Рецепт за македонски специјалитет

Сезоната на подготовка на зимница е во полн ек, нешто без што не може да се замисли зимската трпеза на нашита граѓани е туршијата. Туршијата претставува  приpoден пpoбиотик и нajмоќен лeк. Ако во текот на зимата со секој ручек јадете зеленчук од туршија вие ќе: го поттикнете обнoвyвањето на цpeвната флоpa, ќе го зaбpзате метaбoлизмот, ќе го подoбpите имyнитeтот, ќе спpeчите поjaва на кaрцином, ќе го peгулирате кpвниот притисoк, ќе го нaмaлите нивото на холестеpoл, ќе го подoбpите paсположението

Рецепт за туршија:

Потребно е:

5 кг. зеленчук за туршија (корнишони, пиперки, моркови, зелени домати, карфиол, ситен кромид и т.н.), 5 литри вода

1 литар алкoхолен оцет, 13. лажици (за супа) шеќер, 5 лажици сол, 1 кесичка винобpaн

зачини: бибер во зрно, мирудии, рен…

Подготовка:

Зеленчукот измијте го и исчиcтeте. Потоа пиперките избyшeте ги на неколку места за да водата влезе во нив. Морковот иcчистeте го, како и кромидот и доматите. Потоа зеленчукот ставете го во буре и налиjте ја течноста.

Се’ убаво измешајте па притиснете го зеленчукот да биде што подлабоко во водата. На зеленчукот и дополнително можете да му додадете од течноста. Бурето чувајте го на суво и ладно место, далеку од сонце.

Решете ја болката за 5 минути

Но, со помош на овој едноставен трик, забот ќе престане да ве боли, барем додека не стасате до најблискиот стоматолог.

Истражувањето спороведено во Kанада во осумдесетtите години од изминатиот век покажало дека забоболката е можно да се отстрани или барем да се ублажи без отворање на устата.

Сè што ви е потребно е коцка мраз која ќе ја ставите на местото помеѓу палецот и показалецот. Нежно тријте го мразот по тоа подрачје од пет до седум минути.

Токму овој дел од дланката е местото на кое се наоѓаат нервните завршетоци кои се поврзани со центарот за болка во мозокот, кој го контролира нивото на болката во рацете и главата.

Триењето со мраз ги блокира тие центри, а 90 отсто од испитаниците кои учествувале во истражувањето потврдиле дека оваа техника им ја ублажила главоболката.

Премиерно прикажан првиот краткометражен филм за мултипла склероза во Република Северна Македонија

Националното здружение за помош и поддршка на лица со мултипла склероза соопштува дека на 22. октомври во Кинотеката на Македонија, Скопје премиерно беше прикажан првиот краткометражен филм за мултипла склероза насловен „Роденденски подарок“.

  • прв краткометражен филм за мултипла склероза 
  • прв успешно реализиран проект на Националното здружение за МС и Факултетот за драмски уметности во Скопје
  • вешто отсликана реалноста и здравствените и социјалните предизвици со кои се соочуваат лицата со мултипла склероза

„Роденденски подарок“ е прва соработка помеѓу Националното здружение за МС и Факултетот за драмски уметности во Скопје, која се уверивме дека е одлично и успешно реализирана. „Филмот прикажува и разработува исклучително чувствителна тема каде глумците, режисерите, сценаристите, камерманите, монтажерите и други несебично се внесоа и не штедејќи го својот потенцијал успеаа вешто да ја отсликаат реалноста и верно да ги доловат предизвиците со кои се соочуваат лицата со мултипла склероза“ изјави  Ана Карајанова Димитрушева, Претседател на Национално здружение за помош и поддршка на лица со мултипла склероза. 

„Десет минутниот филм е снимен на локации во Скопје и е фокусиран на здравствените и социјалните аспекти прикажани низ призма на борбата на главната хероина со нејзината хронична болест од една страна и отсуството на емпатија од останатите од друга страна“ изјави претставник од тимот кој работеше на овој проект.

