Како да „немате“ мозолчиња после депилацијата?

Дали секогаш имате мозолчиња после депилацијата ?

Иако се здодевни, ова не е невообичаено. Бидејќи восокот ги отстранува несаканите влакна, исто така, го отстранува горниот слој на кожата, што ги прави порите многу повеќе изложени на сè и на тој начин доаѓаат во контакт со разни нечистотии.

За среќа, со некои мерки на претпазливост, можете да спречите појава на мозолчиња во иднина.

Чекор 1: Направете лесен  пилинг пред депилација со восок. Не смее да има шминка, нечистотија или мртви клетки на кожата.

Чекор 2: Кога ќе се вратите дома, веднаш избришете ја површината на кожата со крпа натопена во течност која е антисептична и смирувачка. Покрај тоа, не ја допирајте свежата, мазна површина со рацете.

Чекор 3: Ако вашата кожа е црвена или иритирана, изладите ја неколку минути со мраз, а потоа  применете крем за да се намали воспалението.

Чекор 4: Избегнувајте топлина, пареа и облека 48 часа по депилација. Како што веќе рековме, дел од горниот слој на кожата се отстранува за време на депилацијата, што ја прави почувствителна на иритација и инфекција. Чувајте ја кожата чиста и стерилна после депилација.

Чекор 5: После неколку дена започнете со редовен пилинг за да спречите ширење на мозолчиња. Нанесете благи механички пилинг ако вашата кожа е почувствителна.

Што ако, и покрај сето ова, добивате мозолчиња? За да ја отстраните косата во областа на усните употребувајте тенки ленти со ладен восок и употребувајте шеќерна паста во делот  на „ бикини“ зоната  за депилација, во која лентите не се користат и затоа е помалку абразивна метода.

Предлог за денешен ручек

Вкусна посна проја по стар рецепт…

СОСТОЈКИ:

1,5 чаша палента

1,5 чаша пченкарно брашно

1,5 чаша бело брашно

сол

прашок за печиво

1/2 чаша масло

3 чаши кисела вода

сусам

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Измешајте ги брашната, па додајте лажичка сол, прашок за печиво, масло и кисела вода. Добро измешајте, па ставете во намастен и побрашнет калап. Додајте преку малку сусам. Печете околу 20 минути на 180 степени.

Извор: Готви.мк

Предлог за денешен ручек

Комплетен ручек кој ќе го обожавате!

СОСТОЈКИ:

600 гр компири

1 главица кромид

2 пара колбаси

масло

црвена пипер

сол

бибер

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Згответе ги компирите. Исечкајте ги на коцки.

Кромидот исечкајте го ситно и пропржете го на масло, во тоа додајте сечкани колбаси и динстајте со кромидот 20 минути, во зависнот од тоа дали се домашни или димени.

Додајте црвена пипер, сол, бибер, па ставете сечкан компир. Добро изедначете. Сервирајте со салата.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

Предлог за денешен ручек

Еве како да подготвите сочни телешки шницли…

СОСТОЈКИ:

500 гр телешко месо

10 гр путер

1 лажица маслиново масли

100 гр морков

100 гр целер

100 гр кромид

150 мл бело вино

150 мл павлака за готвење

сол

бибер

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

На растопен и загреан путер и масло пропржете ги телешките шницли, кои претходно сте ги зачиниле.

Извадете ги шницлите на страна и во истото масло пропржете сечкан кромид, морков и целер. Прелијте со бело вино и гответе неколку минути.

Вратете ги шницлите, додајте павлака за готвење и гответе уште десетина минути додека сосот не згусне.

Извор: Готви.мк

Популарно