Вакви ќе бидат правилата за наградната игра „МојДДВ Моја Награда“

Скоро 150 илјади граѓани месечно активно скенираат 7,5 милиони сметки а првата исплата според најавите на МФ на нивни сметки ќе легне во декември. Засега задоволни од резултатите надлежните решија да ја унапредат мерката која според нив дала резултати.

Интересот на граѓаните е и причина поради кои на крајот на ноември ќе стартува наградна игра со која ќе се освојуваат парични награди.

Со фонд од 31 милион денари министерството за финансии ќе доделува парични награди на дневно ниво и 15 награди на месечно ниво.

Условот да бидете дел од наградната игра е да барате задолжително сметки а потоа да ги скенирате.

Минималната плата се зголемува на 14.500 денари

Од декември минималната плата во државата ќе изнесува 14.500 денари. Тоа значи дека таа ќе се зголеми за две илјади денари од сегашните 12.507 денари. Зголемувањето на минималната плата ќе важи не само за приватниот, туку и за јавниот сектор.

Ова вчера го најави владиниот економски тим предводен од премиерот Зоран Заев по состанокот со коморите, работодавачите и синдикатите, нагласувајќи дека решението е донесено преку социјален дијалог со сите социјални партнери.

– Во 2017 година ја зголемивме минималната плата за 3.500 денари и досега изнесуваше 12.507 денари. Сега ја зголемуваме дополнителни 2.000 денари и ќе изнесува историски највисоки 14.500 денари. Со законот кој се усвои во 2017 година првпат се изедначи минималната плата и за работниците од текстилната и кожарската индустрија со другите гранки. Со изедначувањето на минималната плата за сите категории на работници исправивме една голема социјална неправда која постоење во нашето општество, изјави премиерот Заев.

Тој се надева дека зголемувањето на минималната плата ќе предизвика и спирално покачување на останатите плати во државата и е оптимист дека до крајот на мандатот ќе го исполнат ветеното за минимална плата од 16.000 денари и просечна плата од 30.000 денари.

Зголемувањето на минималната плата, според работодавачите, не ја исклучува можноста помалите текстилни компании да не можат да го издржат притисокот и да бидат затворени.

– Најголем притисок од порастот на минималната плата ќе имаат трудоинтензивните дејности. Мислам дека пазарот ќе успее да ги прифати вработените од евентуалните затварања на овие помали компании кои не работат директно со клиенти, туку земаат работа преку втора -трета рака и оти овие вработени ќе се вработат во оние конфекции кои ќе обезбедат поголема продуктивност, подобри услови за работа и почитување на работничките права, рече претседателот на Организацијата.

Според вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев, нема да биде голем бројот на малите текстилни компании што не ќе можат да го издржат притисокот од зголемувањето на минималната плата.

– Минималната плата е заштита за најзагрозените категории на вработени кои немаат алтернатива во делот на мобилноста поради својата возраст или други причини. Со минималната плата не правиме притисок врз компаниите, напротив се обидуваме да им помогнеме со две мерки – субвенционирање на придонесите и со законот за финансиска поддршка, рече Анѓушев.

Оние компании што не ќе можат да ја исплатат загарантираната минимална плата, ќе имаат опција да ги користат и можностите што ги нуди Законот за субвенционирање на плати кој е во собраниска процедура и се очекува да стапи во сила во ноември.

– Минималната плата е загарантирана како 14.500 денари и таа стартува од декември. Мерката за субвенционирање на платите се однесува на покачување од минимум 600 до максиум 6.000 денари и државата го покрива придонесот за покачувањето. Ако покачат 2.000 денари во ноември со исплата во декември, тогаш тие ја покачиле минималната плата и ќе ги искористат субвенциите за покачување на платата. Значи мерките се комплементарни една на друга, но тоа не значи дека сите ќе ја покачат минималната плата користејќи субвенција. Некој ќе ја покачи со субвенција, некој без субвенција, но во секој случај даваме опција бизнис секторот кој не може да го издржи ова покачување, да може да ја искористи мерката за субвенционирање, појасни министерката за труд и социјална политика Мила Царовска.

Досега 90 илјади граѓани примаат минимална плата од 12.500 денари.

MИА

Вработи се во Тиквеш, Систина Нефроплус, Монета

Винарска визба Тиквеш има 3 отвориени работни позиции:

СОРАБОТНИК ЗА ФИНАНСИИ: https://kariera.mk/job/pldxxxLHwEeyyWbxp7FACQ/sorabotnik-za-finansii

СОРАБОТНИК ЗА ЛОГИСТИКА - СКОПЈЕ: https://kariera.mk/job/gBclAm5mqEWiiaT7uwccYg/sorabotnik-za-logistika-skopje

СОРАБОТНИК ЗА ЛОГИСТИКА - КАВАДАРЦИ: https://kariera.mk/job/cxJcDs4joUGJxEudihLw0w/sorabotnik-za-logistika-kavadarci

ПЗУ Систина Нефроплус објавува оглас за работни места лоцирани во СКОПЈЕ - КООРДИНАТОР НА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ - За дијализни центри во западен реон и КООРДИНАТОР НА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ - За дијализни центри во источен реонhttps://kariera.mk/job/LEex2nHXu02PFqTPVNIZSw/koordinator-na-medicinski-sestri

Прима Оптика го проширува својот тим со АСИСТЕНТ ЗА ПРОДАЖБА: https://kariera.mk/job/qj3flAyxc0yOdpTJCgL9qA/asistent-za-prodazhba

Нето плата во висина од 23.000 денари за работа во Реплек Фарм како ОДРЖУВАЧ ВО ПРОИЗВОДЕН ПОГОН: https://kariera.mk/job/zjydKlIUkEKkL-oYmQAd5A/odzhuvach-vo-proizvoden-pogon

Дрогерија Дама на Црногорското приморје има потреба од ДИПЛОМИРАН ФАРМАЦЕВТ: https://kariera.mk/job/GHDWz0OM00Wc17-jaM38jg/diplomiran-farmacevt

Популарно