Платформа на албанските партии во Македонија

1. Постигнување целосна рамноправност во согласност со Охридскиот Договор и Уставот

– Правилно спроведување на принципот на мултиетничноста во Уставот на РМ, каде Албанците се сметаат како државотворна нација, поддржување секаква правна и уставна иницијатива која ja зајакнува националната рамноправност за албанското население.

– Постигнување целосна јазична еднаквост, употребата на албанскиот јазик на сите нивоа на власта и гаранција за неговата примена како фундаментално и уставно право. Уставот на Република Македонија треба да утврди дека „македонскиот јазик и неговото кирилско писмо и албанскиот јазик со неговото писмо се официјални јазици во Република Македонија”.

– Сеопфатна дебата за знамето, химната и државниот грб на Република Македонија, со цел државните симболи да ја рефлектираат општествената мултиетничност и етничката рамноправност.

– Усвојување на Резолуција во Собранието на Република Македонија со која се осудува геноцидот врз албанскиот народ во Македонија во периодот од 1912 до 1956 година.

2. Постигнување економска рамноправност и општествената благосостојба, особено преку рамномерен регионален развој

– Создавање нов механизам, во форма на една државна комисија за финансирање на општините, за донесување одлуки со право за владини грантови во корист на општините.

– Создавање министерство за политички систем и односи меѓу заедниците, како надлежен орган за почитување на правата на заедниците и поттикнување на економскиот и социјалниот развој во неразвиените подрачја.

– Остварување правична застапеност во органите за безбедност, војската, разузнавањето и правдата.

– Остварување правична застапеност во сите нивоа на централната власт, како и во јавните служби или претпријатија со јавни акции.

3. Зајакнување на владеењето на правото, како предуслов за напредок на евроатлантскиот интегративен процес

– Спроведувањето на реформите во согласност со Договорот во Скопје, Препораките на Прибе, итните препораки на Европската комисија како и Препораките од Пристапниот дијалог на високо ниво со ЕУ.

– Поддршка за непристрасно вршење на работата на Специјалниот обвинител, без етнички и политички предрасуди.

– Целосно расчистување на прашањата и судските постапки како „Сопот”, „Бродец”, „Монструм” и „Куманово” преку една анкетна комисија или меѓународен независен орган.

4. Создавање дух на доверба во функција на добри меѓуетнички односи како суштински елемент за политичка стабилност во земјата

– Преземање на афирмативни мерки за обезбедување финансирање на албанските културни институции на централно и локално ниво.

– Создавање на една централна институција за унапредување на јазиците на заедниците, која ќе обезбеди подготовка на преведувачи, уредници и предавачи.

5. Решавање на спорот со името, во согласност со европските вредности и принципите на меѓународното право

– Усвојување заедничка и обврзувачка резолуција во Собранието на Република Македонија со која Владата на Република Македонија е обврзува активно да се вклучи кон решавањето на спорот со името.

– Вклучување на Албанците во работната група за директни преговори со Грција.

6. Добри односи со соседите

– Вклучување на Албанците во работната група за директни преговори со Бугарија.

– Соработка со Косово и Албанија за интегрирано гранично управување.

– Отворање на нови гранични премини.

7. Брза интеграција во НАТО и во Европската унија

– Исполнувањето на горенаведените точки ќе го деблокира патот на Македонија кон целосна интеграција во НАТО и отворање на преговорите за членство во Европската унија.

Исполнувањето на овие цели ќе се следи преку организирање тркалезна маса на албанските парламентарни партии. Тркалезната маса на албанските парламентарни партии ќе се одвива во согласност со принципот на ротација и ќе служи како платформа за усогласување на политичкото дејствување и транспарентна комуникација со меѓународните партнери на Македонија, особено барајќи ја поддршката на Европската Унија и меѓународните институции. Тркалезната маса ќе ги определи роковите за спроведување на горенаведените цели, во согласност со законите и Уставот на Република Македонија.

Бавна и болна смрт: Медицината откри како починал Христос распнат на крстот

Губење на крвта, гушење, престанок на работата на срцето, собирање течност во белодробната и срцевата обвивка, дехидрација, тотална исцрпеност… се конкретните физички причини за смртта на Исус Христос по неговото распнување на Велики петок, пишува дневниот весник „Дневник“.

