Аерозагадувaњето главна пpичина за респираторните зaболувања

Додека загадувањето во Скопје урива светски рекорди речиси незабележано поминаа резултатите од испитувањето на последиците од загадувањето на амбиентниот воздух врз здравјето децата во Скопје, објавува Мета.мк

Највисока стапка на вкупен број на прегледи кај лекар специјалист заради болести на дишните патишта е регистрирана во Општина Центар додека најмалата била во Сарај, се вели во заклучоците од испитувањето на последиците од загадувањето на амбиентниот воздух врз здравјето на луѓето, со посебен осврт на децата од претшколска и школска возраст (2017/2019) кое беше финансирано од ланскиот буџет на Градот Скопје.

Притоа најголемиот број на прегледи заради респираторни болести бил забележан кај возрасната група од 0 до 6 години во Општина Центар, а старосната група над 15 години од истите причини најчесто одела на лекар во Карпош и Центар, и повторно најретко во Сарај.

Највисока стапка на прегледи заради астма и влошување на aстмата кај децата како еден од главните здравствени индикатори на штетното влијание на загадениот воздух е регистрирана во општина Центар, најниска во Сарај.

Ова истражување како посебно акутен проблем во аерозагадувањето во скопската котлина ги наведува ПМ 2,5 честичките, кои државните мерни станици ги мерат само на неколку локации низ земјава. Според истражувањето, намалувањето на температурата на амбиентниот воздух и зголемувањето на концентрацијата на загадувачките ПМ 2,5 честички, статистички значајно ја зголемуваат природната смртност во Градот Скопје.

Jунешки шницли во сос

Вкусни јунешки шницли во сос.

СОСТОЈКИ:

1/2 кг јунешки шницли

100 мл масло

брашно

2 чешниња лук

2 дл доматен сос

билни зачини

сол

бибер

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Месото добро исчукајте го со чекан за месо, па секое парче посолете го и извалкајте го во брашно. Шницлите пржете ги на врело масло додека не поруменат. Извадете ги, па во истата маснотија пропржете лажичка брашно и изгмечен лук. Додајте вино, доматен сок и суви зачини, па измешајте.

Кога сосот ќе зоврие, вратете ги шницлите, намалете ја температурата и продолжете со готвење на тивок оган уште десетина минути.

Извор: Готви.мк

Посна погача-Брзо и едноставно

Сите можат да направат домашна погача, само следете ги упатствата на „Бабина кујна“.

СОСТОЈКИ:

400 мл млака вода

30 гр квасец

800 гр брашно

1 лажичка шеќер

1/2 лажичка сол

50 гр посен маргарин

малку масло

Начинот на подготовка погледнете го во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

Печурки со млад лук и кромид

Направете вкусни печурки со младо лукче и зачини.

СОСТОЈКИ:

400 гр. печурки

50 гр. маргарин

3 лажици масло

2 млади кромитчиња

1 млад лук

зачини

ПОДГОТОВКА:

Се мијат и сушат печурките и се сечат.

Се загрева на тава масло, се ставаат печурките, па масло.

Се сечат кромид и лук и се додаваат со зачини.

Се крчка уште малку и јадењето е готово.

Извор: Готви.мк

Популарно