Според Фројд, ова е единствениот начин да се препознаат глупавите луѓе: Една работа веднаш ги издава, внимавајте како се однесуваат

Зигмунд Фројд, најпознатиот психијатар и таткото на психоанализата, меѓу другото, ни остави генијална мудрост и универзални изреки кои се актуелни во секое време.

Меѓу нив е и лекција што секој треба да ја запомни - како да препознаете глупави луѓе?

Првиот знак на човечката глупост е целосното отсуство на срам

Легендарниот психијатар многу брзо ја открил човечката глупост, а ве советува како да ја откриете во една реченица:

„Првиот знак на човечката глупост е целосното отсуство на срам“, рече Фројд.

Така, кога ќе се најдете во ситуација кога ќе се засрамите од туѓото однесување или изјава или ќе ве изненадат некои луди постапки - веднаш знаете со кого си имате работа.

Ако не ве ценат, не докажувајте се - само бидете свои

Не е ваш проблем, нивен е. Не ги намалувајте стандардите поради тоа и не правете што сакаат, изиграјќи кловнови. Верувај дека ќе те искористат во одреден момент, тоа е самата природа на луѓето.

Кога ќе им дадете еден прст - тие ја земаат целата рака. На крајот, и покрај се, навистина повеќе нема да ве ценат, па се што сте направиле и поминале ќе биде залудно. Ако не ве ценат, не докажувајте се - само бидете свои. Не ја намалувајте цената на вашето достоинство за да стекнете доверба, и онака нема да ја добиете.

Ако не ви веруваат - не барајте изговори за нив

Кога не сакаат да веруваат - нема да веруваат. Ќе го искористи за некои лоши намери. Доволно е и покрај се да останете верни на себе и ќе видите како работите сами ќе се променат по некое време. Но, не очекувајте промени преку ноќ. Вистинските луѓе ќе ја откријат вашата вредност порано или подоцна.

Кога ќе најдете такви луѓе, држете ги како капка вода на дланка, а останатите игнорирајте ги. Вашите очи нема веднаш да ја забележат вредноста на таквите луѓе, но штом ќе ги препознаете, не дозволувајте ништо да ве одвлекува од нив. Кога ќе станете најдобрата верзија од себе, тогаш ќе се појават луѓе чие присуство ќе стане вистинската внатрешност на заедничкиот живот. Тогаш вашиот заеднички живот ќе стане она што отсекогаш сте го посакувале.

Доколку имате над 40 години овој зачин треба да биде вашиот најдобар пријател

Овој моќен зачин ќе го намали чувството на глад, но исто така ќе придонесе во тоа вашиот метаболизам да работи како што треба.

Иако промените во организмот со текот на годините се нормална појава, постои едноставен начин да ја подобрите состојбата на организмот.

Кај жените по 40-та година од животот метаболизмот забавува, па така килограмите многу полесно се зголемуваат. Експертите тврдат дека само еден зачин е доволен за да се направи голема промена.

Буковецот содржи капсаицин, материја која го поттикнува забрзувањето на метаболизмот, а доволно е само прстофат од овој зачин за да се постигне ефектот.

Го забрзува метаболизмот

Докажано е дека капсицинот ја зголемува телесната температура и ги забрзува процесите на варење и губење на маснотии. Храната богата со белковини (пилешко месо, риба) побрзо се вари кога во неа ќе се додаде барем малку буковец. Руските доктори тврдат дека редовното консумирање лута храна во мали количини го забавува и стареењето, но го јакне и имунитетот.

Го намалува чувството на глад

Докажано е дека капсацинот може да го намали чувството на глад што значи дека помалку ќе јадете во текот на денот.

Го намалува крвниот притисок

Бројни истражувања покажале дека капсицинот го намалува и нивото на крвниот притисок.

Го подобрува варењето на храната

Буковецот може да го подобри здравјето на системот за варење на храна, а тоа го намалува ризикот од настанување на канцер на желудникот.

Овој раствор е инфузија за цвеќињата

Главната компонента за нега на цвеќињата и растенијата е навременото и правилно ѓубрење. Меѓутоа, на билките им треба и внимание и љубов како и редовни третмани кои ќе им помогнат да бидат раскошни и убави.

Покрај органските додатоци за собни растенија кои можат да се најдат во сите земјоделски аптеки, подеднакво корисни за билките можат да бидат и домашните раствори, а ние денеска ви претставуваме рецепт за еден раствор кој го користат сите искусни цвеќари.

Дали сте знаеле дека аспиринот, освен што се користи за медицински цели, може да го поттикне растот на билките и да им помогне да се регенерираат? Аспиринот содржи салицилна киселина која помага билката да расте и е корисен за сите растенија, без разлика дали ги одгледувате во двор или во саксии.

Сè што ви е потребно за овој раствор е една таблета аспирин и еден литар дестилирана вода.

Начин на подготовка:

Издробете ја таблетата и ставете ја во дестилираната вода, а потоа мешајте сè додека не се растопи. Со ваквиот раствор може да се залеваат или да се прскаат билките, а за најдобри резултати правете го тоа еднаш неделно.

Еве како делува овој раствор на растенијата:

  • делува на развојот на коренот
  • со редовна употреба, цвеќето станува побујно
  • аспиринот може да спречи производство на етилен кој е најчеста причина за овенување на цвеќињата
  • аспиринот е одличен и за букети – во вазната додајте една издробена таблета аспирин и цвеќето ќе остане свежо подолго време

Оваа намирница е главен виновник за дебелината

Лебот е храна без која многу луѓе не можат да живеат и секогаш се консумирала најмногу. Сепак, негативните аспекти на конзумирање леб на телото се многубројни.

Освен што е една од најчестите намирници поврзани со дебелина, постојат и други здравствени проблеми предизвикани од јадење премногу леб.

Покажа дека луѓето кои јадат две или повеќе порции бел леб на ден имаат поголем ризик од дебелина отколку оние кои јадат една порција бел леб.

Го зголемува гладот

Обидот да го измамите гладот ​​со леб само ќе го зголеми вашиот глад со текот на времето. Повеќето видови леб се преработени, што значи дека содржат многу малку или воопшто не содржат хранливи материи. Затоа, кога го јадеме, нашето тело всушност не препознава никакво чувство на ситост. Сепак, телото ќе препознае шеќер во крвта и ќе додаде повеќе инсулин, сето тоа предизвикува уште поголем глад.

Честа болка во стомакот

Меѓу видовите леб со голем дел од влакна, се продаваат и оние на кои им се додадени влакна, како што се инулин и бета-глукан. И кога ќе ги консумирате во прекумерни количини, ќе се појави надуеност и гасови.

Предијабетес

Консумирањето премногу леб доведува до нездраво ниво на шеќер во крвта. Ова особено се однесува на високо рафинираниот леб, кој го купуваме во продавници и пекари. Ова го зголемува нивото на воспаление во телото, што предизвикува предијабетес, што е предупредувачки знак дека е зголемен ризикот од развој на дијабетес.

Висок крвен притисок

Високиот крвен притисок може да биде резултат на премногу внес на леб. Лебот и разните пекарски производи, според Американскиот центар за контрола и превенција на болести, се два главни извори на натриум, хранлива материја за која се знае дека го зголемува крвниот притисок. Дури и мала количина леб може да го зголеми ризикот од хипертензија.

Популарно