Предлог за денешен ручек

Свинско печење

Состојки

 1кг. свинксо месо за зачинување сол, бибер, мајчина душичка, рузмарин

2 главички кромид

5 чешниња лук

1 морков 

црвено вино 100мл. 

говедска супа (од коцка) 300-400мл 

Компири -1 кг.

1 чаша домашна презла по вкус зачини сол, бибер, мешан зачин по потреба зејтин 

Начин на подготовка

1. Направете мали засеци во месото на 1см. и убаво зачинете со сол, бибер и мајчина душичка. Втријте ги зачините и оставете го да стои (ако имате можност и преку ноќ). 2. Загрејте ја убаво тавата со сосем малку зејтин и ставете го месото да се запржи и да фати убава боја од сите страни (многу кратко, 2-3 мин се потребни). Во тавата во која ќе печете на дното наредете го кромидот исечкан на полумесечинки, исечканиот морков и чешнињата лук (притиснете ги прво да се отворат). Врз нив ставете го месото, полијте со виното и супата и ставете гранче рузмарин. Поклопете со капак и ставете во загреана рерна на 180С да се пече 2 часа. 3. Компирите исчистете ги и исечкајте ги на покрупни парчиња. Ставете ги во тенџере на оган да се проварат околу 15тина минути. Потоа претурете во цедалка и оставете ги малку да испари водата. 4. За презлата, од вечер оставете неколку парчиња леб надвор да се исуши. Потоа раздробете на поситни парчиња, ставете во сецкото и блендирајте додека добиете лебни трошки (не толку ситни како купените). Зачинете ја презлата со зачини по вкус и спремна е за користење. 5. Компирите попрскајте ги со малку зејтин и потоа убаво наросете со презлата. Префрлете ги во плех за печење, наросете уште малку презла и ставете ги во загреана рерна да се печат. Потребно им е малку време, околу 20тина мин. 6. Имаме и сос =) ... Кога месото е готово, внимателно извадете го од тавата и оставете го на страна да се одмори. Содржината што е во тавата (зеленчукот и течноста) претурете ја во блендер и блендирајте додека не се добие убава кремста смеса. Ако ви се чини премногу густо може да прецедите преку ситна цетка и да додадете уште малку од супата. 7. На крај сервирајте по желба и уживајте во ручекот. Добар апетит

Од што се разболе волонтерката која ја прими вакцината од Оксфорд

Фармацевтската компанија „АстраЗенека“ на Си-ен-ен ѝ доставила внатрешен извештај со детали за невролошката состојба која ја добила жената врз која била тестирана вакцината против коронавирус.

Волонтерката, кој претходно била здрава 37-годишна жена, „добила попречен миелитис“ откако примила втора доза од вакцината против коронавирус, се вели во извештајот. Таа беше хоспитализирана на 5 септември.

Во документот, означен како „прелиминарен извештај“, се вели дека учесничката во клиничкото испитување, откако ја примила втората доза, имала проблеми со одот, чувствувала слабост и болка во рацете, како и други симптоми, пренесува „Индекс“.

Извештајот е составен на 10 септември и испратен следниот ден до лекарите кои го спроведуваат клиничкото тестирање.

Минатата недела, „АстраЗенека“ пријави „необјаснета болест“ на волонтер во студијата и рече дека привремено ги прекинува клиничките испитувања. Тестирањето беше повторно започнато во саботата во Велика Британија, но не и во САД.

Резултатите од тестовите на разни можни вакцини ширум светот се следат многу внимателно, а вакцината развиена од „АстраЗенека“ во соработка со Оксфорд се смета за најсилен кандидат на глобалниот натпревар. По успешната прва и втора фаза од испитувањето, се кренаа надежи дека оваа вакцина може да биде една од првите на пазарот.

Во третата фаза од истражувањето учествувале околу 30.000 волонтери во САД, Велика Британија, Бразил и Јужна Африка. Ефективноста на вакцината и нејзината безбедност, проценка дали има негативни последици по здравјето – ова се сите предмети што се тестираат во оваа фаза, која може да трае неколку години.

