Овој предмет лесно пренесува коронавирус - погледнете за кој предмете станува збор

Во броба против пандемијата коронавирусот принудени сме времето да го поминува во домашна изолација, а домот го напуштаме тогаш кога е тоа неопходно. Со движењето ризикуаме да се заразиме со Ковид-19 затоа што тој може да се пренесе и преку воздухот, доколку заразена личност кива или кашла или допираме контаминирани предмети.

Со оглед на тоа дека една студија докажала дека новиот коронавирус преживува и на цврсти површини, експертите напоменуваат дека би требало да обрнеме внимание на својата облека која ја носиме.

Имено, многу лесно може да се инфицираме со Кивид-19 преку нашите чевли кои се носат на прометни места, како што се канцеларии, јавен превоз и трговски центри. А, еднаш кога вриусот ќе се најде на синтетичка ткаенина, може да остане таму со денови.

Докторката Мери Е. Шмидт рекла дека коронавирусот може да остане на чевлите „пет дена или повеќе“. Поради тоа, паметно би било да ги оставате пред врата за да спречите вирусот да се вовлече во вашиот дом. Експерт за јавно здравје, Карол Винер, која работи во Канзас Сити, препорачува тоа да се прави секој ден.

-Целта е да не го прошириме по целиот дом. Втората опција е својата облека да ја напрскате со некое дезинфекционо средство или да ја исчистите со сапун и вода - објаснува Карол.

Кога влегувате дома, исто така неопходно е да ги измиете рацете. Здравствените работници препорачуваат рацете да ги миете најмалку 20 секунди секогаш. Секогаш проверете дали ракавиците ви се чисти пред да  го допрете лицето.

Летна мусака: Здрав оброк за целото семејство

Ако сте на диета, оваа мусака е вистински избор за вкусен ручек…

СОСТОЈКИ:

600 гр млади компири

4-5 зелени пиперки

1 праз

1 морков

50 гр ориз

зачинска пипер

1 поголем домат

малку зачини

сол

лук во гранули

масло

Начинот на подготовка погледнете го во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

Извор: Готви.мк

Предлог за денешен ручек

Идеално топло печиво…

СОСТОЈКИ:

600-700 гр брашно

100 мл млако млеко

100 мл млака вода

70 мл масло

1 јајце

1 лажица кристал шеќер

1 лажица сол

1 кесичка сув квасец

200 гр ситно сирење

јогурт

крем сирење

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Замесете глатко тесто, поделете го на 8 кори. Секоја кора наполнете ја со сирење. Редете во калап. Преку корите прелијте разматена жолчка, јогурт и крем сирење. Печете на 180 степени околу 30 минути.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Летина кујна“:

Предлог за денешен ручек

Вкусен ручек, брза подготовка…

СОСТОЈКИ:

500 гр компири

50 гр суви сливи

400 гр печурки

100 гр сланина Пекабеско

4 свински кременадли

1 лажица маст

сол

бибер

зачин

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Исчистете ги компирите со средна големина, исечкајте ги на половини, посолете па ставете во намастен плех со маст.

Исчистете ги печурките, ставете зачин и малку бибер, па измешајте ги со компирите. Потоа додајте суви сливи и сланина исечкана на крупни делови. Преку наредете кременадли, посипете со билни зачини, ставете 100 мл вода и ставате да се пече на 200 степени.

Извор: Готви.мк

Популарно