Верувале или не, месецот на раѓање открива многу за вас

Месецот во кој сте родени, открива од кои болести може да заболите во текот на животот. Не е измислица, има многу вистина во ова, бидејќи секој месец носи промени, надворешните влијанија, сончевите денови, студот и топлината...

Еве го календарот:

Јануари

Луѓето родени во првиот месец страдаат во просек повеќе од висок крвен притисок, карцином на белите дробови и срцеви заболувања. Тие исто така имаат двојно поголема веројатност да имаат дијабетес тип 2 и дебелина. Неколку студии покажаа дека луѓето родени во јануари и декември имаат поголема веројатност да развијат депресија и шизофренија. Во најтемните зимски месеци, недостаток на витамин Д доведува до чувства на осаменост и безнадежност. И покрај сето ова, овие лица имаат долг животен век.

Февруари

Многу луѓе родени во февруари страдаат од ослабен имунолошки систем. Ова доведува до развој на алергија на полен, како и други алергиски заболувања. Исто така, тие често страдаат од рак на белите дробови и простата, како и васкуларни калцификации. Од друга страна, луѓето родени во февруари ретко ги каснуваатинсекти.

Март

Луѓето родени во март често страдаат од ангина. Екстремите се чести кај жените, така што тие или имаат прекумерна тежина или се анорексични. Слабата точка на луѓето родени овој месец е нивното срце. Тие често страдаат од вентрикуларна фибрилација, нарушувања на срцевиот вентил и срцева слабост. Рак на простата не е ретка појава кај нив. Како и луѓето родени во февруари, луѓето родени во март страдаат од алергии на полен.

Април

Луѓето родени во април се изложени на зголемен ризик од карцином. Тие често имаат пулмонални и респираторни заболувања, како и срцеви заболувања. Тие исто така страдаат од болка во грлото, но поретко бронхитис. Во зрелоста, тие обично имаат песимистички поглед на светот, па затоа развиваат депресија. Тие исто така се склони кон пиење алкохол.

Мај

Прво, добрата вест за луѓето родени во мај и јуни - тие се со помала веројатност да се разболат од другите. Тенденцијата за развој на рак е значително мала. Сепак, тие се изложени на зголемен ризик од мултиплекс склероза, висок крвен притисок и нетолеранција на глутен. Луѓето родени во мај честопати стануваат депресивни во староста. Стапките на самоубиства се за 17% повисоки отколку кај есенските или зимските раѓања.

Јуни

Кога се под стрес, луѓето родени во јуни имаат мал апетит. Тие имаат тенденција кон анорексија 30% повисока од просекот, како и висок ризик од заболување од дијабетес и срцеви заболувања во старост. Сепак, тие ретко страдаат од карцином или срцев удар. Тие се оптимисти и позитивни за животот.

Јули

Родени во јули генерално немаат проблем со депресија. Сепак, нивни најслаби точки се дигестивниот систем и исто така забите и коските. Покрај тоа, тие се со поголема веројатност да страдаат од дијабетес тип 1. Исто така, интересно е што тие генерално имаат помалку деца од сите други. Сепак, тие исто така имаат добра причина да бидат среќни - оние родени во јули имаат најмал ризик од мозочен удар и срцев удар и ретко имаат карцином.

Август

Родените во август, често страдаат од траги на прашина. Покрај тоа, тие често страдаат и од конјунктивитис. Сепак, раодените овој месец имаат многу здраво срце и се помалку склони кон срцев удар и мозочни удари. Тие исто така имаат многу мала шанса да заболат од карцином или астма.

Септември

Роденте во септември често имаат проблеми со егзема во детството. Сепак, со текот на времето, овој проблем генерално исчезнува. Покрај тоа, тие се со помала веројатност да заболат од дијабетес, срцеви заболувања или воспаление на крајниците. Ама, многу често тие имаат проблем со стомакот, воспаление на респираторниот систем и алергија на трагови од прашина.

Октомври

Ако сте родени во октомври, до сега мора да се зацврстите. Октомвриските деца страдаат од скоро сите видови на болести, вклучувајќи фрактури на коските, остеопороза, забни проблеми и далеку над просечната астма, имаат проблеми со вените и респираторните инфекции. Сепак, не е сè црно. Родените во октомври имаат најдолг животен век и многу малку шанси да заболат од карцином, срцеви заболувања и висок крвен притисок.

