Арнолд Федорович Смејановиќ: Ова е најлошо нешто за мозокот

Кога станува збор за хирургија, неврохирургијата го зазема второто место според сложеноста, веднаш позади кардиохирургијата.

До операција на мозокот најчесто доаѓа поради големи повреди, анеурезма и тумор, а повеќе детали на оваа тема открива академикот и познат неврохирург Арнолд Федорович Смејановиќ, кој во текот на својата долга кариера има направено над 3000 операции на мозок.

– Мозокот е орган како и сите останати. Правиме многу интервенции и многу од нив се потполно успешни интервенции- открива докторот и вели дека мозкот е помоќен од било која супермашина и дека се уште е неверојатна мистерија.

Овие работи за мозокот, д-р Смејановиќ ги открил, благодарејќи на секојдневните операции.

1. На многу прашања нема одговори. На пример, сфативме дека бројот на мзоочни функции и неговата способност немаат врска со интелигенцијата. Не ја сфаќаме ни масата, ни волуменот на мозокот. Верувате ли дека мозокот на генијалец и мозокот на личност со низок коефицинет на интелигенција изгледаат потполно исто?

2. Количината на сивата маса и шитината на умот немаат никаква врска. Луј Пастер, основачот на микробиологијата и имонологијата, имаше само една хемисфера во мозокот, а живееше и работеше исто како и другите луѓе, дури постигна и многу повеќе.

3.Туморот не мора навистина ништо да промени. Пред 40 години асистирав на операција на голем тумор на мозок кај млада студентка на музичка академија. Кога го извадивме туморот, сфативме дека една хемисфера е скоро потполно уништена. Девојката заздрави, заврши академија, се омажи за милионер, и ден денеска преубаво свири!

4. Најневеројатното откритие за мене беше тоа што свеста нема никакво „место“ во телото и дека врската меѓу мозокот и мислите се тотална мистерија. Оваа тајна ја знае само Бог.

5. На мозокот му е неопходен тренинг, знаење, читање, размислување за убавината, патување во потсвеста и разбирање како добро да се работи.

За крај, д-р Смејановиќ го дава најважниот совет:

6. Не дозволувајте мозокот да ви стане мрзлив, инаку ќе ослабне брзо. Читајте, одлучувајте, размислувајте, грижете се. Не дозволувајте да станете рамнодушни- тоа е смрт за мозокот!

Професор д-р Смејанович е член на Белоруската академија на науките и истакнат научник од областа на неврохирургијата. Тој е почесен научник на Република Белорусија. Работел како истражувач, супервизор и водач на неврохируршкото одделение во болницата во Минск, бил директор на Институтот за неврологија, неврохирургија и физиотерапија, министер за здравство на Белорусија, а од 2006 година раководи со невролошкиот оддел на клиниката за неврологија и неврохирургија во регионалната болница во Минск. Тој е автор на повеќе од 400 научни трудови и изумител на 25 патенти. Во текот на својата долга кариера, тој има извршено повеќе од 3.000 операции на мозок.

Американскиот физичар Џејмс Бенфорд тврди дека вонземјаните нѐ надгледуваат

“Вонземските набљудувачи” би можеле да се наоѓаат во нашиот Сончев систем.

Американскиот физичар Џејмс Бенфорд во еден од своите последни трудови тврди дека постојат таканаречени “набљудувачи“ и дека постои можност тајно да нè надгледуваат од вселената веќе милиони години, можеби дури и претходно уште пред да настанеме ние.

Иако таквата претпоставка на прв поглед изгледа како радикална, станува збор за тема која има долга историја во научниот домен на пребарување на вонземјанската интелигенција, пишуваат од Science Alert.

Во 1960. година, радиофизичар од универзитетот Станфорд, Роналд Брејслев, прв ја изнел идејата дека “супериорните галактички заедници“ ги испраќаат своите меѓуѕвездени сонди како “хипотетички пипки“ за да набљудуваат, надгледуваат, а можеби дури и да комуницираат со други облици на живот, вклучувајќи го и оној на Земјата.

„Сондата која можеби е лоцирана во наша близина има знаци на постоење уште пред нашата цивилизација да развие степен на развој. Во меѓувреме таа можеби веќе милиони години наназад испраќа извештаи за нашата биосфера и цивилизација“ – истакнува Бенфорд.

Тезата на Бенфорд

Во својот научен труд Бенфорд дал предлог дека таквите “вонземски набљудувачи“ би можеле да се наоѓаат во нашиот Сончев систем. Како локација тој ги наведува објектите во близина на Земјата наречени коорбитални објекти.

Овие земјини квази сателити кружат околу Сонцето на начин сличен на оној на Земјината револуција и тоа во близина на нашата планета со која се гравитациски поврзани.

Астрономите досега откриле многу мал број на такви објекти.

„2016 HO3 кружи околу нашата планета и притоа никогаш не се оддалечува премногу од неа бидејќи и двата кружат околу Сонцето. Може да се каже дека тој објект “игра“ околу Земјата“ – изјавил научникот Пол Кодас.

ВИДЕО: Толку мали, а веќе имаат префинет музички вкус

Овие преслатки близначиња уживаат во своите релаксатори, но кога нивниот татко ќе започне да ја пее песната „Некаде позади виножито“, бебињата автоматски почнуваат да плачат. Но веднаш штом мама ќе почне да пее, нивните лица се насмевнуваат. Неверојатно е како музиката предизвикува емоции кај толку мали бебенца.

ВИДЕО: Како изгледа пловење по Антартикот додека брановите беснеат

На Антартикот е секогаш студено, а најголемиот дел од површината е секогаш покриен со лед.

А сега исплива видео од кабината на еден капетан на брод кој плови по Атлантикот, па покажа како изгледа кога беснеат бранови.

Популарно