До вакви сознанија дошле медицинските стручњаци што досега се занимавале со анализите на физичките и на медицинските причини што ѝ претходеле на смртта на синот Божји.

Распнувањето на крстот, кое во тоа време било најсурова казна со која Римјаните ги казнувале робовите, неримјаните, револуционерите и најлошите криминалци, било најтешката мака на која бил изложен. Меѓутоа, и претходно бил изложен на ужасно физичко казнување, поради што неговиот организам доживеал шок, исцрпеност, загуба на крв… Всушност, страдањата на Исус Христос почнуваат од денот на неговото апсење од страна на римските војници, по Тајната вечера на Величетврток, кога бил предаден од Јуда.

Големи лузни по телото

-Потта му беше како капки крв што паѓаа на земјата… – стихот од Евангелието по Лука за случувања по Тајната вечера е прв знак дека Исус почнал да доживува душевни страдања, кои им претходеле на физичките. Ова било запишано и во анализата за неговата физичка смрт, која ја направила група на научници од познатата американска клиника „Мејо“. Тие објаснуваат дека воопшто не е неверојатно и изненадувачки во тие моменти од телото на Исус да капела крв.

Објаснувањето за ова е дека и други медицински случаи потврдуваат дека во случај на голем емоционален стрес крвните садови во кожата може да пукнат и да предизвикаат крвавење преку кожата и потта.

Ова крвавење во својот труд „Медицински аспекти на Исусовите маки и физичката смрт“ го посочил и доктор Роберт Семниц од Институтот за онкологија од Сремска Kаменица во Србија, кој посочува дека ново малтретирање Исус доживеал кога бил удиран со тупаници додека бил сослушуван пред Синдерионот.

– По ова, Исус бил изложен на камшикување со камшици направени од кожени ленти, на кои имало метални топчиња и остри парчиња од коски на животни. Тие биле направени така за да направат што поголеми оштетувања на кожата. Војниците го удирале по грбот, нозете, рацете, а камшикувањето зависело од водачот на војниците. Kамшикувањето предизвикало силно крвавење. Потоа војниците му ставиле круна од трње и го удирале по главата со дрвени палки. Сето тоа било голем шок и исцрпување за неговиот организам – објаснува д-р Семниц.

По ова, Исус го поминал патот долг околу 600 метри по Виа долороса (Патот на солзите), носејќи го горниот дел од крстот тежок четириесетина килограми, повторно удиран, поради што паѓал трипати. При тоа можело да биде повреден и од товарот што го носел.

Четиричасовна агонија

Американските научници посочиле дека клиновите со кои биле заковани рацете и стапалата на Исус на крстот биле долги од 12,5 до 18 сантиметри.

– Му биле прободени рачните зглобови, а не дланките, бидејќи коските на рачните зглобови можат да ја издржат тежината на телото, а на дланките не. Kлиновите поминале помеѓу главната долга коска и средниот нерв, што предизвикало голема болка. Главните крвни садови не биле пробиени за да не искрвави до смрт. Стапалата му биле заковани помеѓу втората и третата метатарзална коска за тежината на телото да може да се наслони на тие клинови. И таму не биле прободени главни крвни садови, но болката била огромна – потенцираат американските стручњаци.

Српскиот доктор Симниц се надоврзува на ова и објаснува дека таквата положба на распнатото тело најмногу го нарушува дишењето.

– Таа го фаворизира вдишувањето, но го отежнува издишувањето. Со тоа брзо се зголемува нивото на јаглероден диоксид во крвта, а опаѓа нивото на кислородот. Тоа создава ацидоза, односно скиселување на крвта. За да вдиши воздух, Исус морал да го крева телото нагоре, а тоа предизвикувало силна болка, брзо го исцрпувало телото. Во таква ситуација тешко зборувал, и починал. Причините за смртта на крстот се многубројни, пред сѐ губење крв, целосна исцрпеност, задушување, престанок на работата на срцето – објаснува докторот.

