Венко Филипче : Двајца починати , едниот на 91 и еден на 31 годишна возраст, 16 новозаболени

Министерот за здравство , Венко Филипче со најнови информации за коронавирусот. Починати две лица, 91 годишен пациент и 31 годишна жена , новозаразени 16, вкупно 257 заболени со коронавирус во Македонија, информира министерот Венко Филипче.

На Инфективната клиника во Скопје примени тројца ново заболени од Скопје и Куманово, на клиниката досега се хоспитализирани 49 , стабилна е состојбата на сите други пациенти во болниците во Македонија .

Двајца имаат втор негативен тест, за два до три дена по нивните втори тестови уште седум пациенти ќе бидат пуштени на домашно лекување.

На маса по 4 лица само ако се од исто семејство: Од денес може да одите во кафуле и ресторан, но под овие правила!

Откако беа затворени на 13 март поради состојбата со коронавирусот, кафулињата и рестораните од денеска повторно почнуваат со работа. Отворени за гости ќе бидат само оние угостители кои располагаат со тераси, а на секоја маса ќе може да седат по максимум четири лица.

Протоколот за отворање и работа на угостителските објекти за исхрана предвидува дека работното време е ограничено од 8 часот до 22 часот. Поконкретно, ќе работат само отворените делови од угостителските објекти за исхрана со послужување, кои се од три страни отворени со кровна конструкција.

Сите вработени кои послужуваат задолжително треба да носат заштитни маски и зачестено да одржуваат хигиена на раце.

Се ограничува и бројот на гости, односно ќе се послужуваат само гости кои може да седат или лица кои преку шалтер ќе подигнуваат нарачки, односно не е дозволено послужување на гости на стоење на шанк и стоечки маси. Протоколот наведува дека е задолжително менаџирање на влегувањето на гостите за кое е потребно да се определи одговорно лице.

На отворениот простор за послужување на гости каде има поставено маси треба да се обезбеди растојание од столче до столче од 1,5-2 метри со соседните маси во сите правци, а на една маса со четири столици може да седат и да се послужуваат максимум две лица, додека на една маса со четири столици може да се послужуваат четири лица доколку се од исто семејство.

Според протоколот, дозволен е максимален број од 12 лица на споени маси заедно со задолжително растојание помеѓу секој гостин од 1.5 метри.

На секоја маса треба да има дезинфекциско средство за раце, како и засилени внатрешни контроли на вработените лица за одржување на личната хигиена – често миење раце при прием и послужување на храна од страна на одговорно лице.

Се наложуваат засилени санитарно-хигиенски мерки, пребришување на масите со средство за дезинфекција кое делува на вируси според упатство од производителот при заминување на гостите од секоја маса, а на крајот на смената задолжително механичко чистење и дезинфекција со средство кое делува на вируси според упатство од производителот, алтернативно може да се користи 0,05% натриум хипохлорит (5% белило за домаќинство кое се користи во размер 1:100)  или 70% алкохол за дезинфекција на горни површини.

Редовното одржување на тоалетите е исто така задолжително, со водење евиденција за спроведеното чистење и со употреба на наведените дезинфекциони средства. Во тоалетите е забрането користење на сушачи за раце, а задолжително е користењето на хартиени бришачи за раце за еднократна употреба.

Организирање на прослави, свадби, родендени, крштевки, во оваа фаза на протоколот, е забрането.

За работата во затворените објекти и тие што немаат тераси пак, ќе се регулира во наредната фаза.

Угостителите кои денеска треба да ги отворат терасите велат дека мерките доследно ќе ги почитуваат, но сепак се надеваат на одредени измени.

Како што истакна вчера Мартин Ангеловски од Туристичко-угостителската комора при Сојузот на стопански комори, потребно е да се направи подобра позиција за да имаат помали загуби.

-Извесно е дека нема да заработуваме, но можеме да направиме подобра позиција за да имаме помали загуби ако има поразумни мерки, вели Ангеловски.

Според Стопанската комора на Македонија, времето ќе покаже дали протоколите ќе се одразат врз работата на угостителите. Комората појаснува дека самото отворање на угостителските објекти е специфично од аспект на групирање на луѓето, што е една од главните препораки која не треба да се прави.

-Ситуацијата не е сменета од минатата недела кога ја предочивме состојбата. Ќе видиме кој се ќе отвори. Едно е најава, друго е на терен. Во секој случај, времето ќе покаже дали протоколите ќе се одразат врз работата на угостителите. Свесни сме дека во сите земји во регионот и пошироко угостителството и туризмот беа најпогодени. Од друга страна, отворањето на угостителските објекти е специфично од аспект на групирање на луѓето што е една од главните препораки која не треба да се прави, нагласуваат од Стопанската комора.

Поради коронавирусот, сите угостителски објекти во државата престанаа да работат на 13 март. Загубите, според проценките на секторот, се и ќе бидат огромни, а потребен ќе биде и подолг период за нивно целосно закрепнување. (МИА)

Филипче со лоша вест за коронавирусот

Министерот за здравство, Венко Филипче во вечерашното гостување на телевизија Телма предупреди дека граѓаните уште долго време ќе мора да живеат со мерките за заштита од корона вирусот.

-Ова ќе трае. Нема да прекине ни до крај на годината, ни до почетокот на наредната. Има предвидувања дека дури и после вакцината ваквата состојба со корона вирусот ќе продолжи. Некои најнови предвидувања велат дека ќе трае и до 2022 година. Предвидувања од еминентни медицински списанија. Мора да научиме дека треба да живееме носејќи маска и држење дистанца, вели Филипче.

Реисот Реџепи разрешен од функцијата

Со 2/3 мнозинство донесена е одлука за разрешување на Реисот Реџепи од функцијата, јавува репортерот на ТВ21.

„Едногласно донесовме одлука за разрешување на господин Сулејман Ефенди Реџепи од позицијата Рејс Ул Улема претседател на Исламска верска заедница“, изјави Ефенди Шаќир Фетаху.

До подготвување на нови избори, вршител на должноста ќе биде гостиварскиот муфтија.

Одлуката стапува на сила од денеска. ТВ21 известува во живо.

Популарно