Лекарка од Хрватска: Хигиена на носот со солен раствор помага во спречување на Ковид инфекција на респираторниот систем

Додека светските фармацевтски компании и најпрестижните научници се зафатени со работа на производство на вакцина што ќе помогне да се ослободиме од пандемијата на корона вирусот, директорката на Клиниката за инфективни болести „Д-р „Фран Михаљевиќ“, Алемка Маркотиќ предупредува дека некои едноставни процедури, како што е хигиената на носот, можат да помогнат во борбата против инфекциите на респираторниот систем, пренесува „24сата.хр“.

Ефект на плакнење

Набљудувањата што таа ги наведува сè уште се во почетна фаза на контролирана студија, но ова откритие не може да биде штетно. Идејата за студијата, вели таа, е родена во желбата да се помогне на асимптоматски заразени лица кои биле во изолација со недели поради позитивен тест за брис, кој повеќе не е во согласност со нивното здравје, бидејќи тие биле добро. Клучот е во солените раствори што короната, како и другите вируси, „не ги сака“.

Од самиот почеток на епидемијата предизвикана од SARS-CoV-2, научниците и лекарите забележаа дека кај голем број на пациенти, но и кај луѓе на кои им е дијагностицирана инфекција, но немаат развиено симптоми, може да се открие вирусот во носната слузница. Иако во првите месеци не знаевме колку долго може да биде заразен вирусот, тој беше поврзан со изолација на позитивни луѓе, што доведе до одредени психолошки проблеми, но и егзистенцијални заради „затвореноста“ и неможноста за враќање на работа – вели професорката Маркотиќ.

Според неа, солениот раствор може да биде некаква помош за луѓето со Ковид-19, за забавување или спречување на ширењето на вирусот од носот до белите дробови.

За време на пролетта и почетокот на летото, дел од луѓето со позитивни брисеви се обратија за помош. Бидејќи засега нема специфичен лек, размислував како најдобро да помогнам. Претпоставката беше дека тие веројатно се дефектни вирусни честички или вируси кои ја изгубиле својата моќ на инфекција, но немало доволно информации во соодветната научна и стручна литература и тие морале да бидат изолирани сè додека не се добијат негативни резултати од брисот. Мислев дека можеби добра хигиена на носот, односно исплакнување и навлажнување на носот со препарати базирани на морска сол, може да помогне во отстранување на мртвиот епител во носот, а со тоа и на вирусните честички од тој епител – вели д-р Маркотиќ.

Таа понатаму истакнува дека советувала да се освежува и чисти носот три-четири пати на ден, со инјектирање на препарати на база на морска вода два-три дена и потоа да се направи контролен брис.

За среќа на повеќето од нив по таа постапка, тестот од брисот беше негативен и тие конечно можеа да завршат со изолација и да се вратат во новиот нормален живот – вели професор Маркотиќ.

Наредниот чекор е научно докажување на оваа опсервација.

Бидејќи ова беа индивидуални набудувања и искуства, за кои дефинитивно е потребна потврда во контролирана студија, со цел да се смета за научно и професионално релевантно и применливо, започнавме пилот студија на Клиниката за инфективни болести „Д-р Фран Михаљевиќ“. Како дел од студијата, ќе се обидеме да испитаме кај пациенти со Ковид-19, колку редовната хигиена на носот со раствори базирани на морска вода може да го намали одржувањето на вирусот во носот, а доколку резултатите се охрабрувачки, планираме да ја продолжиме студијата со асимптоматски случаи за да го намалиме можното ширење на вирусот на долните екстремитети на респираторниот систем, односно кон белите дробови – открива професорката Маркотиќ.

Од есен, сите се преплашени бидејќи ова е периодот во кој владеат вирусите, па се очекуваат истовремени болести од грип, вироза и корона. Затоа, професорката Маркотиќ сподели со јавноста на што работат, бидејќи таквата превенција може да биде од голема корист.

Имајќи предвид дека се соочуваме со период на студено време, затворени простори со прегреан сув воздух, а покрај Ковид-19, исклучително важно е и појава на други респираторни инфекции, како што се грип, настинки, бактериски инфекции, одржување на здрава носна слузница е исклучително важно. Лекарите редовно им даваат вакви совети на своите пациенти и добро е што сега, пред сезоната на респираторни инфекции, каде грипот ќе има голема улога, да ги потсетиме сите на овој вид заштита – вели таа.

Носната слузница е место на влегување на бројни микроорганизми кои предизвикуваат инфекција на респираторниот тракт. Клетките кои лежат на здрава и неоштетена слузница претставуваат физичка бариера за влез на микроорганизми и причина за болеста. Носната лигавица обезбедува загревање, навлажнување и прочистување на вдишаниот воздух благодарение на трепките и лачењето на слузта.

