Мајка и ја терала да работи со неа во јавната куќа, но таа немаше желудник за тоа

Мајката на Весна држела три јавни куќи во Виена и ја терала да работи со неа, но таа не сакала. Овој шокантен детал од минатото го открила Весна Ривас.

“Кога Весна би сакала да ја раскаже правата вистина за својот живот, и камен ќе заплаче. Таа раскажуваше дека нејзината мајка држела кафана во Виена, а поточно држела три јавни куќи. На Весна секогаш и било срам поради работата со која занимавала нејзината мајка иако со нејзе била во одлични односи“, раскажала своевремено Ривас и додала:

“Се обидела да работи со неа, но тоа никогаш не го можела да свати и не сакала да биде во сето тоа, па се вратила во Србија. Мајкаи ја терала да работи со неа во јавната куќа, но таа немаше желудник за тоа. Отсекогаш била жена мангуп, неа ја обожуваа криминалци бидејќи секогаш беше другар и сега е лавица“

Кога ќе се избориме со пандемијата, човештвото ќе реши еден голем проблем

Пандемијата на коронавирус може да ни даде увид во тоа какви глобални закани по здравјето нè чекаат додека планетата станува потопла. Начинот на кој се бориме со пандемија, може да влијае и на справувањето со климатските промени, велат здравствените експерти на Светскиот форум за социјално претприемништво.

„Важноста на ова прашање повеќе може да се види преку соочување со Ковид-19, отколку преку влијанието на климатските промени“ рече Мандип Даливал, директор за ХИВ, здравство и развој во Програмата за развој на Обединетите нации. Ќе расте уништувањето на шумите и ширењето на полјоделството што ќе доведе до климатски промени и близок контакт со болни диви животни, рекла таа.

Центрите за контрола и превенција на болести во САД известуваат дека пандемијата на коронавирус потекнува од лилјаци и раните инфекции се поврзани со голем пазар на животински свет во кинескиот град Вухан. Заканите за белите дробови како што е загадувањето на воздухот, предизвикано од употреба на фосилни горива кои исто така предизвикуваат климатски промени, ги прават луѓето поранливи од респираторни заболувања како коронавирус, додаде таа.

Без да се осврнеме на основните фактори што ја прават пандемијата толку деструктивна - од недостаток на подготвеност до недоволно финансиран и кревки здравствен систем - светот „постојано ќе талка од епидемија до епидемија“, предупреди таа. Но, Лиз Диболд, од фондацијата „Скол“ со седиште во Калифорнија, која ги поддржува социјалните промени и деловните активности, рече дека вирусот нуди некои позитивни лекции за климатските активности.

„Ковид-19 навистина ни покажува дека кога човештвото ќе се обедини за заедничка цел, можна е феноменално брза промена“, рече таа, истакнувајќи дека тоа е возможно дури и во навидум нерешливи проблеми.

ФОТО: Професор по биохемија открива колку е заразен коронавирусот

Гордан Лауч, професор по биохемија и молекуларна биологија на Факултетот за храна и биохемија во Загреб, ја сподели на својот Фејсбук профил анализата за преносот „Ковид-19“ во Сингапур. Оваа анализа ја објавил американскиот центар за контрола и превенција од болести.

„Пациенотот А5 се заразил така што седнал на истото место во црквата каде што седеле пациентите А1 и А2 кои во тоа време немале никакви симптоми.

Пациентите Ф2 и Ф3 се заразиле седејќи во редот зад Ф1 во црквата“ се наведува во анализата.Исто така се споменуваат и примери каде лице од хор заразило 40-60 лица.

Овој САРС-Ков-2 е многу заразен бидејќи се размножува во грлото и носот дури и пред да се појават какви било симптоми. Носете маски дури и кога немате симптоми (какви било маски, шамии, марама за нос и уста, итн. - маската не ве заштитува, но со тоа ги штити луѓето околу вас затоа што може да го ширите вирусот, дури и да не знаете) и измијте ги рацете. Сапун и вода се во ред, нема потреба од тежок алкохол или агресивни агенси кои ќе ви ја оштетат кожата - вели Гордан Лауч.

Анализата се занимава со предимптоматски случаеви кои пренесуваат зараза во Сингапур. Самата анализа покажува дека пациентот е заразен и тоа околу три дена пред да развие било какви симптоми, па со тоа додатно се дава до значење мерката за дистанцирање и изолација.

Најнови истражувања покажаа кои се првите симптоми на Ковид-19

Одреден број на пациентите воопшто не разиваат респиратирни проблеми, наместо тоа еден од првите симптоми на Ковид-19 е нешто сосема неочекувано.

Според најновите истражувања, пациентите кои искусуваат благи симптоми на Ковид-19, меѓу првите симптоми се јавува дијареа. Според авторите на студијата, респираторните проблеми и потешкотии се јавуваат подоцна во текот на инфекцијата, а често воопшто и не се појавуваат.

Овие нови сознанија се многу важни за асиптоматските пациенти, кои немаат класични симптоми на Ковид-19 (температура, кашлање и потешкотии со дишење) кои воопшо не се доијагностицирани и често и самите не сесвесни дека се заразни, па не се самоизолираат и ја шират заразата.

Меѓутоа научниците кои стојат зад оваа студија велат дека ваквите случаи не се многу чести, но сепак апелираат доколку без никаква причина почуствувате стомачни тегоби и дијареа, можно е да сте се заразиле, па апелираат да се земе во предвив и тестирање.

Оваа студија не е прва што се занимава со проблемите на дигестивниот тракт како можни симптоми на КОВИД 19.Во истиот број на 18 март, беше објавено дека кај околу 200 пациенти во три болници во Вухан, околу 50 проценти од нив пријавиле барем еден ваков симптом. а 18 проценти пријавиле дијареја, повраќање и болки во стомакот. Сепак, тоа истражување се фокусираше на потешки случаи.

Популарно