена пред соодветните државни органи кои издале налог со знакот S одговор нема ни од ОЈО. Велат ваква информација може да даде само обвинителката Вилма Рускоска, до која ќе го препрателе нашето прашање.

Република“ очекува одговор од Рускоска дали веќе се подготвува обвинение против Катица Јанева, како и нејзини приведување, поради инволвираност во случајот „Рекет“ за кој веќе во триесетдневен притвор се наоѓаат Бојан Јовановски и Зоран Милески.

Заев: За мене „Кики“ и „Фрики“ не постојат!

„Ние во нашиот систем немаме казни бесење и стрелање, најтешката казна е затворот. Тој што се огрешил, ќе си ја отслужи казната. Затоа треба да си го средиме системот“. Ова го истакна денес премиерот Зоран Заев.

Наместо сериозно да ги разгледа последните скандалозни случувања со барање рекет и тврдењата објавени од новинарот Бранко Героски, Заев одлучи да истакне дека „Кики“ и „Фрики“ не постојат. Дополнително, реши да им одржи лекција за работа на новинарите, односно да им каже како работат.

-Кога ќе ги соопштите со име и со презиме, јавно, за да можат да ве тужат, вас новинарите или слично, тогаш ќе разговараме за име и за презиме. Кики и Фрики за мене не постојат. Треба да ги соопштите заради тоа што кога е истражувачко новинарство, тоа е креативно, треба да носи со себе и храброст. Изволте, секој да го истакнете ако има сомневање. Мотивирам, апелирам за истражувачко новинарство, порача Заев.

Популарно