Од описите на распнувањето се заклучува дека Исус Христос починал три до четири часа откако бил распнат. Тоа не било невообичаено во тоа време иако имало описи дека некои жртви на крстот се мачеле и три-четири дена пред да умрат.

Крв и вода во градите

Во Евангелието според Јован е наведено дека откако Исус ја испуштил душата на крстот, римските војници со копје му ги проболе ребрата и дека тогаш „истекле крв и вода“.

– Водата што истекла била течност од градите и од срцето. Собирањето на оваа течност е нормално во случаи на инфаркт и на голема загуба на крв – нагласуваат американските стручњаци.

Блокирајте ја негативната енергија

Чувствувате ли понекогаш дека темен облак демне над вас и го блокира сонцето во вашиот живот. Имате тешкотија да се ислободите од негативните чувства? Не се секирајте на сите ни е повремено вака, а помошта да се вратиме на вистинскиот пат е секогаш добродојдена.

Еве неколку знаци дека негативната енергија го блокира вашето секојдневие:

Повекето луѓе ве иритираат или бознемируваат во последно време; Повлечени сте; Ги избегнувате луѓето коишто ги сакате; Чувствате дека другите не ве ценат; Чувствате замор и тага.

Ако барем две од наведените состојби ги забележувате кај себе, ова е сигнал дека во вашиот живот царува негативна енергија. Сепак, не треба да бидете многу загрижена, затоа постојат работи кои можете да ги направите.

Овие три начина ќе ви помогнат веднаш да зпочнете да ја елиминирате негативната енергија од вашиот живот

Уредете го својот животен простор

Дали сте знаеле дека просторот во кој луѓето го поминуваат нејголемиот дел од нивниот ден обично ја одржува внатрешната состојба на умот?

Затоа, кога нашите домови, работни места, автомобили се несредени, валкани и хатотични, тоа лесто ја претставува нашата емотивна состојба. А колку повеќе време минуваме во таква хаотична средина, толку понегативно се чувствуваме.

Од друга страна, кога се наоѓате во средена просторија, која е чиста, топла, светла, не можете а да не се чувствувате сигурно и задоволно. Токму затоа првиот моќен начин да се ослободите од негативна енергија е да си го средите животниот простор.

Започнете така што ке се ослободите од хаосот д сметот кој што е расфрлан наоколу, фрлете се што е истрошено и непотребно, односно се што не користите а ви зафака простор. Ќе се изненадите кога ке забележите колку ке ве освежи исфрлањето на непотребни работи. Во домот нека ви влезе свеж воздух и сончева светлина затоашто, таа е исполнета со високоенергетски вибрации што правт лугето да се чувствуваат срекни и полни со енегија.

Поминувајте го времето со лугето што ве прават среќни

Ист како и вие, сите луге во вашиот живот имаат свое ‘енергетски полиња’ кои можете да ги почувствате кога сте со нив. Ако сакате да се ослободите од негативната енергија, важно да поминувате многу време со позитивни луѓе, а да ги избегнувате оние кои ве вечат надолу.

Ако заради некоја личност се чувствувате лошо, тогаш нејверојатно не вреди да си го трошите времето на неа. Наместо тоа окружете се со позитивни, весели луѓе кои ке ве расположат и ке се чувствате удобно и добро. Дружете се со луѓе кои можете да се смеете забавувате и да делите позитивни искуства.

Научете се да се ослободувате од негативни емоции

Негативна енергија се храни со негативни емоции. Во ред е, и нормално е понекогаш а се чувствате тажно, луто и фрустрирано. Ама, проблемите настануваат кога на правтите ништп за да се ослободите од тие негативни емоции, тие почнуваат да скапуваат…. затоа долго време се чувствуате лошо. На пример, ако секогаш имате неубави мисли поврзани со вашата работа, најверјатно ке се чувствате мизерно секој ден на работа, а тоа нема да им помогне на вашта мотивација, задоволство и односите со колегите. За да го спречите тоа, важно е да ги почувствате своите емоции наместо да се обидете да ги потиснете и да дознате што се случува зошто така се чувствате.

