За газда Саво работникот е закон: Наместо 250 евра, кај мене заработуваат и до 2.500 евра

Саво Ковачевиќ е успешен Босанец во Германија. Тој е сопственик на компанијата Kovacevic Strassenbau којашто се занимава со одржување и реновирање на патишта и тротоари. Според него, во оваа дејност неговата компанија е најдобра во цела Германија.

Тој вели дека неговата компанија годишно заработува околу шест милиони евра, а има 64 вработени. Ако се земат и вработените од останатите компании кои сезонски работат за неговата компанија, тој број се зголемува на 120. Со гордост истакнува дека над 80 од вработените доаѓаат од БиХ.

Вредни и чесни

Секој кој одлучува да дојде во Германија и сака да работи во мојата компанија, веднаш му обезбедувам виза за влез и работа бидејќи јас сум многу задоволен од нив. Исто така, сакам да потенцирам дека моите најдобри вработени доаѓаат од Тузланскиот кантон и тие се многу вредни, точни, прецизни и искрени. Досега сум немал никаков проблем со нив, а нашите германски партнери се крајно задоволни од работата што ја вршат. И тие се задоволни со мене како работодавач бидејќи досега не се случило ниту еден вработен да ме напушти, а на голем дел од нив им се насмевна среќата и останаа да живеат во Германија, вели Ковачевиќ.

Доаѓаат со семејствата

Иако на многумина им дал леб во рака, тој не крие дека одредени луѓе го мразат од дното на душата бидејќи извезува работна сила од БиХ.

Овие луѓе работеле таму за месечна плата од 250 евра, а кога дојдоа кај мене, тие заработуваат 2.500 евра. Имам три куќи, апартмани и ги оставам да престојуваат таму додека не се снајдат. Некои доаѓаат во комплет со своете семејства, а потоа се одвојуваат изнајмувајќи сопствени станови и започнуваат со нов живот. Ова е најголемиот доказ дека ја правам вистинската работа за моите луѓе и мојот народ, заклучува Ковачевиќ.

Босанец во срцето и душата

Иако е роден во Германија, Ковачевиќ не го заборавил местото од каде што потекнуваат неговите родители. “Без оглед на тоа што сум роден во Германија, јас сум во Босанец во срцето и душтата“, вели тој.

Хуманист

Иако за тоа не сака да зборува, Ковачевиќ е исто така голем хуманист. Тој вели дека секогаш е тука кога на некој му треба помош. Особено е чувствителен за крајот од каде што потекнува па затоа им помага со пари кога и да треба да се изгради некоја црква или џамија.

Еве кои средства навистина го уништуваат коронавирусот

Било кое средство за дезинфекција го уништува коронавирусот, изјавила вчера директорката на Федералната служба за фитосанитарен надзор во Русија, Ана Попова.

„Секое дезинфекциско средство во одредена концентрација е погубно за овој вирус. Т.е. без оглед со што бришеме, главната работа е да се користи дезинфектант“ - изјавила Попова.

Претходно од службата изјавиле дека Државниот научен центар „Вектор“ ја проучува способноста вирусот да остане активен на површините.

Научниците од „Вектор“ потврдиле дека вирусот е одржлив на различни површини (не'рѓосувачки челик, линолеум, стакло, пластика, ќерамика) подолго од 48 часа и дека неговата способност може да послужи како извор на зараза.

Притоа, третирањето на површината со дезинфекциско средство овоможува таа да се исчисти од вирусните честички за само неколку минути.

Научниците испитале неколку различни дезинфектанти: хлорни соединенија, алкохол, средства на база на кватерни амониумски соединенија и терцијарни амини.

Резултатите покажале дека сите агенси брзо и ефикасно го убиваат вирусот.

Фото: Сладолед и лубеница за животните во скопската ЗОО

Со сладоледи и прскање со вода се разладуваат животните во скопската Зоолошка градина. Изминативе две недели во Скопје имаше високи температури, а минатата недела земјава беше во жолта фаза. Температурите и до 40 степени беа тешки за животните, па затоа зоо негувателите во градината посебно внимание посветуваат на разладувањето.

Секое утро, денот во Зоолошката градина почнува со прскање и освежување со вода не само на живеалиштата туку и на патеките и со подготвување на ладни десерти за животните.

Тигрите јадат сладолед од замрзнато месо, лемурите и патасите здрави сладоледи со цвекло, аронија и сончоглед, шимпанзата сладолед од сливи, банани и зеленчук. За морските лавови подготвуваме замрзнати топки со нивните омилени риби, а разладени лубеници се омилен десерт за нилскиот коњ и мајмуните“, вели Тина Мицковска, портпаролка на скопската Зоолошка градина.

Постојано се разладува водата во базените на нилскиот коњ и морските лавови, а слониците Дуња и Даела секое попладне се прскаат со вода и, како што велат негувателите, уживаат во тоа. Фламингата исто така се разладуваат во базенот кој е дел од нивното живеалиште.

Од пред две недели, во Зоолошка градина нови жители се три алпаки и две двогрби камили. Негувателите велат дека иако дошле во Скопје кога температурите се високи тоа не им пречи во прилагодувањето на средината, бидејќи овие животни се карактеристични за централноазиските степи и пустини.

А. АНТЕВСКА

Извор: https://sdk.mk/

Видео: Респект-Маршот до Крушево го помина пеешки.

Еден од учесниците  во  Илинденската коњаница  беше  и Томе Саздов, Илинденската коњаница  традиционално  од Горно Лисиче го започна традиционалниот марш до Крушево.

Но, кобилата со која требалода патува Томе се повpeдила уште на дефилето во Скопје, па Томе решил маршот до Крушево да го помине пешки.

Коњаницата вчера пристигна во долненско Ропотово, до каде Томе пропешачил 160 километри.

Тој е првиот во 42-годишната традиција на оваа коњаница, кој маршот го поминал пешки.

“Кога трчаа и ја трчав, кога одеа и јас одев, од љубов за Република Македониј”, напиша Томе на неговиот Фејсбук профил.

Моментално коњаницата се наоѓа на пат кон Кривогаштани, а трасата досега изгледаше вака: Долно Лисиче, Петровец, Катланово, Велес, Долно Оризари, Чашка, Теово, Богомила, Ропотово.

Популарно