Од денеска почнува вакцинацијата кај децата со две нови вакцини

Од денеска почнува вакцинацијата кај децата со две нови вакцини – вакцина против рота-вирусот и пневмококна вакцина, што министерот за здравство ги најави пред неколку месеци.

Од Министерството велат дека со вакцината против рота-вирусот се заштитени најголем процент од децата кои ја примиле, односно 9 од 10 деца. Вакцинацијата се спроведува со орална ротавирусна вакцина во три дози со ставање капки во устата на детето, на возраст од шест недели до 32 недели. Првата доза од вакцината треба да се даде пред детето да наполни 15 недели, додека сите три дози на вакцината треба да бидат примени пред да наполни осум месеци. Од Министерството истакнаа дека повеќето бебиња кои примиле ротавирусна вакцина немаат несакани ефекти од вакцината, а милиони бебиња од 94 земји во светот безбедно ја имаат примено оваа вакцина.

Пневмококната вакцина се дава интрамускулно. Се користи пневмококна вакцина, која штити од повеќе серотипови пневмокок, кои се поврзуваат со тешки инфекции кај децата. Детето може да прими од една до четири дози, во зависност од возраста на детето во моментот кога е почнато со вакцинација.

Од Министерството истакнаа дека третманот на пневмококни инфекции со антибиотици не е толку ефикасен, поради големата отпорност на бактеријата кон антибиотиците, што ја прави вакцинацијата уште поважна превентивна мерка.

„Вакцините не само што ја штитат единката, туку ја штитат и заедницата со создавање колективен имунитет. Тие се исклучително квалитетни и проверени вакцини од европски производител. Опфатот на вакцинација мора да биде во просек околу 95 отсто за сите вакцини. Вакцинацијата е фундаментална за постигнување на целите за одржлив развој на здраво население“, велат од Министерството за здравство.

Предлог за денешен ручек

Вкусна посна проја по стар рецепт…

СОСТОЈКИ:

1,5 чаша палента

1,5 чаша пченкарно брашно

1,5 чаша бело брашно

сол

прашок за печиво

1/2 чаша масло

3 чаши кисела вода

сусам

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Измешајте ги брашната, па додајте лажичка сол, прашок за печиво, масло и кисела вода. Добро измешајте, па ставете во намастен и побрашнет калап. Додајте преку малку сусам. Печете околу 20 минути на 180 степени.

Извор: Готви.мк

Предлог за денешен ручек

Комплетен ручек кој ќе го обожавате!

СОСТОЈКИ:

600 гр компири

1 главица кромид

2 пара колбаси

масло

црвена пипер

сол

бибер

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Згответе ги компирите. Исечкајте ги на коцки.

Кромидот исечкајте го ситно и пропржете го на масло, во тоа додајте сечкани колбаси и динстајте со кромидот 20 минути, во зависнот од тоа дали се домашни или димени.

Додајте црвена пипер, сол, бибер, па ставете сечкан компир. Добро изедначете. Сервирајте со салата.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

Предлог за денешен ручек

Еве како да подготвите сочни телешки шницли…

СОСТОЈКИ:

500 гр телешко месо

10 гр путер

1 лажица маслиново масли

100 гр морков

100 гр целер

100 гр кромид

150 мл бело вино

150 мл павлака за готвење

сол

бибер

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

На растопен и загреан путер и масло пропржете ги телешките шницли, кои претходно сте ги зачиниле.

Извадете ги шницлите на страна и во истото масло пропржете сечкан кромид, морков и целер. Прелијте со бело вино и гответе неколку минути.

Вратете ги шницлите, додајте павлака за готвење и гответе уште десетина минути додека сосот не згусне.

Извор: Готви.мк

Популарно