Иако секогаш практикував сигурен с.кс сепак закачив...

Една несреќна девојка го споделила своето животно искуство: „Јас нормално практикував сигурен секс, но пред 8 години добив генитален херпес. После дијагнозата ми се сруши светот и останав со момчето од кое го добив, бидејќи мислев дека никој друг нема да сака да биде со мене“.

Објаснила дека има полесен тип на херпес кој не се пренесува едноставно. Ако партнерот веќе има херпес на усните, речиси е невозможно повторно да му се појави вирусот по сексуален пат, рекла таа.

Додала дека таа размислува на тој начин сè додека не запознае некого, па потоа нејзиното рационално размислување се менува. На почетокот на секоја нова врска станува анксиозна и се плаши од одбивање.

Понекогаш на партнерите им објаснува дека има херпес симплекс тип 1, но не открива на кој дел од телото. Со тоа смета дека ја исполнила својата правна должност без срам. Тие тогаш најчесто мислат дека зборува за херпес на усните и споменуваат дека го имаат истиот проблем. Тогаш ѝ е полесно бидејќи знае дека веќе имаат вирус во себе и не постои ризик.

„Но, тајната ме убива, не можам да се опуштам. Секој пат кога имаме секс станувам нервозна и мојата анксиозност повторно е неиздржлива“, вели анонимната девојка.

На крајот на својата исповед раскажала дека одлучила дека на секоја нова врска ќе ѝ приоѓа отворено и веднаш од почетокот ќе признава за својата болест. Дел поради партнерот, а дел поради своето ментално здравје.

Предлог за денешен ручек

Кремаста чорба од сирење…

СОСТОЈКИ:

2 праза

1 чешне лук

масло

800 мл супа од зеленчук

150 гр козјо сирење

100 мл павлака за готвење

сол, бибер

2 лажици сок од лимон

2 парчиња бел леб

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Празот и лукот ситно исечкајте ги. Во лонец загрејте масло и на него издинстајте ги празот и лукот. Налијте со супа од зеленчук и оставете да се вари.

Иситнете го сирењето и со павлаката додајте го во чорбата. Мешајте на слаб оган додека сирењето не се растопи. Чорбата испасирајте ја со миксер, додајте сол и сок од лимон.

Лебот исечкајте го на коцки и пропржете на масло.

Извор: Готви.мк

Предлог за денешен ручек

Крцкав компир од рерна со колбаси – одличен ручек!

СОСТОЈКИ:

1/2 кг домашни колбаси

500 гр компири

масло

сол

бибер

рузмарин

оригано

4 чешниња лук

листови магдонос

слатка и лута пипер

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Компирите исчистете ги и исечкајте ги на тенки листови. Посолете, додајте зачини, намастете и измешајте.

Обложете плех со хартија и во средина ставете колбаси. Компирте ставајте ги на куп еден покрај друг во круг околу колбасите. Уште малку прелијте со масло и печете на 200 степени околу 50 минути.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

Предлог за денешен ручек

Рибата подготвена на овој начин има посебен вкус.

СОСТОЈКИ:

800 гр свежа бела риба (ослич)

1 веза магдонос

1 веза копар

масло

сол

бибер

1 лимон

2 лажички зачин

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Рибата исчистете ја, измијте ја и исечкајте на парчиња. Посолете, побиберете, прокапете лимон и посипете со зачин. Ставете ги на фолија која сте ја премачкале со маслиново масло.

Од горе обилно посипете со сечкан магдонос и копар, а на секое парче риба ставете парче лимон.

Замотајте во фолија, ставете во плех и околу половина час печете во рерна загреана на 200 степени.

Послужете со варен компир или друг зеленчук по избор.

Извор: Готви.мк

Популарно