Прекрасни и моќни: Нова единка од реткиот балкански рис заловена кај Стража, доби уникатно име

Тимот што работи на зачувување на балканскиот рис од Македонското еколошко друштво (МЕД) на 12 февруари со помош на кафез-замка залови нова единка од реткиот балкански рис во месноста Буковиќ, близу Стража.

Како што соопшти МЕД, се работи за здрава женка, веројатно на возраст од 2-3 години, тешка 15 килограми. По фаќањето на рисицата во кафез-замката се преземале стандардни процедури и мерења за утврдување на здравствената состојба на единката. За време на постапката, присуствувале претставник од Факултетот за ветеринарна медицина од Скопје и ловџии од ловното друштво „Сокол-З“ од село Зајас. Потоа рисицата била пуштена на слобода.

– Ова е втора рисица (по Маја, што ја следевме во 2017 и 2018 година) што ќе носи околувратник и ќе биде пратена со методот на радиотелеметрија и GPS-следење. Со ова го збогатуваме нашето знаење за распространувањето на рисот, и за неговите потреби од храна и живеалиште. Рисицата претходно беше снимена лани на истиот локалитет со помош на фотозамки. Таа засега е во добра состојба, а тоа го потврдуваат и првите податоци со помош на следење GPS-сигнал, кои ни го открија и нејзиниот прв плен по обележувањето – срндак уловен пред 4-5 дена, изјави Диме Меловски, од Македонско еколошко друштво.

Ловџиите од ловното друштво „Сокол-З“ одлучиле рисицата да ја крстат Нарциса.

– Нарциса, ти посакуваме богат плен и голем пород. Од 2010 година па наваму, МЕД има заловено и ставено околувратник на вкупно осум единки рис, со кои стекнавме вредни податоци за однесувањето на ова таинствено животно кои ни даваат податоци за нивно правилно зачувување. На Балканот се проценува дека има уште 40 возрасни единки на балкански рис, што според Меѓународната унија за зачувување на природа (IUCN) е животно со критично загрозен статус, стои во соопштението од МЕД.

Видео: Како изгледа Фонтаната Треви за време на карантинот?

Фонтаната Треви (италијански: Fontana di Trevi) е 26 метри висока и 20 метри широка  и е најамбициозната Барокна фонтана во Рим.  Според една традиционална легенда, личноста која ќе фрли паричка во фонтаната сигурно ќе се врати во Рим 

Околу 3.000 евра се фрлаа во фонтаната секој ден. Парите се користеа за финансирање на супермаркет за сиромашните во Рим. Сепак, постојано има обиди за крадење на при од фонтаната

Како изгледа за време на карантинот погледнете го видеото.

Фотографија од Британија која го обиколи светот

Фотографија направена во Велика Британија го обиколи светот. На неа се гледаат баба и дедо, кои се во изолација, и нивните внучиња кои дошле да ги поздрават преку стакло за да ги расположат.

Парот ги става дланките на стаклената врата, а двете мали девојчиња го прават истото однадвор и им праќаат бакнежи.

Светските експерти велат дека оваа навика е еден од најлесните начини за добивање на коронавирусот

Грицкањето нокти е честа навика кај децата, но и кај возрасните. Оваа навика која што често ја правиме може да има лоши последици во текот на пандемијата на коронавирусот.

Светските експерти велат дека оваа навика е еден од најлесните начини за добивање на коронавирусот.

Баш поради тоа, познат специјалист во областа на алергијата и заразните болести во Лондон, советува дека луѓето мора да се одвикнат од грицкањето нокти затоа што доколку не го направат тоа, ризикот од добивање коронавирус е многу поголем од вообичаено.

Но, секој што се соочил со овој проблем знае дека не е едноставно да се елиминира.Сепак, постојат одредени методи и совети кои ќе им помогнат на страсните „гризачи“ да се одвикнат од грицкањето на ноктите.

Направете ги ноктите горчливи, има многу лакови достапни на пазарот кои се неподносливо горчиливи, или намачкајте ги со луто пиперче. Но најуспешен метод за одвикнување од оваа лоша навика е да отидете во салон и да си направите маникир со гел лак на вашите нокти или надградба на ноктите. Нашите пријатели од Spectra Nail Bar (телефон за закажување 078 873 703) ќе ви помогнат грицкањето нокти да ви остане само како сеќавање за една лоша навика.

Популарно