Како до чиста и здрава кожа?

Куркумата е билка која потекнува од семејството на ѓумбирот. Но, нејзините бројни лековити својства сè уште не се целосно откриени и една од најлековитите и најдрагоцени зачини на светот. Куркумата помага при разни кожни заболувања, ја ублажува воспалената кожа, ја намалува хиперпигментацијата, му дава здрав сјај на лицето и се бори против слободните радикали.

Пилингот од куркума е одличен за кожата бидејќи длабински ја чисти, успешно ги отстранува сите мртви клетки и другите нечистотии од површината на кожата, ја поттикнува циркулацијата и го спречува настанувањето на акни.

По редовното користење на овој пилинг ќе забележите одлични резултати. Имајте на ум дека сè што ставате на вашата кожа продира во вашиот крвоток за само 20 минути, па затоа е подобро да користите само природна козметика.

Пилинг од куркума

Потребни состојки:

• ½ лажичка куркума

• ½ лажичка брашно (јачменово, ‘ржано…)

• неколку капки вода или хидролат

Припрема и употреба:

Припремете ја смесата непосредно пред употребата. Измешајте го правот од куркумата заедно со брашното и додадете неколку капки вода за да добиете хомогена смеса. Со кружни движења вмасирајте го пилингот на лицето, вратот и деколтето, а потоа измијте со млака вода.

Напомена: куркумата има силна жолта боја па затоа е потребно добро да го измиете лицето со цел да ја избегнете појавата на жолти дамки.

Предлог за денешен ручек

Њоки од компири со кисела зелка и сланина 

-Германска кујна Шуфндуелн се тестенини од компири, кои станале едно од најпопуларните јадења на Јужна Германија и Австрија. Тестенините од компири стануваат сè попопуларни и честопати се сервираат со кисела зелка и месо. Како и со многу работи, овие германски тестенини од компири се најдобри кога се свежо подготвени и се служат веднаш. Но, можете дури и да уживате во овие деликатеси до три дена по нивната подготовка, само чувајте ги во херметички сад во фрижидер. Ако сакате да ги чувате подолго, можете да ги замрзнете до 2 месеци.

Подготвка:  На маслото ја пропржуваме сланинката која е иситнета на мали коцки, да зарумени и да ја пушти својата маснотија. Кога е готова ја тргаме во сад настрана. Во маснотијата ја додаваме ситно сецкан кромид, запржуваме и додаваме сецкана зелка. Пржиме да испари течноста. Тука ги додаваме и коцките сланина, сол, бибер, ловор. Во меѓувреме во зовриена вода со сол ги ставаме њоките да се варат, од 2-4 минути, да испливаат на површината. Ги процедуваме од течноста, Во тава го растопуваме парчето путер и ги пропржуваме њоките. Се заедно соединуваме и сервираме во длабока чинија. Наросуваме бибер и послужуваме 

Предлог за денешен ручек

Печена ципура

Подготовка

Рибата прво ја чистиме и миеме. Ја засекуваме на три места и од двете страни. Ја посолуваме и побиберуваме внатре и од надвор. Во секој засек ставаме по тенко исечено парче лимон и тенко сечено парче лук. Вака ја оставаме рибата да се маринира околу час и половина во фрижидер. На плехот во кој ќе ја печеме рибата ставаме стапчиња за ражничиња на растојание од неколку сантиметри и врз нив дијаганолно редиме други стапчиња. Во празните простори од стапчињата ставаме парчиња кромид, лимон и морков и останатиот лук. Врз стапчињата ги редиме рибите. Секоја риба ја полеваме со маслинов зејтин. Во тавата додаваме и 200 милилитри бело вино и ги ставаме да се печат 40 минути на 180 степени .

Ова е одлично за секое утро

Одлучете вие кога сакате да го пиете овој здрав и вкусен пијалок, во зависност од тоа дали ви е потребна дополнителна енергија или за закрепнување.

Ова смуди е вистинска витаминска бомба и речиси веднаш ќе ја поттикне вашата енергија на повисоко ниво, благодарение на хранливото богатство на состојките од кои е направено.

Потребно е:

3 портокали, половина лажица брусница (свежи или замрзнати), половина банана, 1/4 лажица грчки јогурт, малку екстракт од ванила

Излупете ги бананите и портокалите, исечете ги на помали коцки, и заедно со сите други состојки, ставете ги во блендер. Кога сè ќе се соедини убаво и ќе стане хомогено и течно, истурете во чаша и веднаш испијте. Корисниот ефект ќе се почувствува после половина час.

Популарно