Покрај тоа, „IgA“ антитела се лачат на површината на слузницата, што може локално да заштити од разни микроорганизми. Студеното време, но и прегреаните области со сув воздух ја оштетуваат слузницата, предизвикуваат воспаление и отекување на и ја зголемуваат можноста микроорганизмите да се населат на неа. Затоа, одржувањето на слузницата влажна и неоштетена, вклучително и редовнотоплакнење на носот, е важно во одбраната од микроорганизмите – посочува Маркотиќ.

За да се обезбеди назална проодност и нормално дишење, додава Маркотиќ, разни капки се користат за да се намали отокот, но повеќето такви капки може да се применат за кратко време, бидејќи нивната долготрајна употреба може да доведе и до оштетување на носната лигавица.

За секојдневно навлажнување на носната лигавица и спречување на оштетување на слузницата, се препорачуваат раствори базирани на морска вода, кои по состав се слични на физиолошкиот раствор. Солта го намалува отокот со врзување вода од слузницата, ја разредува слузта и го олеснува нејзиното исфрлување, а исто така може да има и антиалергиско дејство. Исто така, може физички да ги отстрани мртвите и оштетените назални епителни клетки – д-р Маркотиќ објаснува што всушност прават овие течности.

На крај, таа нагласува дека не смееме да заборавиме да го сведеме на минимум ширењето на вирусот.

Во оваа ера на Ковид-19, покрај мерките за растојание, хигиена на рацете и носење маски, важно е да се одржува и соодветна хигиена на носот, што вклучува редовно чистење и навлажнување, особено што маските со продолжено носење можат дополнително да го намалат нормалното навлажнување на носната лигавица“.

Оваа намирница е главен виновник за дебелината

Лебот е храна без која многу луѓе не можат да живеат и секогаш се консумирала најмногу. Сепак, негативните аспекти на конзумирање леб на телото се многубројни.

Освен што е една од најчестите намирници поврзани со дебелина, постојат и други здравствени проблеми предизвикани од јадење премногу леб.

Покажа дека луѓето кои јадат две или повеќе порции бел леб на ден имаат поголем ризик од дебелина отколку оние кои јадат една порција бел леб.

Го зголемува гладот

Обидот да го измамите гладот ​​со леб само ќе го зголеми вашиот глад со текот на времето. Повеќето видови леб се преработени, што значи дека содржат многу малку или воопшто не содржат хранливи материи. Затоа, кога го јадеме, нашето тело всушност не препознава никакво чувство на ситост. Сепак, телото ќе препознае шеќер во крвта и ќе додаде повеќе инсулин, сето тоа предизвикува уште поголем глад.

Честа болка во стомакот

Меѓу видовите леб со голем дел од влакна, се продаваат и оние на кои им се додадени влакна, како што се инулин и бета-глукан. И кога ќе ги консумирате во прекумерни количини, ќе се појави надуеност и гасови.

Предијабетес

Консумирањето премногу леб доведува до нездраво ниво на шеќер во крвта. Ова особено се однесува на високо рафинираниот леб, кој го купуваме во продавници и пекари. Ова го зголемува нивото на воспаление во телото, што предизвикува предијабетес, што е предупредувачки знак дека е зголемен ризикот од развој на дијабетес.

Висок крвен притисок

Високиот крвен притисок може да биде резултат на премногу внес на леб. Лебот и разните пекарски производи, според Американскиот центар за контрола и превенција на болести, се два главни извори на натриум, хранлива материја за која се знае дека го зголемува крвниот притисок. Дури и мала количина леб може да го зголеми ризикот од хипертензија.

Морничавата вистина за пилешкото месо

Пилешките гради се сметаат за една од главните компоненти за здрава исхрана и добар извор на протеини. Истовремено, нивната цена е ниска и лесно се приготвуваат. Меѓутоа, евтиното пилешко е едно од највалканите видови животинско месо.

Ако се грижите за вашето здравје, внимателно прочитајте го овој текст за да дознаете повеќе за можните ризици од честата консумација на индустриско пилешко.

Вистината за пилешкото:

За да ги намалат трошоците за пилешко филе, произведувачите мораат да намалат на трошоците за исхрана на пилињата и да го забрзаат нивниот раст. Како резултат на тоа, се користи евтина храна и агресивни препарати за брзо дебелеење.

Животниот циклус на пилешкото од 5 до 7 недели

Во просек, животниот циклус на пилињата на фармите за преработка на животинско месо е од 5 до 7 недели, по што се убиваат и се праќаат на преработка (додека селаните ги одгледуваат пилињата неколку години пред да ги заколат).

Хемиското изложување почнува пред појавата на пилето. Станува збор за разни дезинфекциони средства на кои се изложува јајцето. Потоа, тоа се превезува во расплодна работилнициа, каде што се изложува на милоста и немилоста на конвенционалните дезинфекциски средства, но и на моќни антибиотици и вакцини.