Жена која живее во Велика Британија „доби попречен миелитис“ две недели по примањето на втората доза, а симптомите кои ги имаше беа тешкотии при одење, болка и слабост. Откако експертите ја испитале нејзината состојба, заклучиле дека вакцината може да продолжи да се тестира во Велика Британија и Бразил.

Главниот американски епидемиолог Ентони Фаучи во вторникот за Си-ен-ен изјави дека е „само прашање на време“ кога вакцината ќе продолжи да се тестира во САД. Тој додаде дека во моментот, болеста на волонтерката се смета за „еднократна појава“ и дека „би било невообичаено да се запре тестирањето во целост врз основа на една единствена болест“. Лекарите ќе бидат внимателни овие симптоми да не се појават кај други, потенцира тој.

„Мораме да бидеме особено внимателни и да видиме дали тоа ќе се повтори. Ако тоа се случи, тогаш тоа е сосема поинаква ситуација“, рече епидемиологот.

Заболената пациентка ја прими првата доза на вакцина против коронавирус на почетокот на јуни и немаше несакани ефекти. Втората доза ја прими на крајот на август, а на 2 септември го забележала првиот симптом: се сопнала додека трчала.

Следниот ден, таа развила симптоми кои вклучуваат тешкотии при одење, болка и слабост во рацете, болка и намалено чувство на торзото, главоболка и намалена способност да ги користи рацете, па завршила во болница.

Исто така, се наведува дека 37-годишната жена посетила невролог кој изјавил дека таа во минатото немала невролошки симптоми или хронични болести. Но, се додава дека засега има „ограничени информации за соодветната медицинска историја на субјектот“.

Ниту еден друг сличен случај не е дијагностициран меѓу другите волонтери на испитувањата, а според последните информации, неврологот изјавил дека волонтерката веќе се чувствувала подобро. По независно испитување, утврдено е дека оваа болест најверојатно не е поврзана со вакцината или нема доволно докази за да се утврди со сигурност дали болеста е поврзана со вакцината, се вели во извештајот.

Меѓутоа, сè уште има неодговорени прашања кои ја доведуваат во прашање транспарентноста на „АстраЗенека“. Компанијата откри дека имало „краток прекин“ на тестирањето во јули, кога се разболел друг волонтер. Во тој случај, учесникот во испитувањето за вакцини имал „недијагностициран случај на мултиплекс склероза“, што се сметало дека не е поврзано со вакцината. Тие не објаснија како дошле до тој заклучок или зошто молчеле за тоа повеќе од еден месец.

„Тоа се многу чувствителни прашања“, рече д-р Питер Хотек од Медицинскиот колеџ Бејлор.

Ражничи од компири и сланина

Ручек кој ќе го обожавате!

СОСТОЈКИ:

8 компири

12 парчиња месната сланина Пекабеско

сол

8 стапчиња за ражничи

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Секое парче сланина исечкајте го на три дела.

Добро измијте компири, па исечкајте ги на кругови.

Редете на стапчиња, круг компир, парче сланина, па повторувајте.

Печете во загреана рерна на 30 минути.

Готви.мк

Мисиркини ќофтиња со блитва во бешамел сос

Овој ручек не е тешко да го подготвите, а вкусот гарантирано ќе го обожавате!

СОСТОЈКИ:

2 главици кромид

400 гр мисиркино мелено месо

1 лажичка мелена пиперка

сол

бибер

2 чешниња лук

2 лажици презла

1 јајце

СОСТОЈКИ ЗА БЕШАМЕЛ СО БЛИТВА:

500 гр блитва

30 гр путер

3 лажички брашно

400 мл млеко

2 чешниња лук

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Издинстајте кромид околу 10 минути. Измешајте во сад месо, пиперка, кромид, лук, сол, бибер, презла и јајце и добро измешајте.

Направете бешамел сос со блитва – во путер или маст додајте две лажици брашно и млеко. Блитвата обварете ја 10 минути, исечкајте и додајте ја во бешамел сосот. Посолете и додајте лук на крај.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Иги“:

Готви.мк

Популарно