Од кога започнува да се намалува плодноста кај жените?

Од кога започнува да се намалува плодноста кај жените?

Ова е прашање кое постојано си го поставуваат  припадничките на понежниот пол.

Неретко, не ги земаме предвид неколку клучни фактори кои најчесто влијаат на зачнувањето – начинот на живот, исхраната, стресот под кој се наоѓаме во секојдневието.

Додека мажите не мораат да се грижат за нагло намалување на плодноста, во случајот кај жените, шансите за успешно забременување се намалуваат постепено после 30-тата година, а нагло паѓаат по 40-тата.

Верувањето дека плодноста кај жените нагло се намалува после 35-тата година, според најновите истражувања е преувеличување.

Ова верување се темели на еден извадок од минатата деценија за попис на француското население направен во периодот помеѓу 1670-та и 1830-та година.

Едно друго истражување, исто така старо 15 години, сведочи за речиси идентична плодност кај жените во 20-тите и во 30-тите години.

Ова истражување открива дека дури 82% од жените на возраст од 35 до 39 години забременуваат во период од една година, додека кај жените на возраст од 27 до 34 години оваа бројка е 86% (значи многу е мала реалната разлика во процентите на период за забременување).

Според последните истражувања, вистинската возраст кога плодноста кај жените започнува да се намалува е после 40-тата година во животот.

Две работи треба да ги имате на трпезата за Прочка

Во недела е голем празник. На Прочка, според традицијата, помладиот бара прошка од постариот. Синот приоѓа кај таткото, братот кај брата си, ќерка кај мајка си, снаа кај свекрва, сестра кај сестра си и секој секому му вели:

„Прости ми“, а тој одговара: „Простено да ти е од мене и од Бога“. Така прави секој кон секого, и машко и женско, помладиот кон постариот, но и постариот кон помладиот.

За Прочка се прави заедничка вечера во семејството на која се запокладува со сирење и јајца. Вечерата завршува со амкање јајца за децата, што претставува детска радост и добро расположение. А вистинската смисла на сето тоа е дека пред постот, на последното јадење, запостуваме и ја затвораме устата со бело јајце и потоа, на Велигден ја отвораме и замрсуваме со црвено јајце. Мрсењето завршува во Белата недела, со бело јајце и пак започнува со јајце, но црвено – велигденско, на Велигден.

Утредента, првиот ден по Прочка е чист понеделник кога постот веќе започнал. Тоа е првиот ден од големиот Велигденски пост. Чист понеделник е така именуван затоа што започнува нешето очистување со постот – духовно и телесно.

Во Северна Кореја застрелан првиот пациент со коронавирус

Северна Кореја го регистрирала првиот случај на коронавирус, а пациентот, наводно, наместо да се лекува, бил егзекутиран. Ваквата вест, што ја презедоа повеќе светски медиуми, најпрво беше објавена на Твитер профилот „Secret Beijing“.

Како што тврди анонимниот аналитичар, заболеното лице со коронавирусот било застрелано веднаш штом се потврдила неговата болест.

Мајмунчето Лука вратено во скопската Зоолошка градина

Мајмунчето Лука денеска попладне беше вратено во скопската Зоолошка градина. Лука престојуваше во Зоолошката во Битола, но откако се појавија фотографиии во кави услови е сместен, веднаш беше одлучено да се врати во Скопје.

В.Д. директорот на скопската Зоолошка, Ѓорѓи Галетановски изјави дека Лука нема да биде сам.

-Утринава нашиот тим отиде во Битола на лице место и го донесе Лука назад, но сега во друштво со пријателка со која ептен се дружат, така што нема да биде сам овде. Нашите ветеринари и биолози го дезинфицираа и го обезбедија живеалиштето и двете мајмунчиња да ги имаат сите потребни услови, рече Галетановски.

Популарно