Видео: 9 ноември е историски ден како за Германија

На денешен ден пред 28 години падна ѕидот кој го делеше Берлин на источен и на западен ден.

– Многу разлики кои постоеја меѓу двата дела на сега единствената држава, особено економските, се намалени, но и понатаму постојат силни разлики во ставовите и менталитетот. Разликата меѓу истокот и западот е голема кога стнува збор за тоа како луѓето ја гледат поранешна Германска Демократска Република, колку веруваат во демократските институции, како гледаат на елитата, на медиумите, како и во односите кон Русија – рекол за Си-ен-ен Штефен Мау, професор по социологија на берлинскиот Универзитет „Хумболт“.

Тој додал дека повеќето западни Германци би рекле дека повеќе не постојат разлики, дека сè е избришано во текот на трансформацијата, додека повеќето источни Германци би рекле дека и понатаму постојат впечатливи разлики меѓу истокот и западот на земјата.

Железната завеса, како што го нарекувале ѕидот, го делел Берлин на два дела. Бил изграден во 1961 година од комунистичкиот режим на Источна Германија за да се оддели Западен Берлин, кој бил под контрола на западните сојузници, од источниот дел на градот и од остатокот од Источна Германија, која била под силно влијание на СССР. Сидот станал највпечатлив симбол на Студената војна.

Ѕидот ги разделувал Источна и Западна Германија точно 28 години и еден ден. Источна Германија ја започнала изградбата на ѕидот на 13 август 1961. Ненадејната градба на ѕидот предизвикала многу семејства да останат поделени. Сидот бил целосно урнат кон крајот на 1989, освен еден дел кој и денес стои како спомен на тоа време.

Во текот на 28-годишната поделба, најмалку 136 луѓе биле убиени од граничните единици на Источна Германија обидувајќи се да пребегнат во Западен Берлин. Некои тврдат дека таа бројка изнесува повеќе од 200. Источногерманската власт им дала наредба на граничарите да пукаат на бегалците.

Имало неколку службени премини, а интересно е што имињата започнувале со првите букви од азбуката: „Алфа“, „Браво“…

Најпознат бил т.н. „Чек Појнт Чарли“, која и денеска симболично е обележан. Таму „стражрат“ актери облечени како американски војници. Тој премин бил наменет за дипломати, сојузничките воени сили и странци.

Кога на 9 ноември 1989, по неколку неделни граѓански немири, власта во Источна Германија објавила дека сите нејзини граѓани можат да ја посетат Западна Германија и Западен Берлин, источногерманците се искачувале и го преминувале ѕидот, прославувајќи ја слободата на другата страна. Во текот на следните неколку недели, делови од ѕидот биле искорнати од одушевениот народ и од ловци на сувенири, а по неколку недели ѕидот речиси целосно бил отстранет со градежна механизација.

Падот на Берлинскиот ѕид бил првиот чекор во обединувањето на Германија кое се завршило на 3 октомври 1990 година.

Видео: Тие не го заборавија својот трагично зaгинaт другар

После една година од трагичниот настан   во кој на пешачки премин беше прегазен ученикот Седат Мустафа, во  дворот на училиштето  „Коле Нехтенин“ во Штип , неговите соученици , засдија дрво. Емоциите денес беа нагласено присутни кај сите, а поготово кај оние што со него ја делеа училницата и клупите.

„9 часот и 5 минути училишното ѕвонче го означи почетокот на школскиот одмор и крајот на еден млад живот каде брзаш човеку и подолу има пешачки премин“

Чинот на сеќавање со учениците го сподели и Првиот човек на реномираното  училиште  Дејан  Павлов.

„Во чест на прерано згаснатиот живот ќе засидеме дрво кое ќе биде симбол да во иднина пазат сите возачи и да посакаме во иднина никогаш да не се случуваат вакви настани“ изјави  Дејан Павлов, дир. на СОУ „Коле Нехтенин“ – Штип

Овој трагичен момент, конечно го реши безбедносниот појас   на најризичниот училишен премин во Штип каде досега имаше безброј несреки.

„Зголемена е безбедноста пред училиштето со изградбата на кружниот тек а ќе се поставува и ограда пред училиштето“ изјави Дејан Павлов, дир. на СОУ „Коле Нехтенин“ – Штип

Трагедијата на семејството Седат од штипско Радање  комплетно го смени живоото во нивниот дом. Тие одбележуваат една година откако среката од нивнниот дом и го отстатпи местото на  жалоста.

„Многу тешко не знам како да ви опшишам, полошо нема, не м ожам да да спијам“ изјави Мазлим Мустафа, татко на Седат

Во мегувреме, возачот кој  ја предизвика несреката  неправосилно е осуден на 5,5 години затвор. Казна, која семејството повеке ги иритира отколку теши.

„Најмалку 15 години треба да се осуди а не  5,5 години но сепак ни една казна не може да го врати детето“  изјави Мазлим Мустафа, татко на Седат

За потсетување,  откако беше прегазен  на пешачки премин за време на големиот училишен одмор 15 годишниот Мустафа Седат  15 дема се бореше  за живот и беше во кома. Смртта по него дојде на 21 ноември  пред една година.

Во Германија ова никој не сака да го работи

Луѓе кои ќе ги  носат  мpтoвечките ковчези на погpeб и се потребни на Германија. Во изминативе години оваа работа генерално ја вршат пензионери и студенти.

Недоволниот број на вработени на ова работно место сеуште не довел до одложување на пoгpeб, вели Кристијан Јегер, директор на здружението за погpeби во Германија.

До неодамна ковчезите ги носеле пријателите или роднините, но сега тоа се променило.

“Како што се променувале солцијалните околности, стана нормално нивните места да ги заменат пензионери или студенти кои сакаат дополнително да заработат”, вели Јегер.

Казна од 500 евра за сопственикот кој си го напушил кучето

Несовесен сопственик на куче кој го напуштил, заработи казна од 500 евра во денарска противвредност. Тој ја напуштил кучката заедно со уште три кучиња кои биле нејзин подмладок, а пред инспекциските служби потврдил дека е сопственикот.

Казната му е изречена од страна на Агенцијата за храна и ветеринарство и е најверојатно прва во земјава. За случајот информираа и од АХВ. -Во конкретниот случај, казната е изречена врз основа на поднесена претставка од невладина организација за заштита на животните, која го вдомила кучето, а која по неколку месеци, истото го нашла напуштено заедно со уште три кучиња, нејзин подмладок.

Лицето пред инспекциските служби на АХВ потврдило дека бил сопственик на кучето кое не било микрочипирано, а за кое тврдел дека подолго време е изгубено, зашто немал поднесено пријава.

По пронаоѓањето, кучката која според претставниците на невладината организација чека вдомување во Англија, била повторно згрижена од нивна страна и стерилизирана, а нејзините кучиња се вдомени – информираат од агенцијата.

Aгенцијата за храна и ветеринарство апелира до сопствениците на домашни миленици, до крајот на годинава да ја искористат можноста и бесплатно да ги микрочипираат милениците во рамки на кампањата за бесплатно микрочипирање која почна во септември минатата година, а чии активности се реализираат во рамки на тригодишната Стратегија за благосостојба на животните на АХВ.

За оваа намена, обезбедени се бесплатни 100 илјади микрочипови за домашните миленици

Популарно