Ноември

Акутен бронхитис, вируси, невродерматитис, невролошки заболувања и нарушување на недостаток на внимание се многу чести кај луѓето родени во ноември. Сепак, вообичаените заболувања во денешно време, како што се дебелината, дијабетесот и срцевите заболувања, многу ретко влијаат на нив. Покрај тоа, нивниот животен век е подолг од просекот, а освен тоа, тие ретко имаат проблеми со плодноста и репродуктивните органи.

Декември

Родените во декември се изложени на зголемен ризик од разни видови повреди како што се фрактури, модринки. Исто така чести се болести како што се шизофренија и манична депресија. Сепак, тие исто така имаат натпросечен животен век и обично се поштедени од болести вообичаени за староста, како што се дијабетес и срцеви заболувања.

Жените над 50 години треба да избегнуваат четири видови храна

Менопаузата носи многу предизвици за жените, вклучително и хормонски промени кои можат да предизвикаат непријатни симптоми како што се топли бранови, промени во расположението и зголемување на телесната тежина. За среќа, постојат промени кои можете да ги направите за да ги ублажите овие симптоми, а исхраната игра клучна улога.

Иако постојат многу корисни намирници кои можат да ги намалат симптомите на менопаузата, важно е да се има на ум дека одредени видови храна може да ги влошат овие проблеми, особено преработената храна.

Д-р Мајкл Лахи истакнува неколку видови на храна што жените над 50 години треба да ги избегнуваат за да ги контролираат симптомите на менопаузата и да спречат зголемување на телесната тежина.

1. Слатки и газирани пијалоци

Слатките, како бонбоните и газираните пијалаци, се несомнено вкусни и честопати е тешко да им се одолее. Сепак, нивната висока содржина на фруктоза најверојатно ќе доведе до ненадејни скокови и падови на нивото на шеќер во крвта. Овој ефект може да ги влоши промените во расположението и заморот, два вообичаени симптоми на менопаузата.

„Газираните пијалоци и слатките предизвикуваат раздразливост и необичен замор, кои се толку забележливи за време на менопаузата“, предупредува д-р Лахи за SheFinds. Освен тоа, шеќерот придонесува за акумулација на масното ткиво и носи низа други здравствени ризици. Д-р Лахи препорачува свежо овошје или темно чоколадо за задоволување на потребата за слатко.

2. Преработено месо

Преработеното месо, како што се колбасите, виршлите и нарезоците, се меѓу најлошите намирници за здравјето. Оваа храна е богата со натриум и конзерванси, што може да доведе до надуеност и воспаление. „Оваа храна може да ги влоши симптомите на менопаузата со зголемување на нивото на воспаление во телото“, вели докторот.

Надуеноста е честа поплака за време на менопаузата, а вишокот натриум од преработеното месо само ја влошува ситуацијата. Д-р Лахи препорачува посни протеини, како што се пилешко без кожа, риба или опции од растително потекло како грав и тофу, кои се одлични за одржување на тежината.

3. Рафинирани јаглехидрати

Белиот леб, пецивата и другите рафинирани јаглехидрати можеби се вкусни, но за жал, за време на менопаузата и воопшто, тие прават повеќе штета отколку корист. Според д-р Лахи, „рафинираните јаглехидрати ја зголемуваат тежината и нивото на инсулин, што го отежнува слабеењето“.

Тие исто така можат да ги влошат промените во расположението и често да не остават исцрпени. За постабилно ниво на шеќер во крвта и повеќе енергија, важно е да изберете цели зрна како киноа, кафеав ориз и интегрален леб.

4. Транс масти

Транс мастите се наоѓаат во многу од најпопуларните преработени грицки и пржена храна, а за жал, тие можат да бидат лоши за симптомите на менопаузата.

„Транс мастите го зголемуваат ЛДЛ холестеролот и го намалуваат ХДЛ, што го влошува воспалението и доведува до зголемување на телесната тежина“, објаснува д-р Лахи. Овие нездрави масти, исто така, можат да ги влошат топлите бранови и да го зголемат ризикот од срцеви заболувања.

