Направете компири полнети мелено месо.
СОСТОЈКИ:
5-6 компири
400 гр. мелено месо
150 гр. сланина
1 кромид
1 домат
2 прстофати бибер
1 мала шолја масло
сол
кашкавал
ПОДГОТОВКА:
Се мие и преполовува компирот, се вари во солена вода, околу 10-15 минути.
Се цеди веднаш.
Се сече кромид ситно, се ренда доматот на кој ќе му ја отстраните лушпата, се загрева масло и се пржи кромидот, сечена сланина, па доматот.
Се додава меленото месо по 2-3 минути и зачини/
Се крчка додека испари течноста.
Се вади внатрешноста на половинките компири, се полнат со месото и се става кашкавал горе.
Се печат во плех, на загреана рерна на 200 степени додека не добијат златна боја.
Уживајте!
Готви.мк