Која е главната опасност?

Вакцинацијата на пилињата по правило се врши преку групна постапка со помош на аеросол или се пијат препарати со вода. Теоретски, сите вакцини имаат соодветни безбедносни сертификати за птиците и луѓето. Но опасноста лежи во неправилната употреба на вакцините, неквалитетната група лекови и неподготвеноста на пилињата за имунизација. Штетата за луѓето се состои во неквалитетното месо заразено со болести поради вакцинацијата и нејзината неправилна употреба.

Болеста на едно пиле може да доведе до смрт на сите, затоа им се даваат антибиотици во текот на целиот нивен живот. Штета што притоа се нанесува е разновидна.

Прво, консумирањето такво пилешко може да ја наруши работата на црниот дроб, бубрезите и дигестивниот тракт кај луѓето.

Второ, алергичните луѓе може да доживеат разни акутни реакции. Но можеби најопасна е таа редовна микродоза на антибиотици. Тоа доведува до бактерии отпорни на антибиотици.

Со други зборови, ако личноста на пример добие воспаление на белите дробови, па антибиотиците со кои се хранело пилето (а вие сте го изеле), лековите нема да влијаат врз патогените тела. Што значи дека ќе станете имуни на антибиотици, бидејќи постојано ја примате таа одредена доза преку месото што го јадете.

Исто така, многу е важно што јаде пилето. Покрај посебно воведените адитиви, во храната за пилињата може да се најдат и пестициди, но и естроген, женски хормон кој ја зголемува телесната тежина кај пилињата.

Кај жените, вишокот од овој хормон може да предизвика нарушување на месечниот циклус, а кај мажите неплодност.

Покрај тоа, редовната консумација на месо со хормони може да доведе до намалено производство на сопствени хормони, кожни проблеми, алергиски реакции и намален имунитет. Децата што се во сексуален развој посебно ги погодуваат хормонските суплементи и потоа репродуктивната функција на телото се сопира.

Заклучок:

Пилињата што се произведуваат на фармите за преработка на месо се полни со хормони и останати работи што го забрзуваат нивниот раст. Кланиците даваат свој придонес, каде лешовите на пилињата се третираат со дезинфекциски средства.

Но не е можно да се истражи секое парче месо. Па така, главниот критериум за потрошувачите остануваат изгледот и вкусот на пилешкото месо. Ако можете, купувајте пилешко месо од селани што ги хранат со природна храна.

Внимавајте што купувате, а уште повеќе што внесувате во организмот!

Четири комбинации на намирници кои прават проблеми во организмот

Јадењето правилна храна, односно здрава храна е предуслов за добро здравје.

Ако генерално се грижите за исхраната, за храната што ја јадете, за начинот на кој ја подготвувате храната и за нутритивното богатство, понекогаш можете да си дозволите нешто помалку здраво, како парче пица или плескавица, без никакви последици.

Сепак, некои намирници кои сами по себе се здрави не одат добро во комбинација со други намирници кои се исто така хранливо богати и корисни.

1. Сланина и јајца

Повеќето луѓе сакаат да јадат сланина и јајца за појадок, но не се целосно свесни дека оваа комбинација не е особено добра. Бидејќи и јајцата и сланината се богати со протеини, како независни суплементи се добри за луѓето, но во комбинација можат да предизвикаат разни дигестивни проблеми.

Кога јадете 2 намирници со висока содржина на протеини одеднаш, на телото ќе му треба повеќе време да ја свари храната, бидејќи протеините најтешко се разградуваат. Покрај тоа, и јајцата и сланината се богати со заситени масти.

Место сланина, некои зеленчуци, како домати или авокадо, се многу поздрави и подобри избори.

2. Јогурт и овошје

Овошјето е најздраво кога се јаде самостојно. Кога се меша со друга храна како јогурт, може да предизвика чувство на тежина во стомакот, па затоа овошниот јогурт не е најдоброто решение за појадок.

Наместо овошје, во јогуртот можете да додадете малку цимет, кој има многу придобивки за вашето срце.

3. Вода и храна

Многумина имаат навика да пијат чаша вода со оброк, но тоа не е особено препорачливо. Прво, може да ја намали количината на плунка што ја произведуваат жлездите, што е многу важно кога станува збор за дигестивниот процес. Покрај тоа, оваа комбинација може да го зголеми и нивото на инсулин во вашето тело.

4. Плескавица со помфрит

И двете од овие намирници се прилично нездрави, но доколку не претерате, нема да има некои поголеми проблеми. Сепак, оваа вообичаена, омилена комбинација за многу луѓе е многу лоша.

Нутриционистите дури велат дека е многу поздраво да нарачате 2 колачиња наместо помфрит.

Популарно