Во заводот за физикална медицина имало „фантоми“ – не оделе на работа а земале плата!

Се размотува клопчето зошто денеска беше најавен, па саботиран штрајкот на вработените во Заводот за физикална медицина и рехабилитација во Скопје. Економската директорка на Заводот Миранда Шабани, за „Солободен печат“ вели дека во Министерството за здравство пријавила неправилности, односно не сакала да потпише да се подели плата, затоа што на платниот список имало лица кои не доаѓале на работа, а земале плати. Таа вели дека штрајкот бил најавен уште од вчера и таа одговорила дека правото на протест е загарантирано и дека го почитува.

Дури и го подржувам штрајкот затоа што во институцијата каде што ја извршував функцијата како организациски директор плата земаа лица кои што никогаш не сме ги виделе на работа. Лица кои што никогаш не биле потпишани во книгата за евиденција. Јас го поддржувам протестот.  Како организациски директор побарав од медицинскиот директор, правниот сектор и секторот за човечки ресурси, на лицата кои не доаѓаат на работа да им се прекине договорот. Директорот не прифати, поради само нему познати причини. За да не се оптовари буџетот на институцијата решив да не ги потпишам платите, изјави за „Слободен печат“ екс-економската директорка Шабани.

Таа додава дека се пишмани што воопшто прифатила 6 месеци да биде на оваа позиција, бидејќи не е задоволна од тоа што се случува во Заводот за физикална медицина.

Им се извинувам на сите чесни вработени кои што даваат труд и пот за оваа институција и што не биле исплатени на време но мислам дека оваа работа треба да се реши за да и на нив утре им се исплати трудот.

Мојата позиција во ЈЗУ-УК за физикална медицина и рехабилитација е јасна… Организациски директор. Јас бев директор во оваа институција 6 месеци, период кој што не беше доволен за да се откријат сите неправилности. Во првиот момент кога го видов планот за актуелните вработени кој што беше составен по барање на Фондот за здравство и планот за нови вработувања сфатив дека податоците не се совпаѓаат и решив да не потпишам. Дали јас ќе бидам разрешена или нема да ми се продолжи мандатот, тоа е најмал проблем во оваа институција. Битно е да се платат тие што работат а не тие што не доаѓаат на работа, додава таа.

Инаку, утринава десетина новинарски екипи чекаа еден час пред капијата на Заводот за физикална медицина и рехабилитација во Козле.

Дел од вработените најавија штрајк, па се пишманија, или пак им беше задушен протестот и не излегоа надвор иако ги викнаа сите медиуми. Обезбедувањето доби наредба од директорот да не ги пушта новинарите и снимателите внатре. Според информациите што беа наведени во повикот за штрајкот, вработените не зеле плата.

Ама меѓу нив денес немаше јунак да го потврди тоа пред камера.

Директорот Мики Филев на телефон ни кажа дека сме грешка и дека не е тој на другата страна на линијата иако бевме сигурни дека го имаме вистинскиот телефонски број, бидејќи ни беше даден од страна на кабинетот на Министерот за здравство.

Извор: Слободен Печат

МОН: Нов електронски дневник за работа на училиштата, по тестирањето ќе почне неговата официјална примена

Министерството за образование и наука (МОН) со финансиска поддршка од ИПА фондовите на Европската унија изработи нов интегриран систем за електронска работа на училиштата, кој вклучува и нов електронски дневник, што официјално ќе се примени во текот на новата учебна 2024-2025 година, откако претходно ќе го помине тест периодот во неколку основни и средни училишта.

Првичните проверки се спроведени во координација на МОН со Бирото за развој на образованието, Државниот просветен инспекторат, Државниот испитен центар и со наставници од училиштата. Организирани се и обуки за ИТ администратори во училиштата каде електронскиот дневник ќе пилотира и интегрирање на евентуални нови сугестии.

Како што соопштија од Министерството, откако целосно ќе заврши фазата на тестирање, ќе следи процес на мигрирање на податоци од сегашниот во новиот електронски дневник, но и внесување на дополнителни податоци во софтверот од страна на училиштата. Предвидено е да се организираат обуки за користење за сите наставници.

-Новото софтверско решение ќе ги надмине предизвиците со кои наставниците, администраторите, родителите/старателите и самите ученици ги посочуваа во изминатиот период, бидејќи сите нивни сугестии се земени предвид во процесот на креирање на системот. Изразуваме благодарност до сите чинители во процесот на креирање на новиот интегриран систем за електронска работа на училиштата, а особено до Европската унија која обезбеди финансиска и логистичка поддршка во овој процес и што континуирано ги поддржува напорите за дигитализација и модернизација на образованието, соопштија од МОН.

ЦУК: Мечка убила и изела овци во гостиварско Равен

На бројот за итни случаи – 112, синоќа регистрирана е пријава за напад од мечка врз овци во општина Гостивар, информираат денеска од Центарот за управување со кризи (ЦУК).

– Добиена е пријава во 20.45 часот, за убиени и изедени овци во село Равен. Пријавителот информирал дека во вторникот, мечка му убила и изела шест овци. Трлото, каде што го чувал стадото, било на периферија на селото Равен. По пријавата во ЦУК, на терен излегле од ПС – Гостивар, наведуваат од ЦУК.

Како што додаваат, по утврдувањето на состојбата на терен, ќе се преземат следни чекори од надлежните министерства, институции, јавни претпријатија и од локалната самоуправа.

Недела неработен ден за граѓаните од муслиманска вероисповед

Министерството за труд и социјална политика соопштува дека согласно со Законот за празниците на РМ  („Службен весник  на  РМ„ бр.21/98 и 18/07), 16 јуни 2024 година (недела), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам е неработен ден за граѓаните од муслиманската вероисповед во Република Северна Македонија.

Истовремено, Министерството за труд и социјална политика на граѓаните од муслиманската вероисповед им го честита празникот Курбан Бајрам.

Популарно