Седумдесет и девет годишна жена од неготинско шие заштитни маски и ги подарува

Седумдесет и девет годишна жена шие заштитни маски и ги подарува. Прва Станковиќ од неготинското село Пепелиште 22 години работела како хигиеничар во неготинската болница. Но, имала и дарба за шиење, па, како што самата вели, била шнајдерка на многумина од селото.

-Неколкумина се пожалија дека или не можат да најдат да купат заштитни маски или имало, но биле скапи, со зголемени цени. Затоа решив да сошијам и да подарам по некоја маска. Тие што немаат, доаѓаат до мојот двор, им подавам оддалеку, самата не смеам многу да шетам, поради возраста. Шијам од дете и шиењето не ми претставува проблем и на овие години, нагласува Станковиќ.

Вели дека не е експерт за да знае колкава е заштитата со овие маски, но, како што смета, барем се обидела да помогне во оваа ситуација.

Според нејзината соседка, старите лица над 70 години се исплашени од моментната ситуација, а Прва  е пример за многу млади шнајдери и хумани луѓе.

Бешамел со печурки

Направете совршен бешамел сос со печурки.

СОСТОЈКИ:

6 печурки

1 лажица брашно

малку маргаин

500 гр. млеко

сол и бибер

ПОДГОТОВКА:

Се сечат печурките ситно.

Се топи маргарин на оган и се ставаат печурките додека поруменат.

Се става брашно и сепржи заедно 5 минути.

Се става млеко и зачини.

Се крчка уште малку и сосот е спремен.

Бешамел сосот послужете го со тестенини, пилешко месо или топено сирење во фурна

Извор: Готви.мк

Ладна пилешка салата

Вкусна салта со пилешко – идеален летен оброк.

СОСТОЈКИ:

400 гр пилешки гради

1 главица зелена салата

300 гр домати

200 гр фета сирење

пченка

сок од лимон

маслиново масло

сол

бибер

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

На тава со масло пропржете пилешко тенко исечкано на ленти додека не поприми еднолика боја од сите страни. Фета сирењето исечкајте го на коцки, доматите на парчиња, а зелената салата исечкајте ја на помали парчиња.

Измешајте пилешко и сите состојки за салата и зачинете со маслиново масло и со сок од лимон.

Извор: Готви.мк

Брз и вкусен летен ручек

Полнето бело месо, прсти да излижеш!

СОСТОЈКИ:

500 гр пилешки гради

100 гр рукола

5 лути пиперчиња

150 гр фета сирење

2 јајца

брашно

презла

сол

бибер

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Пилешките гради исечкајте ги на шницли и зачинете. Руколата и пиперчињата исечкајте ги. Полнете го пилешото со зеленчук, сирење и замотајте. Извалкајте ги во брашно, разматени јајца и презла. Кога тоа ќе го завршите, пржете во загреано масло додека не поруменат.

Сервирајте го месото со ориз или зеленчук по желба.

Популарно