Ручек со зелка.
СОСТОЈКИ:
1 главица кромид
1 праз
1 морков
2 чешни лук
1 кг. свежа зелка
1 коцка супа
1 лажиче оригано
2 лажици маслиново масло
1 л. доматно пире
2 л. вода
сол
ПОДГОТОВКА:
Кромидот и празот ситно се сечат, па се ставаат во тенџере да се динстаат со масло. Се додава и половина шолја вода и се остава вака 5 минути.
Лукот се сече, морковот се лупи и ренда, па се додаваат на кромидот и празот, и се става уште една шолја вода. Се додава и коцка за супа и оригано.
Зелката се сече ситно, па и таа се става во тенџерето.
Се ставаат доматното пире и водата.
Се динста се околу еден час, па се додава и сол по вкус.
Не и е потребна запршка, убава е вкусна и здрава.