Маја била сведок на трагедијата на Коби!

Маја Виличиќ по потекло од Сплит,  веќе долги години живее и работи во Америка, синоќа била блиску до хеликоптерската несреќа во која животот го загуби легендарниот Коби Брајант.

Иако се уште со сигурност никој не може да каже која е причината за трагедијата во која животот го загуби Коби и неговата ќерка Џиана, се претпоставува дека причината била густата магла.

„Никој во Калифорнија не може да поверува дека Коби по вакво време влегол во хеликоптер. Веќе неколку дена овде има густа магла, особено на утро. Маглата е толку густа што може да се „сече“ со нож. Поради тоа веќе неколку дена доцнат летовите на главниот аеродром во ЛА. Медиумите овде тврдат дека маглата е главната причина за трагедијата“, објаснува Маја од Лос Анџелес.

Маја живее многу блиску до местото каде се урна хеликоптерот во кој беше Коби, неговата ќерка и уште седум други луѓе.

„Живеам некои 20-ина километри од местото на несреќата и околу 20 минути возење со автомобил. Еве точно сега додека ние зборуваме јас шетам и секаде околу мене е магла. Во овој дел од градот живеат богати Американци, а местото е помеѓу Малибу и Санта Моника“.

„Подрачјето Калабасас е многу брдовито и веројатно хеликоптерот удрил во ридот кој пилотот не можел да го види од маглата. Страшна трагедија, Коби беше една од најголемите легенди на градот Лос Анџелес“, открива Маја.

Илда Шаулиќ откри „нови“ работи за својот татко

Ќерката на трагично починатиот пејач Шабан Шаулиќ, Илда, гостуваше во „Магазин Ин“ кај водителката Сања Маринковиќ, каде со едно признание во врска со својот покоен татко ги изненади сите.

Искрено, јас и на мојот татко му кажав пред неколку години: „Ти си прекрасен татко, прекрасен уметник, родител и се останато, но со тебе не би живеела ни  минута“, признава Илда, која потоа откри како нејзината мајка гледа денес на нејзината изјава.

-И, што таа вели денес од оваа перспектива: „Сине, со него беше тешко, но без него е уште потешко“- кажа Илда и ги изненади сите во студиото.

Ова се намирници кои содржат најмногу витамин Д !

Витаминот Д е многу важен во исхраната бидејќи спречува развој на депресија и ги зајакнува имунитетот и коските, а неговиот недостаток е поврзан со развој на деменција и рахитис. Често се наведува дека најбогат извор на витамин Д се храна од животинско потекло. Што е точно, но еве и неколку решенија кои вклучуваат веганска диета.

Еве список на храна што содржи најмногу витамин Д.

Риба 

Општо е познато дека рибата содржи многу хранливи материи, а лососот е дефинитивно еден од најдобрите извори на витамин Д. Сепак, не секој може да си дозволи да ја купи оваа храна, па добрата вест е што можете да ја најдете и во конзервирана туна или сардини. 

Млеко 

Vеруваме дека нема да бидете изненадени што оваа листа вклучува храна со која пораснале многу генерации. Само имајте на ум дека млекото со помал процент на маснотии има и помалку витамин Д. 

Jајца

Се разбира, како и со друга храна, јајцата не треба да се претеруваат, а најдобрите се органски и свежи, произведени на фарма каде што пилињата се на отворено. 

Свинско месо 

Ако сакате месо, најдобриот начин да го зголемите внесот на витамин Д е да јадете повеќе свинско месо. Во суштина, месото генерално не е најдобар извор на овој витамин, но од сите видови месо, свинското содржи најмногу, особено кога станува збор за ребрата. 

Житарки

Претпоставуваме дека досега веројатно сте прочитале дека житарките не се најдобриот избор за појадок. Но, како и со друга храна, сè зависи од тоа како јадете и колку ја консумирате оваа храна. Ако не претерате, тоа ќе биде одличен извор на хранливи материи, вклучително и витамин Д 

Шитаке печурки 

За жал, во растителниот свет нема многу витамин Д, а печурките не се исклучок - од сите видови, шитаке содржи најмногу. Едноставно ставете ги во омлет и ќе добиете вкусно јадење полно со витам

Тава ароматичен микс

Направете ручек ароматичен микс.

СОСТОЈКИ:

4 компири

2 моркови

500 гр. печурки шампињони

1 кромид

маслиново масло

кари, вегета, сол, бибер, црвен пипер, оригано и босилек

ПОДГОТОВКА:

Се сече компирот на кругови, се сечат и морковите, а шампињоните само се чистат.

Се сече и кромидот на кругови, се меша се во тава со сите зачини и пола шолја топла вода, како и масло.

Се пече на загреана рерна на 200 степени половина час.

Извор: Готви.мк

Популарно