Пет главни правила за врска без обврски што секој маж треба да знае

Бидете искрени

Кога се работи за секс без обврски, многу е важно да се биде искрен. Последно што сакате е да се впуштите во сексуална авантура со личност со која не сте имале претходно отворен разговор за клучните правила по кои ќе се држите.

Дали смеете да се гледате и со други луѓе во текот на врската без обврски? Дали постојат работи кои не се во игра за време на сексот, како аналниот секс или мазење по сексот? Постојат многу теми на кои би требало да разговарате и за кои треба да бидете потполно отворени пред вашата сексуална игра, со цел да избегнете какво било недоразбирање, конфузен однос или повредени чувства.

Нека остане само на забава

Секогаш е потребно добро да се забавувате. Амбиентот кој владее за време на сексот со бенефиции секогаш треба да биде одличен, без никакви компликации со кои би се соочиле во стандардната врска. Ова накратко значи дека ваквиот договор треба да се заснова на одлично поминато заедничко време.

Штом ќе почнете да се објаснувате со партнерот за работи кои не се поврзани со необврзаниот секс или ако почнете да разговарате за вашите проблеми еден со друг, целата комбинација можеби ја достигнала својата природна кулминација.

Одржувајте и негувајте ги своите гениталии

Ова во поголем број случаи не е потребно премногу да се нагласува. Тоа што сте во врска без обврски, не треба да ви е изговор да се запуштите, да пораснете како јужноамериканска прашума и да не ги негувате вашите интимни делови. Постои време и место човек малку да се опушти, но ваква врска дефинитивно не е една од нив. Во сексот без обврски треба да се вложува уште поголем напор да останете во форма и да го правите среќен вашиот партнер.

Немојте да се залепите за неа

Ова е многу важно затоа што целото постоење на ваков однос се темели на недостаток на обврски, повремен сексуален однос и доаѓа без никакво врзување. Комуникацијата би требало да остане на база на лабави средби и да биде ослободена од какви било очекувања. Штом вие и вашата партнерка почнете да си правите притисок еден на друг, оној забавниот елемент, без обврски, почнува да бледее во позадина.

Одржувајте ги работите безбедни

На крај, доколку планирате да стапите во врска без обврски, одржувајте безбеден секс, нешто што со право се наоѓа на прво место. Доколку постои една работа која загарантирано ќе ја уништи целата забава во вашата пријателска врска со бенефиции, тоа се сексуално преносливите болести или несаканата бременост.

Разговорите на оваа тема треба да ги направите што е можно порано за да се избегнат какви било непријатни изненадувања. За да се спречи а не да се лечи – користете заштита.

3 знаци кои откриваат дека веќе не постои љубов во вашата врска

Врските минуваат низ различни фази и многу нормално е секој меѓучовечки однос да мине низ криза.

Во тие моменти, потребно е да се вложи напор за да се поправат односите и да се обнови љубовта.

Сепак, доколку забележите еден од овие знаци тогаш многу веројатно е дека врската е пред самиот крај.

Постои голема одалеченост

Работа, пријатели, обврски... Сите ги имаме тие обврски. Но, кога тие ќе станат важен приоритет за една или двете страни, без да се обрне внимание на врската, тогаш се јавува одалеченост која сигнализира крај на врската.

Лоша меѓусебна комуникација

Не разговарате, а ако разговарате, постојано се расправате. По некое време, веќе и конфликтите се намалуваат бидејќи ништо не ви е важно и уморни сте од долгите дискусии.

Не постои напор и компромис

Еден или двата партнери не прават никаков напор за поправање на работите, ниту пак за да се постигне компромис и да се негува љубовта.

Закрепнувањето по „скршено срце“ трае три месеци

Раскинувањата oбично завршуваат со подолготрајна тага.

Научен труд објавен во британскиот „Журнал“ за позитивна психологија открива колку време во просек им треба на луѓето да закрепнат по болен прекин на љубовна врска.

Кога „срцето е скршено“, преовладува чувството на безвредност, што поттикнува повредената или повредениот „да се држи“ дури и поцврсто за она што веќе не е достапно. Во такви случаи се јавуваат збунетост, лутина, тага, фрустрација. Уште повеќе, ако е присутна ниска самодоверба којашто нѐ тера постојано да се обвинуваме и омаловажуваме себеси, преболувањето на раскинувањето тогаш е потешко, па тоа „заздравување“ оди побавно.

Тоа ќе рече – проценувањето колку долго ќе трае таа лоша состојба по раскинувањето зависи, до одреден степен, од самодовербата.

Според наводите, на 71 отсто од 155 млади возрасни лица им биле потребни околу 11 седмици за промена кон подобро. До крајот на тие три месеци, испитаниците можеле да ги видат добрите страни на нивното раскинување. Тие, имено, почувствувале „созреаност“ и подготвеност да се насочат кон целта – позитивни промени по раскинувањето.

Разумно е да се очекува дека зацврстувањето на ниската самоувереност по раскинувањето може да трае барем неколку недели. А пак, факторите коишто влијаат на таа временска рамка зависат од самиот човек и од врската која штотуку завршила.

Три реченици кои звучат како љубов, а всушност зад нив се крие манипулација

Понекогаш е тешко да се разликува грижата и љубовта од манипулацијата. Ова се фрази кои се користат за да се залажат партнерите.

Има луѓе кои имаат потреба да манипулираат со луѓето со кои се во врска или брак, поради некои психолошки проблеми што ги имаат.

Овие три реченици манипулаторите често ги користат како параван, бидејќи наликуваат на љубов.

„Ова го правам за твое добро“

Манипулаторот сака да изгледа како да се грижи за вас, а всушност сака да ве контролира за да ја постигне својата цел. Реченицата „Го правам ова за твое добро“ звучи како израз на грижа и љубов, но тоа е начин манипулаторот да ве принуди да го прифатите она што го прави велејќи дека е за ваша корист.

„Дали вака ми враќаш?

Кога манипулаторот ќе ви каже: „После се што направив за тебе, ти ми враќаш вака?“, тоа покажува дека сака да се чувствувате виновни. Не се залажувајте да мислите дека тој се грижи за вас. Тој само сака да ве натера да се согласите со она што тој го сака.

„Очекував повеќе од тебе“

Оваа реченица прави личноста кон која е насочена да се чувствува помалку вредна од манипулаторот. Тие се потпираат на моќта за да ги постигнат своите цели. И повторно сака да се чувствувате виновни што не го постигнавте она што требаше, според мислењето на манипулаторот.

Популарно