Верувале или не, месецот на раѓање открива многу за вас

Месецот во кој сте родени, открива од кои болести може да заболите во текот на животот. Не е измислица, има многу вистина во ова, бидејќи секој месец носи промени, надворешните влијанија, сончевите денови, студот и топлината...

Еве го календарот:

Јануари

Луѓето родени во првиот месец страдаат во просек повеќе од висок крвен притисок, карцином на белите дробови и срцеви заболувања. Тие исто така имаат двојно поголема веројатност да имаат дијабетес тип 2 и дебелина. Неколку студии покажаа дека луѓето родени во јануари и декември имаат поголема веројатност да развијат депресија и шизофренија. Во најтемните зимски месеци, недостаток на витамин Д доведува до чувства на осаменост и безнадежност. И покрај сето ова, овие лица имаат долг животен век.

Февруари

Многу луѓе родени во февруари страдаат од ослабен имунолошки систем. Ова доведува до развој на алергија на полен, како и други алергиски заболувања. Исто така, тие често страдаат од рак на белите дробови и простата, како и васкуларни калцификации. Од друга страна, луѓето родени во февруари ретко ги каснуваатинсекти.

Март

Луѓето родени во март често страдаат од ангина. Екстремите се чести кај жените, така што тие или имаат прекумерна тежина или се анорексични. Слабата точка на луѓето родени овој месец е нивното срце. Тие често страдаат од вентрикуларна фибрилација, нарушувања на срцевиот вентил и срцева слабост. Рак на простата не е ретка појава кај нив. Како и луѓето родени во февруари, луѓето родени во март страдаат од алергии на полен.

Април

Луѓето родени во април се изложени на зголемен ризик од карцином. Тие често имаат пулмонални и респираторни заболувања, како и срцеви заболувања. Тие исто така страдаат од болка во грлото, но поретко бронхитис. Во зрелоста, тие обично имаат песимистички поглед на светот, па затоа развиваат депресија. Тие исто така се склони кон пиење алкохол.

Мај

Прво, добрата вест за луѓето родени во мај и јуни - тие се со помала веројатност да се разболат од другите. Тенденцијата за развој на рак е значително мала. Сепак, тие се изложени на зголемен ризик од мултиплекс склероза, висок крвен притисок и нетолеранција на глутен. Луѓето родени во мај честопати стануваат депресивни во староста. Стапките на самоубиства се за 17% повисоки отколку кај есенските или зимските раѓања.

Јуни

Кога се под стрес, луѓето родени во јуни имаат мал апетит. Тие имаат тенденција кон анорексија 30% повисока од просекот, како и висок ризик од заболување од дијабетес и срцеви заболувања во старост. Сепак, тие ретко страдаат од карцином или срцев удар. Тие се оптимисти и позитивни за животот.

Јули

Родени во јули генерално немаат проблем со депресија. Сепак, нивни најслаби точки се дигестивниот систем и исто така забите и коските. Покрај тоа, тие се со поголема веројатност да страдаат од дијабетес тип 1. Исто така, интересно е што тие генерално имаат помалку деца од сите други. Сепак, тие исто така имаат добра причина да бидат среќни - оние родени во јули имаат најмал ризик од мозочен удар и срцев удар и ретко имаат карцином.

Август

Родените во август, често страдаат од траги на прашина. Покрај тоа, тие често страдаат и од конјунктивитис. Сепак, раодените овој месец имаат многу здраво срце и се помалку склони кон срцев удар и мозочни удари. Тие исто така имаат многу мала шанса да заболат од карцином или астма.

Септември

Роденте во септември често имаат проблеми со егзема во детството. Сепак, со текот на времето, овој проблем генерално исчезнува. Покрај тоа, тие се со помала веројатност да заболат од дијабетес, срцеви заболувања или воспаление на крајниците. Ама, многу често тие имаат проблем со стомакот, воспаление на респираторниот систем и алергија на трагови од прашина.

Октомври

Ако сте родени во октомври, до сега мора да се зацврстите. Октомвриските деца страдаат од скоро сите видови на болести, вклучувајќи фрактури на коските, остеопороза, забни проблеми и далеку над просечната астма, имаат проблеми со вените и респираторните инфекции. Сепак, не е сè црно. Родените во октомври имаат најдолг животен век и многу малку шанси да заболат од карцином, срцеви заболувања и висок крвен притисок.

