Внимавајте ова може да ве „уништи“

Само ден  после новогодишна прослава   во нивниот дом во Блекхеат, Австралија 21 годишно момче беше пронајдено мртво во својот дом, безживотното тело го пронајдоа неговите родители.

Таткото на  несреќното момче, после добивање на извештајот од истражувањата направен по смртта на момчето, ја откри причината за ненадејната смрт. Тој напиша на фејбук статус, каде покрај зборовите дека несака да пишува и да разнесува информации за смртта на неговото дете, кажа дека се надева неговите зборови ќе помогнат да се спаси некој млад живот и да не се конзумира кофеин во поголеми количини. Точно така, момчето починало од предозирање со кофеин, најверојатно без да знае.

Извештајот вели дека момчето по враќањето од Новогодишната прослава си направил протеинов шејк, но во последен момент решил да додаде една супена лажичка кофеинов прав. Се претпоставува дека момчето не знаеле дека една супена лажичка од овој прав е еквивалентен на 25-30 нормални дози на кафе.

Од фејбук комуникацијата на момчето со неговите пријатели, дознаваме дека тој се пошегувам за неговито шејк, велејќи дека има страшно горлив вкус и незнае дали ќе може да заспие. По само неколку часови, неговите родите го наоѓаат мртов на плочките во бањата.

Таткото порачува да се внимава со внесување на кофеин во организмот и специјално внимание да се посветува на секој вид прав од кофеин.

Предлог за денешен ручек

Вкусна посна проја по стар рецепт…

СОСТОЈКИ:

1,5 чаша палента

1,5 чаша пченкарно брашно

1,5 чаша бело брашно

сол

прашок за печиво

1/2 чаша масло

3 чаши кисела вода

сусам

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Измешајте ги брашната, па додајте лажичка сол, прашок за печиво, масло и кисела вода. Добро измешајте, па ставете во намастен и побрашнет калап. Додајте преку малку сусам. Печете околу 20 минути на 180 степени.

Извор: Готви.мк

Предлог за денешен ручек

Комплетен ручек кој ќе го обожавате!

СОСТОЈКИ:

600 гр компири

1 главица кромид

2 пара колбаси

масло

црвена пипер

сол

бибер

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Згответе ги компирите. Исечкајте ги на коцки.

Кромидот исечкајте го ситно и пропржете го на масло, во тоа додајте сечкани колбаси и динстајте со кромидот 20 минути, во зависнот од тоа дали се домашни или димени.

Додајте црвена пипер, сол, бибер, па ставете сечкан компир. Добро изедначете. Сервирајте со салата.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

Предлог за денешен ручек

Еве како да подготвите сочни телешки шницли…

СОСТОЈКИ:

500 гр телешко месо

10 гр путер

1 лажица маслиново масли

100 гр морков

100 гр целер

100 гр кромид

150 мл бело вино

150 мл павлака за готвење

сол

бибер

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

На растопен и загреан путер и масло пропржете ги телешките шницли, кои претходно сте ги зачиниле.

Извадете ги шницлите на страна и во истото масло пропржете сечкан кромид, морков и целер. Прелијте со бело вино и гответе неколку минути.

Вратете ги шницлите, додајте павлака за готвење и гответе уште десетина минути додека сосот не згусне.

Извор: Готви.мк

Популарно