Откако ке ги прифатите вашите чувства и ке преземете чекори споствените чувства и ќе превземете чекори со чија помош ке се чувствате подобро, време е да се ослободите од негативните чувства. А кога ке се вратите на некоја стабилна положба, ќе бидете во можност да започнете позитивни промени во вашиот живот.

Затоа, наместо да дозволите да ве контролираат деструктивни мисли, убедете се дека вие сте господар на својот ум и дека можете да ги котролирате и отфрлате негативните ситуации.

Во оној момент кога ќе почнете да го ослободите од својот живот од негатибна енергија и да се соочувате со проблемите на конструктивен начин, ке се зачудите колку всушност се чувствате весело и слободно! А наскоро ке почнат да ви се случуваат и убави работи.

Митови за самозадоволувањето во кои сеуште веруваме

Постојат две работи кои со сигурност ги знаеме за самозадоволувањето: сите го прават тоа и никој не сака да зборува за тоа. Но, постојат голем број на работи во кои веруваме, а всушност не се вистина.

Самозадоволувањето предизвикува неплодност

Ова дефинитивно не е вистина и воопшто не влијае на шансите за бременост. Но, постои мала ризична работа поврзана со овој мит, која може да влијае на плодноста. Тоа се секс играчките кои партнерите си ги делат меѓу себе, кои може да пренесат сексуално преносливи болести, доколку парнерите не се грижат играчките да бидат постојано чисти. Овие инфекции можат да влијаат на плодноста. Затоа е важно да се почитуваат упатствата за нивно одржување или да се користи заштита.

Жените стануваат зависни од вибратор

Ова исто така не е вистина, иако употребата на вибратор за самозадоволување или за време на секс може да стане забавна навика во сексуалниот живот. Повеќето жени се загрижени дека употребата на вибратор може да го расипе сексот со парнерот, но сепак треба да се запомни дека не може да се стане зависен од вибратор.

Ја намалува желбата за секс

Самозадоволувањето влијае спротивно! На овој начин учиме повеќе за работите кои ги сакаме или пак не сакаме и ни помага за да го подобриме сексот со партнерот. Затоа, не грижете се дека самозадоволувањето ќе влијае врш сексот со партнерот или дека ќе ви биде потешко да доживеете оргазам.

Луѓето во врска не практикуваат самозадоволување

Повеќето мислат дека самозадоволувањето е само за луѓето кои не се во врска, но постојат многу парови кои се уште мастурбираат. Тоа не значи дека тие не се задоволни од сексот со партнерот и како што веќе споменавме тоа воопшто не влијае на сексот.

Самозадоволувањето не е здраво за време на циклусот 

Ова е најголем мит од сите! Самозадоволувањето е добро и здраво додека имате менструација, бидејќи на природен начин се релаксираат мускулите. Некои жени практикуваат самозадоволување за време на циклусот, бидејќи на тој начин се намалуваат менструалните болки.

Бројот на оргазми е ограничен

Повеќето жени мислат дека со староста, можноста за доживување оргазми природно се намалува, но тоа не е вистина. Годините немаат никакво влијание врз оргазмот. Покрај тоа, жената може да доживее неограничен број на оргазми.

Лошо е по здравјето

Уште еден мит во кој луѓето верувале од многу одамна. Самозадоволувањето е една форма на сигурен секс. Единствени ризици од самозадоволувањето се иритација на кожата, алергиска реакција од предметите кои се користат или инфекција од нечистите играчки. Затоа, многу е важно убаво да си измијат и исчистат пред употреба. Самозадоволувањето може да влијае само на психичкото здравје, бидејќи повеќето луѓе, а осовено жените се срамат да зборуваат за тоа.

Мажите треба да се самозадоволуваат, а жените не

Не постои правило за тоа кој треба да се самозадоволува, а кој не. И покрај тоа што анкетите покажуваат дека мажите почесто мастурбираат од жените, сите го прават тоа! Некои луѓе се самозадоволуваат повеќе пати во денот, некои еднаш во месецот, а некои воопшто не го прават тоа, но сите овие работи се здрави и нормални.

Популарно