Ново значително намалување на цената на дизелот

Република Македонија донесе Одлука со која се врши намалување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 0,42% во однос на одлуката од 25.07.2022 година.

Референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со претходната пресметка бележат намалување во просек: кај бензините за 1,645%, кај дизелот за 2,347%, кај екстра лесното масло за 2,102% и кај мазутот намалување за 0,05%.

Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98, како и на Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) и на Мазутот М-1 НС не се менуваат.

Малопродажната цена на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) се намалува за 2,00 ден/лит и сега ќе изнесува 94,00 ден/лит.

Од 28.7.2022 година од 00:01 часот максималните цени на нафтените деривати ќе изнесуваат:

Моторен бензин ЕУРОСУПЕР БС – 95 95,50 (денари/литар); Моторен бензин ЕУРОСУПЕР БС – 98 98,00 (денари/литар); Дизел гориво ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V) 94,00 (денари/литар); Масло за горење Екстра лесно 1 (ЕЛ-1) 94,50 (денари/литар); Мазут М-1 НС 52,840 (денари/килограм)

Курсот на денарот во однос на доларот во изминатиот период по кој беа формирани цените со претходната пресметка е понизок за 0,465%.

Напоменуваме дека ова се максималните цени на нафтените деривати од 00:01 часот на 28.7.2022 година. Трговците на големо и трговците на мало со нафтени деривати и горива за транспорт можат да ги формираат цените на одделни нафтени деривати и горива за транспорт и пониско од највисоките утврдени цени.

Амбасадата на Швајцарија во Скопје вработува КООРДИНАТОР ЗА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА/ПОЛИТИЧКИ СОВЕТНИК

On behalf of the Embassy of Switzerland in Skopje, the Private Employment Agency MOTIVI Skopje is identifying the best candidates for the following position:

The Embassy of Switzerland in Skopje has the overall responsibility for the design, oversight and strategic management of the ~€15m per annum Swiss Cooperation programme in North Macedonia. More information about the programme can be found at https://www.eda.admin.ch/countries/north-macedonia/en/home/international-cooperation.html.

The Embassy is currently seeking a highly motivated and skilled professional to join our team in the position of

NATIONAL PROGRAMME OFFICER/POLITICAL ADVISOR (NPO)

The successful candidate will have responsibility for the developing of the portfolio and good governance of the program, monitor the implementation and financial management of selected projects under the supervision of the Head of Mission/Cooperation. He/she will also be in charge of monitoring the development of the context from a governance and political perspective, of preparing reports and briefings.

A full description of the main roles and responsibilities and the specific requirements can be found at:

https://www.eda.admin.ch/countries/north-macedonia/en/home/news/open-job-vacancies.html and

kariera.mk/swiss

Application deadline: 8th of February 2023.

Start date:1st of May 2023 or sooner.

Documents required: Interested candidates with the required profile should send their CV, a one-page motivation letter, and two reference letters in English language at email: [email protected]

Nota Bene: We thank all applicants for their interest, however only candidates who are considered for the position will be invited for written and oral interview.

NO PHONE CALLS PLEASE

Во име на Амбасадата на Швајцарија во Скопје приватната агенција за вработување МОТИВИ Скопје е во потрага по најдобрите кандидати за отворената позиција Координатор за национална програма/политички советник.

Амбасадата на Швајцарија во Скопје има целокупна одговорност за обмислувањето, надгледувањето и стратешкото управување на швајцарската Програма за соработка во Северна Македонија вредна ~15 милиони евра годишно. Повеќе информации за Програмата можете да најдете на следниот линк: https://www.eda.admin.ch/countries/north-macedonia/en/home/international-cooperation.html.

Амбасадата вработува високо мотивиран и квалификуван професионалец кој ќе му се придружи на нашиот тим на позицијата

КООРДИНАТОР ЗА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА/ПОЛИТИЧКИ СОВЕТНИК

Најуспешниот/ата кандидат/ка ќе биде одговорен/на за развој на портфолиото и добро управување со програмата, и ќе го надгледува спроведувањето и финансиското управување на одредени проекти под надзор на Шефот на мисијата/соработка. Тој/таа ќе биде задолжен/а и за следење на случувањата во локалниот контекст од политичка и перспектива на управување, како и за подготовка на извештаи и брифинзи.

