Погледнете што кажуваат за вас отпечатоците на вашите прсти

Дерматоглификата е научна дисциплина која ги проучува обрасците или моделите што епидермисот ги создава на врвовите на прстите, како и тоа како тие влијаат на нашата личност и моделите на однесување.

Јамки

Што кажуваат за вас отпечатоците од прстите?

Јамките се највообичаениот образец кај Европејците. Овој дизајн на отпечатоците од прстите одговара на смирени и балансирани карактери. Луѓето со вакви отпечатоци вообичаено се сочувствителни и се обидуваат да им помогнат на другите луѓе. Иако се внимателни, вредни и одговорни, тие ретко преземаат иницијатива.

Главниот извор на информации и чувства за овие луѓе е интеракцијата со другите. Тие се емотивно предвидливи и имаат големо срце. Вообичаено се во одлична здравствена состојба, иако како деца веројатно биле често болни. По правило, луѓето со ваков образец имаат сангвиничен темперамент. Ја презираат работата за која немаат интерес. Ако имате јамки на сите прсти, тогаш имате голема имагинација и вие сте сонувачи.

Криви линии

Што кажуваат за вас отпечатоците од прстите?

Луѓето со ваков образец на прстите се енергични и самоуверени. Нивната самодоверба може да се забележи во нивната појава, држење и движења. Понекогаш таа се граничи со тврдоглавост и скоро никогаш не можете да ги натерате да го променат своето мислење. Секоја одлука што ја носат, за нив е конечна.

Овие луѓе вообичаено имаат проблеми со прилагодувањето на нова средина и со слушањето на туѓото мислење. Тие го формираат своето мислење од практични примери, но често преферираат да ги користат другите луѓе за остварување на своите цели. Луѓето со криви линии на своите отпечатоци најчесто имаат колеричен темперамент. Тие ја ценат уметноста и музиката и имаат изразен и уметнички говор на телото.

Вртлози

Што кажуваат за вас отпечатоците од прстите?

Луѓето со вртлози на отпечатоците од прстите се избувливи, но искрени и широкогради. Тие поседуваат природни таленти, брзо учат и се подготвени да го анализираат своето опкружување. Често почнуваат повеќе работи одеднаш и се откажуваат на половина пат, откако ќе го изгубат интересот. Овие луѓе имаа нестабилен карактер, непредвидливи се и ги кријат своите вистински чувства и мисли. Се стремат кон осаменост. Често се незадоволни од себе и се сомневаат во сѐ и во секого. Нивниот извор на импресии се наоѓа длабоко во нив, додека информациите најчесто ги собираат преку читање.

Нивниот темперамент е флегматичен. Говорат безизразно, тивко и бавно. Ако луѓето имаат вртлози на показалецот од двете раце, тогаш тие се родени мислители. Ги привлекуваат програмирањето, правните науки и истражувањата. Луѓето со ваков образец имаат сестран и комплексен карактер и често не се свесни за своите можности.

Навални: „Путин ме отру, немам друга верзија“

За време на авионски  лет во Русија на 20 август на рускиот опозиционер ненадејно му се слоши, кога авионот итно слетал во сибирскиот град Омск за да биде тој пренесен во болница.

Веднаш штом му се слоши, неговата портпаролка Кира Јармиш објави дека можеби бил отруен. Руските лекари изјавија дека не откриле трага од отров, тврдејќи дека тој страдал од остар пад на гликоза. Два дена подоцна, тој беше пренесен во Берлин, на понатамошно лекување во болница на инсистирање на неговото семејство.

Германските специјалисти во анализите пронајдоа траги од нервниот агенс „Новичок“.

Обвинението на Навални доаѓа само неколку дена откако германски магазин објави дека германската канцеларка Ангела Меркел тајно го посетила Навални додека тој бил во болница во Берлин.

„Тврдам дека Путин стои зад злосторството и немам друга верзија за тоа што се случи“, нагласи рускиот опозиционер Навални во интервју за германскиот магазин Шпигел.

Овие три болести може да ги добиете ако седите премногу долго пред компјутер

Повеќето работни места денес се поврзани со компјутер, а ако поминувате повеќе од четири часа на ден пред компјутерскиот екран, важно е да знаете кои се можните последици. Седењето во лоша позиција и постојаното изложување на очите на вештачка светлина може да придонесат за појава на одредени физички проблеми. Ова се трите најчести болести предизвикани од седење пред компјутер.

1. Остеохондроза

Овој назив е другото име за болката во грбот бидејќи речиси 80% од целата болка во оваа област се јавува како последица на остеохондроза. Оваа болест претставува атрофија на ткивото на дискот. Големината на дисковите се намалува, а и апсорпцијата на потребните супстанции, па дисковите ја губат еластичноста и можноста правилно да ги извршуваат своите функции. При остеохондроза, постои намалување на функциите на лигаментите и на мускулите што овозможуваат дисковите да функционираат правилно, а сето тоа влијае на целокупната состојба на ’рбетот.

Најчесто се манифестира со болка во грбот, вратот, рацете и рамената. Оваа болест е често придружена со слаба циркулација, вртоглавица, главоболка, вкочанетост во прстите, болка и чувство на печење во градите, чувство на слабост, а исто така може да доведе и до оштетување на видот.

Превенција: Обезбедете основни услови за работа – столот на кој седите мора да биде удобен, но не премногу мек. Потпирачот за грб не смее да биде рамен, туку да ја следи природната закривеност на ’рбетот. Позицијата на компјутерот или на лаптопот треба да биде таква што средината на мониторот е токму пред вашите очи. Ова ќе спречи дополнително искривување на ’рбетот и притисок на вратот. Исто така, одвојте пет минути за загревање, истегнувајте ги вратот и ’рбетот на секој час и направете неколку вежби.

2. Синдром на суво око

Заштитниот слој што го покрива окото функционира правилно благодарение на трепкањето. Но, додека гледате во екранот, трепкате двапати помалку од нормалното, така што солзната течност не се обновува навреме. Ова доведува до синдром на суво око и очите ја губат својата природна заштита.

Овој синдром се манифестира со чувство на пецкање, чешање, иритација и црвенило на окото, а може да се појават и други необични симптоми во пределот на очите.

Превенција: Многу е важно да одржувате оптимален внес на течности. Треба да се оддалечувате од компјутерот на секои 20 минути или барем да ги затворите очите најмалку 1 минута. Затворете ги очите колку што е можно поцврсто. Одвојте една минута неколку пати на ден и трепкајте колку што е можно почесто за да го поттикнете создавањето на солзната течност.

3. Синдром на карпален тунел

Карпалниот тунел се наоѓа на предниот дел на рачниот зглоб. Сместен е помеѓу осум мали коски на рачниот зглоб, додека горната страна е затворена со напречно поставен карпален лигамент. Преку него поминува медијалниот нерв, кој кај синдромот на карпален тунел е под постојан притисок. Симптомите вклучуваат чешање, болка и трнење на прстите, на раката и на зглобот, а можна е и вкочанетост на средните прсти.

Превенција: Бирото на кое работите треба да биде доволно големо за да ги ставите двете раце на него. Исто така, столот, тастатурата и глувчето мора да одговараат на вашата анатомија, односно не смеат да ви предизвикуваат никакви проблеми. Правете пауза на секој час и правете едноставни вежби кои траат неколку минути: стискајте ги и пуштете ги тупаниците, вртете ги дланките во насока на стрелките на часовникот и обратно, истегнете ги рацете пред себе и движете ги прстите.

Популарно