Ова е најотровната намирница на светот

Храната е причинител за голем број на болести на денешницата. Една од тие намирници е чипсот кој предивика вистинска сензација во прехрамбениот свет, а голем број на американски медиуми го прогласија за најотровна намирница во светот на храната.

Тоа можеби и не би било толку сериозно доколку истиот не го консумираат милијарди луѓе и тоа во абнормална количина.

Сите знаеме дека чипсот не е здрав, но дека е толку многу токсичен што треба да се исклучи од секојдневната исхрана на никој не му е во целост јасно. Експертите објаснуваат дека човештвото треба да престане да ја консумира оваа канцерогена намирница.

Многумина се уверени дека чипсот се подготвува од компир, но според наводите на американските медиуми, ова е далеку од вистината. Според пишувањата на Natural news, Living traditionally, Healthy food house, во првата фаза на производство состојките како оризот, пченицата, пченката и снегулки од компир се мешаат за да се добие тесто кое подоцна се обликува во калапи, се пржи во масло и се суши.

Во последната фаза на чипсот му се додаваат засилувачи на вкусот кои сами по себе се токсични. Иако сите состојки за смесата од која се прави чипсот се генетски модифицирани, бидејќи се евтини и достапни, една од најопасните состојки не е додадена во процесот на производство, туку е нус-производ од преработката. Станува збор за акриламид.

Ова е опасна канцерогена супстанца за која одамна е познато дека предизвикува рак кај животните, а во чипсот го има во ненормални количини многу повеќе од дозволената мерка, пишуваат гореспоменатите американски медиуми.

До создавање на акрималид доаѓа кај храна која била изложена на термичка обработка (печење или пржење) поради што кај чипсот е особено присутна затоа што чипсот по печењето на висока температура се суши исто така на висока температура.

Како да се направи разлика помеѓу коронавирус и грип

Честопати се мешаат грипот и настинките едни со други бидејќи многу од нивните симптоми се совпаѓаат.

Во исто време, грип или инфлуенца (во минатото познат како шпанска болест) е акутна заразна болест, една од најзаразните инфекции.

Во моментов  коронавирусот (nCoV) во Кина, е вид кој претходно не е идентификуван кај луѓето.

Коронавирусите се зоонози, што значи дека тие се пренесуваат меѓу животните и луѓето.

Симптомите на грип и коронавирус се слични по изглед, но исто така и различни. Како да откриете каков вирус има болното лице?

Симптоми

Новиот кинески вирус, кој ги инфицира белите дробови, всушност е лесен за конфузија со грипот.

Еве вообичаени симптоми на инфекцијата:

·  треска

·  сува кашлица

·  недостаток на воздух

·  замор

Поретки симптоми се: главоболка, исфрлање на крв, нарушување.

Атипични симптоми се: течење на носот и болки во грлото, кои се карактеристични за воспаление на горниот респираторен тракт. Луѓето кои имаат течење на носот и кивање веројатно ќе имаат настинка или грип.

Која е разликата помеѓу инфекција со коронавирус? Пациентите не фаќаат настинка затоа што вирусот го инфицира долниот респираторен тракт.

Вирусите на грип се многу вирусни. Ова значи дека дури и во мали количини, тие веќе можат да предизвикаат грип.

Како да се направи разлика кинескиот коронавирус? За разлика од грипот, коронавирусите не се многу заразни; повеќето луѓе имаат имунолошки систем отпорен на инфекција.

Грипот има краток период на инкубација од еден до два дена. За тоа време, дури и без да покаже знаци на болест, лицето заразено со грип само по себе е многу заразна и останува така една недела.

Која е разликата со Коронавирус? Периодот на инкубација е од 2 до 14 дена. Колку долго луѓето остануваат заразени пред почетокот на болеста, сè уште е нејасно. Колку долго тие остануваат заразни по почетокот на првите симптоми е исто така нејасно.

Важно е да се знае дека маските на устата и носот не можат да се заштитат од инфекција, бидејќи вирусите, вклучително и новиот коронавирус, се пренесуваат преку капки или со контакт со загадени површини.

Затоа, најдобрата превенција е да се држите подалеку од луѓето кои се заразени, да ги миете рацете редовно со сапун.

Грип или настинка? Разликите се мали.

Студот најчесто започнува со болка во грлото, течење на носот, а потоа и кашлица. Пациентот може да има мала треска, главоболка и замор.

Меѓутоа, вистинскиот грип ја погодува личноста одеднаш. Главоболки и болки во зглобовите, сува кашлица и засипнатост, болка во грлото, температура телесна до 41 степени, честопати придружени со треска.

Лицето е толку уморно што воопшто не може да стане од кревет, нема апетит и е во состојба да спие постојано.

Настинкатапоминува за неколку дена и симптомите исчезнуваат за околу една недела. Сепак, вистинскиот грип е подолготраен, го одзема пациентот од акција најмалку една недела, а понекогаш и подолго.

Дали се потребни антибиотици и кога?

Повеќето настинки и грип се предизвикани од вируси на кои не им помагаат антибиотици. Антибиотиците го поддржуваат одбранбениот систем на организмот.

Тие ги убиваат бактериите и го ограничуваат нивното ширење напаѓајќи го клеточниот ѕид или метаболизираат патогени.

Употребата на антибиотици е императив ако бактериите веќе навлегле во телото телото и почнле да се размножуваат.

Ова може да предизвика воспаление или трајно оштетување на внатрешните органи. Воспалението на белите дробови, крајниците, мочниот меур обично е предизвикано од бактерии. Во овие случаи, императив е употреба на антибиотик.

Предлог за денешен ручек

Вкусна оброк салата…

СОСТОЈКИ:

100-120 гр зелена салата

30 гр рукола

100 гр туна

1 домат

1 краставица

1-2 варении јајца

5 лажици маслиново масло

малку балсамико оцет

сол

4 лажици мајонез

1 лажица сув магдонос

3 лажици сок од лимон

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Измијте и исцедете листови салата и рукола. Исчистете и исечкајте домат и краставица и измешајте со салатата, зачинете со сол, маслиново масло и оцет.

Ставете во сад за салата и одгоре распоредете добро исцедена туна од конзеррва. Наредете парчиња јајца.

Мајонезот измешајте го со магдонос и сок од лимон и прелијте преку салатата.

Извор: Готви.мк

Предлог за денешен ручек

Вкусно јадење по оригинален париски рецепт.

СОСТОЈКИ:

4 парчиња говедско филе

2 лажици бибер во зрно

малку маст

сол

40 гр путер

2 лажици сечкан кромид

2 мали чаши француски коњак

малку бујон

малку кечап

малку ворчестер сос

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Филето притиснете го во издробен бибер, па од двете страни запечете 2-3 минути на врела маст. Потоа посолете, во тава додајте путер и кромид и пржете.

Месото фламбирајте го со коњак и ставете го на чинии.

Кромидот прелијте го со малку бујон, додајте кечап и ворчестер сос и оставете да зоврие. Послужете го сосот со подготвениот бифтек.

Извор: Готви.мк

Популарно