Целосниот опис на главните задачи и одговорности како и специфичните критериуми е достапен на:

https://www.eda.admin.ch/countries/north-macedonia/en/home/news/open-job-vacancies.html и

kariera.mk/swiss

Рок за аплицирање: 8 февруари 2023 година

Датум на почеток: 1 мај 2023 година или порано

Потребни документи: Заинтересираните кандидати кои ги исполнуваат критериумите да ја испратат на англиски јазик својата професионална биографија, мотивациско писмо на една страница и две препораки на електронската адреса: [email protected]

Забелешка: Им благодариме на сите апликанти за нивниот интерес, но само кандидатите кои ќе бидат земени предвид за позицијата ќе бидат контактирани за писмено и усно интервју.

ВЕ МОЛИМЕ ДА НЕ НЀ КОНТАКТИРАТЕ ПО ТЕЛЕФОН

Достапна е новата верзија на апликацијата „МојДДВ“

Директорката на Управата за јавни приходи (УЈП), Сања Лукаревска, информираше дека новата верзија на апликацијата „МојДДВ“ е достапна за корисниците на „Хуваеи“ и „Ајфон“, а се чека одобрување уште од „Плеј стор“, напоменувајќи дека апликацијата има нови правила и политика на приватност.

– По три години неопходни се промени во апликацијата „МојДДВ“, бидејќи имаме огромен број корисници. Ажурирањето е завршено за корисниците на „Хуваеи“ и „Ајфон“ и тие може да ја преземат новата верзија, додека од „Плеј стор“ уште немаме повратна информација кога новата верзија ќе биде ставена во оптек, рече Лукаревска во „Жешко политичко лето“ на Канал 5.

Апликацијата, како што додаде, има нови правила, политика на приватност, како и огромен број корисници поради што се одолговлекува процесот за проверки.

– Овие правила не зависат од нас како институција, туку од тимот што го уредува системот. Очекуваме во најскоро време тоа да биде надминато, појасни Лукаревска.

Во меѓувреме, посочи таа, како алтернатива корисниците може да ги користат баркод читачите и скенерите во сите подрачни единици на УЈП.

Според директорката на УЈП, оваа апликација помага во делот на сузбивање на сивата економија со тоа што граѓаните бараат повеќе фискални сметки на местата каде што пазарат, но истакна дека треба да се вложат повеќе други делови од општеството и сите инспекциски служби за да се избориме со сивата економија.

Од 2023 година, како што потенцираше Лукаревска, ќе се зголеми износот на лимитот од повратот од ДДВ.

– Баш одиме во чекор со соодветни економски текови. Мерката само ќе се унапредува, потенцира Лукаревска.

Во однос на ребалансот на буџетот и новите мерки, Лукаревска, која е и потпретседателка на СДСМ, напомена дека се одвојуваат многу повеќе средства за таргетираните категории на граѓани и дека истите ќе бидат навремено имплементирани.

– Со ребалансот имаме нова обврска, имаме нов износ на средства кои треба да ги прибереме. Повеќе од 20 милијарди. Повеќе средства ќе има за социјална помош, земјоделство, придонеси за плати, зголемени пензии но и повеќе средства за енергетска ефикасност. Мерките ќе бидат навремени бидејќи во моментот се следат сите капацитети. Ова не е спринт туку маратон, сите знаеме дека не чека долга есен и тешка зима, појасни Лукаревска. 

Лебот повторно поскапува: Ова се новите цени

Новите цени на лебот се повисоки за 8 до 10 отсто. Причина за ваквото зголемување се скапите енергенси, велат од мелничко-пекарската индустрија, пренесува Тв Сител.

-Тоа е најчесто од ударот на зголемувањето на цената на гасот која во авуст е неколкупати покачена во споредба со онаа во месец јули, како и со поскапувањето на електричната енергија со новите измени во правилникот и законите за малите компании кои учестуваат во регулираниот пазар како и за домаќинствата каде што исто така е зголемена цената на електричната енергија – вели Горан Малишиќ, претседател на групација на мелничко-пекарска индустрија.

Промена забележале и граѓаните. Велат дека од пред два дена, речиси сите видови леб имаат зголемени цени.

Очекувањата се дека цената на лебот и натаму ќе оди нагоре, паралелно со растот на цените на енергенсите.

Токму затоа мелничарите и пекарите побарале државна помош.

-Држвата мора да учествува во субвенционирање на компаниите со цените на електричната енергија, затоа што само ние сме како индустрија во нашава држава изложени на најскапа електрична енергија. Секаде во опкружувањето струјата е регулирана и субвенционирана од страна на владите. Ако продолжат цените на енергенсите да се зголемуваат, а тие го достигнаа својот пик во летниот период, замислете што ќе биде во есенските или зимските месеци – посочува Малишиќ.

Маржата на лебот останува ограничена на 5 отсто до крајот на септември. Дали и какви антикризни ќе има потоа, засега не се знае.

Популарно