Во приказната прикажан е животот на Јасна - млада девојка, ликовен уметник, лице кое боледува од мултипла склероза. Таа и покрај тешкотиите кои ѝ ги задава болеста со крајни сили се труди да ја исполни задачата за која е ангажирана, храбро борејќи се со исцрпувачките симптоми како резултат на нејзината болест. Кулминација во самата приказна се лошите зборови упатени од страна на Зоран, кои храбро ги дочекува Јасна која истовремено се бори на два фронта – макотрпните симптоми на мултиплата склероза и нималку пријатните зборови на Зоран како работонарачател. 

Краткометражниот филм „Роденденски подарок“ има прекрасен расплет каде секој може да ја почувствува суровата реалност, гордоста, победата и покајувањето.  

Мултипла склероза (МС) е една од најчестите невролошки нарушувања и причини за инвалидитет кај младите возрасни лица. Тоа е хронична, прогресивна, имунолошки посредувана, воспалителна и дегенеративна болест на централниот нервен систем. Настанува кога имуниот систем ја напаѓа обвивката на нервните клетки (миелин) во мозокот, ’рбетниот мозок и оптичките нерви, предизвикувајќи воспаление и последователна дегенерација, што води до прекин на невротрансмисијата на сигналот од една нервна клетка до друга. Мултипла склерозата има огромна палета на симптоми од кои дел се спастичност, замор, проблем со видот, уринарна дисфункција, болка и многу други.

Во Р. Северна Македонија од МС боледуваат околу 1.500 лица додека во светот има повеќе од 2,5 милиони лица. Многу е веројатно дека стотици илјади лица остануваат недијагностицирани и многу животи се индиректно зафатени. Повеќето лица со МС се дијагностицираат на возраст од 25 до 31 година, и околу два-три пати почесто се дијагностицираат жени наспроти мажи.

Причината за МС сеуште не е позната и до сега не постои лек, но постојат лекови кои можат да им помогнат на лицата со МС да ја стават болеста под контрола и постојат многу опции за подобрување и управување со симптомите.

За Националното здружение за МС

Национално здружение за помош и поддршка на лица со мултипла склероза – Здружение за МС е доброволно, непрофитно, невладино и непартиско здружение на граѓани, формирано заради остварување, заштита, унапредување и усогласување на правата, потребите и интересите, како и вршење на дејности и активности со цел подигање на јавната свест за мултиплата склероза. Oсновано е на 20. март 2019 година.

Потребата за формирање на здружението се наметна како резултат на неопходноста за обединување на лицата со мултипла склероза, нивните семејства со цел согледување на нивните потреби и инволвирање на останати чинители заради решавање на проблемите на лицата со МС, како и подобрување на квалитетот на нивното живеење. Исто така, секојдневниот напредок во медицината, токму во областа на неврологија бара интензивирање на реформите во оваа област.

Нашата мисија и причина за постоење е искрената желба за помош и поддршка на лицата со МС и нивните негуватели, во подигнување на свеста кај јавноста и проблематиката по однос на МС, сериозен пристап, навремена дијагностика и навремен и соодветен третман со цел спречување на прогресијата и инвалидитетот, поддршка на пациентите, едукација по однос на правата на лицата со МС и промоција на нови достигнувања во медицината.

ВИДЕО: На која страна е правилно да спиете?

Ако спиете на оваа страна од телото ќе си го скратите животот за 15 години. Доктор Џон Дилард докажа дека ако спиете на десната страна, тоа буквално може да ве чини живот!

Тој инаку е доктор во најдобрите клубови во НБА каошаркарската лига, каде спасил неколку кошаркари од големи маки!

Истражувањето на лекарот, што се однесува на начинот на слиење, ќе го подобри квалитетот на вашиот сон. Доктор Џон Дилард е поранешен директор на „Плејер Дивелопмент“ за НБА клубот Њу Џерси Нетс и објавил повеќе од 200 снимки и статии за подобрување на здравјето. Сега го сврте вниманието на тоа како добро да се наспиете.

Погледнете го неговото видео кое објаснува зошто дефинитивно не би требало да спиете на својата десна страна.

Популарно