Ноември

Акутен бронхитис, вируси, невродерматитис, невролошки заболувања и нарушување на недостаток на внимание се многу чести кај луѓето родени во ноември. Сепак, вообичаените заболувања во денешно време, како што се дебелината, дијабетесот и срцевите заболувања, многу ретко влијаат на нив. Покрај тоа, нивниот животен век е подолг од просекот, а освен тоа, тие ретко имаат проблеми со плодноста и репродуктивните органи.

Декември

Родените во декември се изложени на зголемен ризик од разни видови повреди како што се фрактури, модринки. Исто така чести се болести како што се шизофренија и манична депресија. Сепак, тие исто така имаат натпросечен животен век и обично се поштедени од болести вообичаени за староста, како што се дијабетес и срцеви заболувања.

Оваа намирница е главен виновник за дебелината

Лебот е храна без која многу луѓе не можат да живеат и секогаш се консумирала најмногу. Сепак, негативните аспекти на конзумирање леб на телото се многубројни.

Освен што е една од најчестите намирници поврзани со дебелина, постојат и други здравствени проблеми предизвикани од јадење премногу леб.

Покажа дека луѓето кои јадат две или повеќе порции бел леб на ден имаат поголем ризик од дебелина отколку оние кои јадат една порција бел леб.

Го зголемува гладот

Обидот да го измамите гладот ​​со леб само ќе го зголеми вашиот глад со текот на времето. Повеќето видови леб се преработени, што значи дека содржат многу малку или воопшто не содржат хранливи материи. Затоа, кога го јадеме, нашето тело всушност не препознава никакво чувство на ситост. Сепак, телото ќе препознае шеќер во крвта и ќе додаде повеќе инсулин, сето тоа предизвикува уште поголем глад.

Честа болка во стомакот

Меѓу видовите леб со голем дел од влакна, се продаваат и оние на кои им се додадени влакна, како што се инулин и бета-глукан. И кога ќе ги консумирате во прекумерни количини, ќе се појави надуеност и гасови.

Предијабетес

Консумирањето премногу леб доведува до нездраво ниво на шеќер во крвта. Ова особено се однесува на високо рафинираниот леб, кој го купуваме во продавници и пекари. Ова го зголемува нивото на воспаление во телото, што предизвикува предијабетес, што е предупредувачки знак дека е зголемен ризикот од развој на дијабетес.

Висок крвен притисок

Високиот крвен притисок може да биде резултат на премногу внес на леб. Лебот и разните пекарски производи, според Американскиот центар за контрола и превенција на болести, се два главни извори на натриум, хранлива материја за која се знае дека го зголемува крвниот притисок. Дури и мала количина леб може да го зголеми ризикот од хипертензија.

Морничавата вистина за пилешкото месо

Пилешките гради се сметаат за една од главните компоненти за здрава исхрана и добар извор на протеини. Истовремено, нивната цена е ниска и лесно се приготвуваат. Меѓутоа, евтиното пилешко е едно од највалканите видови животинско месо.

Ако се грижите за вашето здравје, внимателно прочитајте го овој текст за да дознаете повеќе за можните ризици од честата консумација на индустриско пилешко.

Вистината за пилешкото:

За да ги намалат трошоците за пилешко филе, произведувачите мораат да намалат на трошоците за исхрана на пилињата и да го забрзаат нивниот раст. Како резултат на тоа, се користи евтина храна и агресивни препарати за брзо дебелеење.

Животниот циклус на пилешкото од 5 до 7 недели

Во просек, животниот циклус на пилињата на фармите за преработка на животинско месо е од 5 до 7 недели, по што се убиваат и се праќаат на преработка (додека селаните ги одгледуваат пилињата неколку години пред да ги заколат).

Хемиското изложување почнува пред појавата на пилето. Станува збор за разни дезинфекциони средства на кои се изложува јајцето. Потоа, тоа се превезува во расплодна работилнициа, каде што се изложува на милоста и немилоста на конвенционалните дезинфекциски средства, но и на моќни антибиотици и вакцини.

Која е главната опасност?

Вакцинацијата на пилињата по правило се врши преку групна постапка со помош на аеросол или се пијат препарати со вода. Теоретски, сите вакцини имаат соодветни безбедносни сертификати за птиците и луѓето. Но опасноста лежи во неправилната употреба на вакцините, неквалитетната група лекови и неподготвеноста на пилињата за имунизација. Штетата за луѓето се состои во неквалитетното месо заразено со болести поради вакцинацијата и нејзината неправилна употреба.

