Еве како да се одвикнете од грицкањето нокти

Грицкањето на ноктите е лоша и нездрава навика, една од најчестите „нервозни“ навики на луѓето. Кај многумина гризењето започнало уште во детството, но проценето е дека околу половината тинејџери стануваат „зависни“ од гризењето на ноктите. Оваа непријатна навика обично исчезнува околу 30-тата година од животот, но се смета дека е присутна и кај околу 10% од возрасните. Медицинскиот термин за ова однесување е онихофагија.

Во најголем број од случаите грицкањето на ноктите е предизвикано од стрес, срам, фрустрираност, здодевност и сл. Луѓето посегнуваат по своите нокти додека гледаат телевизија, присуствуваат на здодевна лекција, учат, зборуваат на телефон, чекаат итн.

Ова навика влијае многу негативно на здравјето затоа што преку ноктите многу бактерии се пренесуваат во устата, се зголемува ризикот за појава на инфекции (и во устата и на прстите) и се уништуваат предните заби. Освен тоа, оваа навика го уништува изгледот на ноктите, а и остава негативен впечаток. Воопшто не изгледа привлечно кога ќе здогледате некој што си ги грицка ноктите.

Но, секој што се соочил со овој проблем знае дека не е едноставно да се елиминира. Сепак, постојат одредени методи и совети кои ќе им помогнат на страсните „гризачи“ да се одвикнат од грицкањето на ноктите.

Направете ги ноктите горчливи, има многу лакови достапни на пазарот кои се неподносливо горчиливи, или намачкајте ги со луто пиперче. Потоа може да пробате со мастика. Џвакајте постојано мастика за да не ги ставате рацете во уста.

Но најуспешен метод за одвикнување од оваа лоша навика е да отидете во салон и да си направите маникир со гел лак на вашите нокти или надградба на ноктите. Нашите пријатели од Spectra Nail Bar (телефон за закажување 078 873 703) ќе ви помогнат грицкањето нокти да ви остане само како сеќавање за една лоша навика.

Оваа намирница многумина ја избегнуваат, a може да го реши проблемот со несоницата

Бидејќи чоколадата го зголемува нивото на хормонот серотонин, кој е задолжен за производство на мелатонинот, малку чоколада би можело да ги реши проблемите со несоницата, вели нутриционистката Керис Марсден.

– Во текот на целиот свој живот и сето она што го научив за нутриционизмот не помина еден ден без да изедом малку чоколада. Таа го зголемува серотонинот, кој ви помага за добро да спиете. Не може да биде поедноставно – рекла Керис Марсден.

Со оваа предност, научниците од Универзитетот во Лондон тврдат дека луѓето што јадат црна чоколада ги намалуваат шансите за депресија.

Истражувањето ги разгледало податоците за 14.000 возрасни лица, вклучително и нивното консумирање чоколада, симптомите на депресија, висината, физичката активност и другите хронични здравствени проблеми.

Анализата на податоците откри дека учесниците кои јаделе црнa чоколадa двапати во 24-часовен интервал, имале 70 отсто помала веројатност за развој на депресија во однос на оние што не ја јаделе.

– Ова истражување обезбедува докази дека консумирањето црна чоколада може да биде поврзано со намалените шанси за развој на клиничката депресија – рекла д-р Сара Џексон, која ја водела студијата.

Сепак, д-р Џексон верува дека треба да се спроведат повеќе истражувања за да се расчистат сите сомнежи за односот помеѓу чоколадата и депресијата.

„Можно е депресијата да предизвикува пад на интересот за чоколада, или некои други причини доведуваат до тоа луѓето да консумираат помалку чоколада па да станат депресивни. Доколку се утврди цврста врска помеѓу заштитниот ефект кој консумирањето чоколада го има врз телото, треба да се утврди кој вид чоколада би било најдобро да се консумира и која количина е оптимална. Но, чоколадата не може да дејствува сама – рекла д-р Џексон, пишува британскиот „Мирор“.

Според научниците, клучот за позитивно влијание врз нашето расположение е да јадеме чоколадо со уживање.

Предлог за денешен ручек

Шницли на поинаков начин

СОСТОЈКИ:

400 гр мелено месо

1 главица кромид

малку презла

1 јајце

сол

зачини по желба

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Меленото месо добро измешајте го со едно јајце и ситно сечкан кромид, па додајте зачини. Откако масата убаво ќе се соедини оставете малку да отстои во фрижидер. После половина час со влажни раце обликувајте плескавици и пржете на тивок оган малку од едната па од другата страна.

Предлог за денешен ручек

Паприкаш со спанаќ

СОСТОЈКИ:

1 главица кромид

1 морков

1 свежа пиперка

малку смрзнат зеленчук

3 поголеми компири

300 гр спанаќ

1 лажица ајвар

1 мала шолја одмати

црвена пипер

листови магдонос

сув зачин

сол

бибер

ловоров лист

масло

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

На масло пропржете главица сечкан кромид, па додајте сечкани моркови на кругови и исечкана пиперка. Додајте смрзнат зеленчук по желба и динстајте. Потоа додавајте ајвар, пипер, компир исечкан на коцки, мелен домат и крупно сечкан спанаќ. Додајте и ловоров лист, па гответе на тивок оган околу 30 минути.

Можете да додадете и малку тестенини. Посолете, по вкус додајте зачини и листови магдонос.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

Популарно