Владата воведува викенд без ДДВ, ќе се купува поевтина облека, мебел, бела техника, санитарии, книги и прибор

Владата во третиот столб мерки за помош во коронакризата, кои се однесуваат на директна финанскиска помош на граѓаните, воведува викенд без данок на додадена вредност (ДДВ) што ќе се однесува за сите граѓани.

„Преку пониски цени поттикнуваме потрошувачка и раст на приходи во одредени продажни сектори, како што се продавници за гардероба, бела техника, мебел, санитарија, школски прибор и книги. Со оваа мерка очекуваме дополнителен приход од 20 милиони евра кои ќе се слеат во македонското стопанство“, рече премиерот Оливер Спасовски.

Владата, освен платежните картички од по 9.ооо денари кои ќе важат 30 дена и ваучерите од по 6.000 денари заедно со картичка од по 3.000 денари за граѓани со месечен приход под 15.000 денари, воведува и директна помош за лицата кои од 11 март до 30 април добиле отказ или останале без работа со спогодба.

Натаму, ќе дава бескаматни кредити во вредност од 31 милион евра за фирми формирани од жени или од млади лица, преку развојната банка на Република Северна Македонија, за воведување дигитализација и иновативност во нивната работа, со цел да се задржат постојните работни места и да се отворат нови. Оваа мерка е за сите микро и мали приватни компании. Фирмите што се формирани од жени или од млади лица, ќе добијат и неповратен грант.

ВЛАДАТА ЌЕ ДАВА ПЛАТЕЖНИ КАРТИЧКИ ОД ПО 9.000 ДЕНАРИ, КАКО И ВАУЧЕРИ ЗА ДОМАШЕН ТУРИЗАМ НА ОКОЛУ 100 ИЛЈАДИ ГРАЃАНИ СО ПРИХОДИ ПОД 15.000 ДЕНАРИ

Дури 125 милиони евра ќе бидат ставени на располагање на извозно ориентираните компании за поддршка и за преземање на ризикот на дел од комерцијалниот кредит, гаранција за обезбедување на царинскиот долг, за поголем извоз и полесен пристап до суровините за домашните компании.

Милион евра за текстилците, помош од 50 отсто за цената на зелената нафта за земјоделците, за што ќе добијат платежна картичка, а 50 илјади земјоделци ќе добијат помош за планско производство. Ќе се стимулираат преработувачите на земјоденски производи, вкупната помош е 76 милиони евра.

Среда, 15 јули е неработен ден за сите граѓани

Со избори на 15 јули, изборниот ден е во среда и е неработен ден за сите граѓани.

13 и 14 јули, односно понеделник и вторник, ќе бидат деновите кога ќе гласаат болни и изнемоштени лица, вклучително и граѓаните кои се позитивни на коронавирусот, дома или во болници, како и граѓаните кои се во самоизолација и хронично болните граѓани.

Комисијата за заразни болести препорача од утре задолжителни ПСР тестови за граѓаните од Србија, БиХ и Црна Гора при влез во земјава

Комисијата за заразни болести и препорача на Владата од утре при влез во нашата земја за сите граѓани од Србија, Косово, Босна и Херцеговина и Црна Гора да биде задолжително да достават ПСР тест не постар од 72 часа.

Препораката на Комисијата е донесена утрово на состанокот на кој се разгледувала актуелната епидемиолошка состојба во наведените земји и согласно информациите добиени од медицинските власти во овие земји.

Владата сега треба да се изјасни по препораката.

Претходно, како опција се споменуваше и затворање на северната граница.

(Видео) Обраќање на претседателот на МОРО - Работничка партија Горан Зафировски

Бесплатно обазование на сите нивоа.Основното образование ке биде насочено во функција на моралот и етиката а средното и високото ќе создаваат кадри кои ке бидат целосно подготвени за работа во стопанството.

Високото образование ќе биде насочено кон производните претпријатија и нивните технолошки процеси.

Популарно