Болеста на едно пиле може да доведе до смрт на сите, затоа им се даваат антибиотици во текот на целиот нивен живот. Штета што притоа се нанесува е разновидна.

Прво, консумирањето такво пилешко може да ја наруши работата на црниот дроб, бубрезите и дигестивниот тракт кај луѓето.

Второ, алергичните луѓе може да доживеат разни акутни реакции. Но можеби најопасна е таа редовна микродоза на антибиотици. Тоа доведува до бактерии отпорни на антибиотици.

Со други зборови, ако личноста на пример добие воспаление на белите дробови, па антибиотиците со кои се хранело пилето (а вие сте го изеле), лековите нема да влијаат врз патогените тела. Што значи дека ќе станете имуни на антибиотици, бидејќи постојано ја примате таа одредена доза преку месото што го јадете.

Исто така, многу е важно што јаде пилето. Покрај посебно воведените адитиви, во храната за пилињата може да се најдат и пестициди, но и естроген, женски хормон кој ја зголемува телесната тежина кај пилињата.

Кај жените, вишокот од овој хормон може да предизвика нарушување на месечниот циклус, а кај мажите неплодност.

Покрај тоа, редовната консумација на месо со хормони може да доведе до намалено производство на сопствени хормони, кожни проблеми, алергиски реакции и намален имунитет. Децата што се во сексуален развој посебно ги погодуваат хормонските суплементи и потоа репродуктивната функција на телото се сопира.

Заклучок:

Пилињата што се произведуваат на фармите за преработка на месо се полни со хормони и останати работи што го забрзуваат нивниот раст. Кланиците даваат свој придонес, каде лешовите на пилињата се третираат со дезинфекциски средства.

Но не е можно да се истражи секое парче месо. Па така, главниот критериум за потрошувачите остануваат изгледот и вкусот на пилешкото месо. Ако можете, купувајте пилешко месо од селани што ги хранат со природна храна.

Внимавајте што купувате, а уште повеќе што внесувате во организмот!

Четири комбинации на намирници кои прават проблеми во организмот

Јадењето правилна храна, односно здрава храна е предуслов за добро здравје.

Ако генерално се грижите за исхраната, за храната што ја јадете, за начинот на кој ја подготвувате храната и за нутритивното богатство, понекогаш можете да си дозволите нешто помалку здраво, како парче пица или плескавица, без никакви последици.

Сепак, некои намирници кои сами по себе се здрави не одат добро во комбинација со други намирници кои се исто така хранливо богати и корисни.

1. Сланина и јајца

Повеќето луѓе сакаат да јадат сланина и јајца за појадок, но не се целосно свесни дека оваа комбинација не е особено добра. Бидејќи и јајцата и сланината се богати со протеини, како независни суплементи се добри за луѓето, но во комбинација можат да предизвикаат разни дигестивни проблеми.

Кога јадете 2 намирници со висока содржина на протеини одеднаш, на телото ќе му треба повеќе време да ја свари храната, бидејќи протеините најтешко се разградуваат. Покрај тоа, и јајцата и сланината се богати со заситени масти.

Место сланина, некои зеленчуци, како домати или авокадо, се многу поздрави и подобри избори.

2. Јогурт и овошје

Овошјето е најздраво кога се јаде самостојно. Кога се меша со друга храна како јогурт, може да предизвика чувство на тежина во стомакот, па затоа овошниот јогурт не е најдоброто решение за појадок.

Наместо овошје, во јогуртот можете да додадете малку цимет, кој има многу придобивки за вашето срце.

3. Вода и храна

Многумина имаат навика да пијат чаша вода со оброк, но тоа не е особено препорачливо. Прво, може да ја намали количината на плунка што ја произведуваат жлездите, што е многу важно кога станува збор за дигестивниот процес. Покрај тоа, оваа комбинација може да го зголеми и нивото на инсулин во вашето тело.

4. Плескавица со помфрит

И двете од овие намирници се прилично нездрави, но доколку не претерате, нема да има некои поголеми проблеми. Сепак, оваа вообичаена, омилена комбинација за многу луѓе е многу лоша.

Нутриционистите дури велат дека е многу поздраво да нарачате 2 колачиња наместо помфрит.

Популарно