Клучно е да се проверат етикетите за исхрана за транс масти, а кога готвиме дома, можеме да размислиме за користење природни, здрави масти како кокосово или маслиново масло бидејќи тие можат да помогнат во одржувањето на здрави нивоа на холестерол.

Лесен домашен лек против кашлица

Благодарение на моќните својства на медот и бананата, ослободете се од болното и воспалено грло, кашлицата, па дури и од стомачните проблеми.

Состојки: 400 мл зовриена вода, 2 средни банани со црни пеги по нив, 2 лажици мед.

Подготовка: Најпрвин излупете ги бананите и изгмечете ги со вилушка. Доколку сте во можност направете го тоа со дрвена лажица. Потоа бананата ставете ја во сад со зовриена вода. Оставете ја да отстои околу половина час. Кога смесата ќе се олади, додадете го медот. Важно е медот да го додадете последен, бидејќи, доколку го помешате со зовриената вода, ќе ги загуби лековитите својства.

Примена: 100 мл од овој напиток пијте четири пати дневно. Количината на состојките од овој рецепт е доволна за еден ден. А наутро за наредниот ден направете си нова. Првите резултати ќе ги забележите за три дена.

Што да се јаде пред и после вежбање

Научниците веќе долго време  тврдат дека она што го јадете пред, за време и после вежбањето може да влијае на резултатите од вашиот фитнес. И што е тоа што нутриционистите препорачуваат да јадете? Добрите јаглени хидрати се многу важни пред тренингот, а протеините после вежбање.

Што да се јаде пред вежбање

„Јадете јаглехидрати пред вежбање, но не премногу“, рече Нанси Коен, професор на Катедрата за исхрана на Универзитетот во Масачусетс во Амхерст.

Таа препорача да консумирате од еден до четири грама јаглени хидрати на 2,2 килограми телесна тежина, ако планирате да вежбате повеќе од еден час.

Упатствата за исхрана препорачуваат доколку внесувате 2000 калории на ден, обидете се да консумирате помеѓу 225 и 325 грама јаглени хидрати.

Треба да јадете еден до четири часа пред вежбање. Истражувачите од Универзитетот во Сиднеј сугерираат дека внесот на јаглени хидрати може да ги подобри перформансите на вежби за издржливост.

"Со консумирање на храна  богата со јаглени хидрати со малку маснотии, јаглени хидрати, можете да се осигурате дека имате доволно мускулен гликоген како гориво за вашата физичка активност. Значи, јадете смокви, путер од кикирики, банани, јогурт, тестенини или друга храна со висок јаглерод". рече Коен.

Покрај тоа, доволна количина вода е многу важна.

„Општо, можете да консумирате пет до 10 милилитри вода на килограм телесна тежина, два до четири часа пред вежбање“, рече Коен.

Значи, многу е важно да не вежбате на празен стомак, затоа што ако не јадете, вашето тело ќе биде „измачувано“.

Што да се јаде додека вежбате

Една од најважните работи што треба да направите додека вежбате е хидратација. Ако вежбате 45 минути или помалку, доволно течност ќе биде сè што ви треба.

„За вежби за издржливост од еден до два часа, ќе треба да внесете 30 до 60 грама јаглехидрати на час. На пример, има 25 грама јаглехидрати во едно јаболко со средна големина“, рече Коен.

Соковите, спортските пијалоци, овошјето и другите намирници и пијалоците со висок јаглерод може да бидат од голема помош.

Што да се јаде после вежбање

По тренингот, ќе ви требаат многу протеини, како што се млечни производи, јајца и пилешко месо.

"По долго или многу интензивно вежбање, консумирајте еден до два грама јаглени хидрати на килограм телесна тежина заедно со 15-25 грама протеини. Ова ќе ги надополни резервите на гликоген во вашите мускули", рече Коен.

На пример, едно варено јајце има околу шест грама протеини.

„По полесно вежбање, јадете добро избалансиран оброк, кој вклучува високо квалитетен протеин и јаглени хидрати во рок од два до три часа од завршувањето на тренингот и пијте доволно течност“, додаде Коен.

Ако чувствувате болки во мускулите после вежбање, пијте сокови од лубеница или цреша.

Популарно