Ова се 5те сигурни знаци дека сте заљубени

Дали се заљубив? Ова е прашање кои многумина си го поставуваат по почнувањето на нова врска. Особено, бидејќи љубовта се манифестира на различни начини. За едни, таа претставува пеперутки во стомакот, а за други страст.

Како да бидете сигурни дека сте се заљубиле?

Искрени сте со партнерот

Според некои истражувања, заљубеноста придонесува кон искреност. Ако сакате да споделите важни работи за себе со партнерот, а тие ве прифаќаат со сите ваши маани и доблести, тоа значи дека навистина сте заљубени еден во друг.

Се чувствувате позитивно по физичкиот контакт со партнерот

Сексот не е само физички чин, туку и начин да ја истражите својата врска со партнерот и да се разберете еден со друг. Сексот носи многу убави работи за врската. Ако се чувствувате убаво и позитивно, тоа е сигурен знак дека сте заљубени еден во друг.

Секогаш го избирате својот партнер, без оглед на тоа колку луѓе запознавате

Истражувачот Милер во 1997 година докажал дека личностите кои не се многу заљубени и предадени во врската, постојано се отворени за нови познанства кои би можеле да донесат до нова љубов. Од друга страна пак, оние кои  се заљубени не размислуваат за други потенцијални партнери бидејќи се задоволни и среќни. Тие гледаат само една личност.

Не се плашите од ризици со личноста која ја сакате

Преземањето ризици е доказ за вашата заљубеност. Според многу истражувања, таквата љубов партнерите ја чувствуваат заштитена и посреќна.

Секогаш се трудите да му го олесните животот на својот партнер

Му помагаме, давате совети и поддршка. Не дозволувате тој/таа да бидат тажни, доколку вие нешто можете да направите околу тоа. Ова е знак дека сте заљубени и се движите кон сериозна врска.

Најчеста навика на паровите кои имаат несигурен и нестабилен однос

Дури и ако нечија врска на прв поглед може да изгледа совршено, можеби не е совршена. Поточно, една студија открила која навика е најсилниот показател дека нешто не е во ред со врската. Студијата Personality and Social Psychology Bulletin докажала дека паровите што повеќе пати објавуваат работи за нивната врска на социјалните мрежи, се обидуваат да ја маскираат несигурноста и недовербата во врската.

Поточно, како што се наведува во студијата, таа е теорија на поврзаност која се занимава со тоа како паровите се врзуваат и ја зјакнуваат врската. Истражувачите објаснија дека луѓето кои не му веруваат доволно на својот партнер и на кои им е потребна дополнителна потврда за квалитетот на нивната врска, имаат тенденција да често објавуваат фотографии од себе и од партнерите, за да се докажат пред таканаречената публика и да создадат идилична слика за нивната врска.

Како што еден од истражувачите потврди за „Cosmopolitan“, луѓето кои се задоволни од својата љубовна врска, немаат потреба да ја изложуваат на јавноста затоа што немаат никаква желба за одобрување од другите и лажен перфекционизам.

Квалитетот на вашата врска лежи во едно прашање

Ако некогаш сакате да знаете колку е добра вашата врска со партнерот или со партнерката, поставете си го себе прашањето: Колку често се смеете заедно?

Според некои истражувања, двојките што често се смеат заедно имаат поквалитетна врска. Истражувачите правеле истражување врз 71 двојка, а тие притоа раскажувале како се сретнале првпат. Научниците броеле колку пати двојките се смеат заедно.

Оние двојки што се смееле заедно имале и подобар квалитет на врската, дефиниран со чувство на блискост и поддршка. Смеата исто така покажа и некои родови разлики. Од 1.400 насмевки што истражувачите ги снимиле, 62 отсто дошле од жените. Но машката насмевка е позаразна, што предизвикало нивните партнерки да се смеат заедно со нив. И тоа возвраќање имало посебно влијание врз мажите.

Сепак, овој пример од 71 двојка е премногу мал за да се донесат општи заклучоци, но некои претходни истражувања поддржуваат вакви резултати. Ова истражување објавува дека сеќавањата на убавите настани имаат благотворно влијание врз врската и дека смејата игра главна улога во тоа. Двојките што се сеќаваат на времето кога заедно се смееле за нешто ги оценувале нивните врски со повисока оцена. Научниците веруваат дека моментот кога двојките често се смејат заедно е потенцијален начин врската да биде похармонична и посилна во целост.

Погледнете колку време трае идеалниот секс

Сексуалниот живот е важен дел од односот на парот. Сепак, прашањата за времетраењето на сексуалниот однос постојано се појавуваат и кај мажите и кај жените.

Мажите особено сакаат да се фалат дека имале секс предолго време. Но, да не се лажеме. Експертите кажуваат колку трае идеалниот секс.

Специјалисти интервјуирале мажи и жени од различни земји. Експертите откриле дека жените сметаат дека сексуален однос трае 25 минути и 51 секунда, а претставниците на спротивниот пол се задоволни со 25 минути и 43 секунди.

Патем, никој од учесниците не успеале да се доближат до идеалното време траење. Според истражувањата, тоа е во просек од 17 минути и 5 секунди.Генерално, времетраењето на сексот се зголемува секоја година.

Популарно