Вкусни уштипци со неодолив прелив од печурки.
СОСТОЈКИ:
500 гр пилешко бело месо
4 лажици Пекабела павлака
200 гр трапист сирење
40 гр пармезан
3 јајца
150 гр брашно
300 мл масло
сув зачин
сол
бибер
2 лажици путер за прелив
300 гр шампињони за прелив
300 мл Пекабела павлака за прелив
магдонос
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Пилешкото сомелете го во машина за мелење и соединете го со павлака, трапист сирење исечено на коцки,пармезан и јајце. Се зачинете по вкус и добро соединете ја масата.
Од подготвената маса обликувајте топчиња, потоа извалкајте ги во брашно, па во разматени јајца. Потоа пржете ги на врело масло од сите страни додека не поруменат.
Во тефлонска тава растопете путер, додајте шампињони исечени на листови и пржете додека не поруменат.
Кога шампињоните ќе омекнат, додајте павлака и гответе на умерена температура 10 минути, пред крај зачинете по вкус и посипете со сечкан магдонос. Подготвениот прелив послужете го со пржените уштипци.
Извор: Готви.мк