Видео: Дојде крај на вашиот „страв “ од заболекар

 Гелот Brix 3000  ќе ја револузионизира индустријата за стоматологија и ќе ги замени сите алатки кои заболекарите ги користат за дупчење на забите и остстранување на расипаниот дел од забот, од кои се плашиме речиси сите.

Овој  ензимски гел кој овозможува остранување на кариесот без никакви инвазивни процеси и терапии. Гелот се произведува во лабораторија и многу лесно можат да го користат сите стоматолози.

Најпрвин треба да го исчистат забот и да стават памук околу целиот заб. Потоа се нанесува Brix 3000 на целиот расипан дел од забот и се чека 2 минути. После 2 минути се отстранува гелот заедно со кариесот и процесот се повторува повеќе пати додека не се исчисти целиот кариес. Притоа, во ниеден момент не се користи друга алатка.

Кога забот ќе биде исчистен, веднаш се нанесува гелот за да се обнови енамелот на забот. На овој начин заболекарите нема да користат алатки за дупчење на забите и поправката на забите ќе трае многу пократко. Со нетрпение го очекуваме моментот кога ваквиот начин на поправка на забите ќе го замени сегашниот, кој многумина одвраќа од седнување на забарското столче.

No more dentist's drill!

This gel will revolutionize dentistry Via Brix Medical Science

Posted by Inventions & Creations on Понеделник, 11 февруари 2019

Дали ќе се заразиме ако во продавница допреме нешто, или ако изедеме нешто што на себе го има вирусот?

Дарија Кисиќ-Тепавчевиќ, докторка од Белград за „Спутник“, одговорила на прашањето што ќе се случи ако во продавница допреме нешто што на себе има патогени на коронавирусот?! Самоизолацијата, социјалната дистанца и седење дома се апсолутно неопходни средства во борбата против коронавирусот. Меѓутоа, неопходно е барем еден член на секое семејство да отиде во набавка, каде е неизбежен контактот со артикли кои ги допираат повеќе луѓе, пренесува „Мондо“

Што да правиме во случај ако додека пазаруваме допреме нешто заразено? Одговорот на тоа прашање го дава Дарија Кисиќ-Тепавчевиќ.

„Дури и ако вирусот е на кожата, тоа не е влезно место. Ако ги измиете рацете после тоа, тоа е превентивна мерка која одговара. Само е важно со контаминираната рака да не ги допирате устата, носот, респираторниот тракт воопшто“, вели таа.

Д-р Кисиќ-Тепавчевиќ објаснува и кои мерки треба да ги преземеме кога станува збор за намирниците, но и кесите од продавниците.

„Јас се однесува исто како и досега. Кога ќе се вратам од набавка, ги оставам кесите, ги вадам намирниците и потоа ги мијам рацете. Нема да се заразите дури и ако кесата ја ставите во уста, а не верувам дека тоа го правите. Суштината е во хигиенските мерки, а се однесуваат на редовната хигиена на рацете. Дури и ако предизвикувач на инфекцијата се наоѓа на рацете, нема да се разболиме ако не ги допираме устата или очите, односно ако не го внесеме респираторно или конјуктивно“, вели таа.

А дали ќе се заразиме ако изедеме нешто што на себе го има вирусот?

„Не, нема да се заразиме, бидејќи е утврдено дека на тој начин не се предизвикува болеста. Првобитните хипотези беа дека овој вирус за прв пат се пренел преку намирниците од пазарот во Вухан. Меѓутоа, истражувањата ја исклучија таа можност“, додава таа.

Заменичката-директорка на Институтот за јавно здравје „Батут“ рекла дека е забележливо оти поголем број на луѓе почнале подолго да ги мијат рацете, отколку пред појавата на епидемијата.

„Поголем дел од луѓето сега почесто ги мијат рацете, и се надевам дека тоа ќе остане пракса и кога сето ова ќе заврши“, додава таа.

СЗО: Коронавирусот се повеќе напаѓа млади луѓе

Многу повеќе помлади луѓе имаат потешка форма или умираат од новиот корона вирус, предупреди Светската здравствена организација.

Експертите на СЗО се обидуваат да откријат зошто се повеќе здрави пациенти, кои претходно немале никакво хронично заболување, се наоѓаат во одделите за интензивна нега со тешки форми на заразата.

„Се уште има многу непознати во моментот. Општо, повеќето од пациентите, кои имаат тешка форма на коронавирус и се примени на интензивна нега, се повозрасни лица и обично имаат една или повеќе хронични болести. Сепак, она што се забележува во некои земји е дека пациентите на 30, 40 и 50 годишна возраст многу често завршуваат во оддел за интензивна нега, а случаите се повеќе завршуваат со смрт, изјави експертот на СЗО, доктор Марија Ван Керхове на прес-конференција во Женева.

Изјавата на експертите од СЗО доаѓа во момент кога 13-годишно момче без никакви претходни здравствени проблеми, почина во понеделникот од Ковид-19 во лондонска болница. Во Кореја еден од шест смртни случаи како последица од новиот корона вирус, се меѓу луѓе на возраст под 60 години, покажуваат статистичките податоци на СЗО.

Во Италија околу 10 до 15 отсто од луѓето, кои починале по интензивно лекување во болница, биле на возраст под 50 години. Минатата недела во Велика Британија почина 21-годишна девојка заразена со корона вирусот, без да има претходно какви било здравствени проблеми.

Вирусот не патува низ воздухот и сончевите зраци

Претседателот на италијанскиот здравствен институт Силвио Брусаферо изјави дека нема докази дека вирусот циркулира во воздухот. Според достапните епидемиолошки податоци главните начини за пренесување на коронавирусот се преку капки (ситни капки плунка) и директен контакт.

– Постојат нула шанси дека коронавирусот ќе исчезне со летото. Се уште знаеме малку за потеклото и траењето на овој вирус, го познаваме само четири месеци, но знаеме дека вирусите се многу чувствителни и дека не преживуваат екстремни температури, рече вирусологот Илариа Капуа шефица на Здравствениот центар на универзитет во Флорида.

Таа потсети дека епидемијата на САРС во 2002 година се ширеше преку вентилација и греење (клими) во домовите и јавните институции и дека е можно коронавирусот да може или се шири на ист начин.

– Ова е вонредна ситуација, но не е бесконечен тунел. Ќе се извлечеме од тоа, рече таа.

Како што вели, сигурно првиот повик што треба да се направи е – да се отворат прозорците.

– Вирусот не патува низ воздухот и сончевите зраци, а ако влезе во простории, на кревети, чаршафи и облека, можат да бидат валидни агенсите кои помагаат во дезинфекција на бактерии, советува таа.

Од истата причина, ако имате заштитни маски дома, предлагам да ги изложите на сонце, затоа што тие на некој начин се дезинфицираат. Значи, без страв од отворање прозорци, вирусот нема крилја, заклучи Капуа.

Популарно