Лекарка од Хрватска: Хигиена на носот со солен раствор помага во спречување на Ковид инфекција на респираторниот систем

Додека светските фармацевтски компании и најпрестижните научници се зафатени со работа на производство на вакцина што ќе помогне да се ослободиме од пандемијата на корона вирусот, директорката на Клиниката за инфективни болести „Д-р „Фран Михаљевиќ“, Алемка Маркотиќ предупредува дека некои едноставни процедури, како што е хигиената на носот, можат да помогнат во борбата против инфекциите на респираторниот систем, пренесува „24сата.хр“.

Ефект на плакнење

Набљудувањата што таа ги наведува сè уште се во почетна фаза на контролирана студија, но ова откритие не може да биде штетно. Идејата за студијата, вели таа, е родена во желбата да се помогне на асимптоматски заразени лица кои биле во изолација со недели поради позитивен тест за брис, кој повеќе не е во согласност со нивното здравје, бидејќи тие биле добро. Клучот е во солените раствори што короната, како и другите вируси, „не ги сака“.

Од самиот почеток на епидемијата предизвикана од SARS-CoV-2, научниците и лекарите забележаа дека кај голем број на пациенти, но и кај луѓе на кои им е дијагностицирана инфекција, но немаат развиено симптоми, може да се открие вирусот во носната слузница. Иако во првите месеци не знаевме колку долго може да биде заразен вирусот, тој беше поврзан со изолација на позитивни луѓе, што доведе до одредени психолошки проблеми, но и егзистенцијални заради „затвореноста“ и неможноста за враќање на работа – вели професорката Маркотиќ.

Според неа, солениот раствор може да биде некаква помош за луѓето со Ковид-19, за забавување или спречување на ширењето на вирусот од носот до белите дробови.

За време на пролетта и почетокот на летото, дел од луѓето со позитивни брисеви се обратија за помош. Бидејќи засега нема специфичен лек, размислував како најдобро да помогнам. Претпоставката беше дека тие веројатно се дефектни вирусни честички или вируси кои ја изгубиле својата моќ на инфекција, но немало доволно информации во соодветната научна и стручна литература и тие морале да бидат изолирани сè додека не се добијат негативни резултати од брисот. Мислев дека можеби добра хигиена на носот, односно исплакнување и навлажнување на носот со препарати базирани на морска сол, може да помогне во отстранување на мртвиот епител во носот, а со тоа и на вирусните честички од тој епител – вели д-р Маркотиќ.

Таа понатаму истакнува дека советувала да се освежува и чисти носот три-четири пати на ден, со инјектирање на препарати на база на морска вода два-три дена и потоа да се направи контролен брис.

За среќа на повеќето од нив по таа постапка, тестот од брисот беше негативен и тие конечно можеа да завршат со изолација и да се вратат во новиот нормален живот – вели професор Маркотиќ.

Наредниот чекор е научно докажување на оваа опсервација.

Бидејќи ова беа индивидуални набудувања и искуства, за кои дефинитивно е потребна потврда во контролирана студија, со цел да се смета за научно и професионално релевантно и применливо, започнавме пилот студија на Клиниката за инфективни болести „Д-р Фран Михаљевиќ“. Како дел од студијата, ќе се обидеме да испитаме кај пациенти со Ковид-19, колку редовната хигиена на носот со раствори базирани на морска вода може да го намали одржувањето на вирусот во носот, а доколку резултатите се охрабрувачки, планираме да ја продолжиме студијата со асимптоматски случаи за да го намалиме можното ширење на вирусот на долните екстремитети на респираторниот систем, односно кон белите дробови – открива професорката Маркотиќ.

Од есен, сите се преплашени бидејќи ова е периодот во кој владеат вирусите, па се очекуваат истовремени болести од грип, вироза и корона. Затоа, професорката Маркотиќ сподели со јавноста на што работат, бидејќи таквата превенција може да биде од голема корист.

Имајќи предвид дека се соочуваме со период на студено време, затворени простори со прегреан сув воздух, а покрај Ковид-19, исклучително важно е и појава на други респираторни инфекции, како што се грип, настинки, бактериски инфекции, одржување на здрава носна слузница е исклучително важно. Лекарите редовно им даваат вакви совети на своите пациенти и добро е што сега, пред сезоната на респираторни инфекции, каде грипот ќе има голема улога, да ги потсетиме сите на овој вид заштита – вели таа.

Носната слузница е место на влегување на бројни микроорганизми кои предизвикуваат инфекција на респираторниот тракт. Клетките кои лежат на здрава и неоштетена слузница претставуваат физичка бариера за влез на микроорганизми и причина за болеста. Носната лигавица обезбедува загревање, навлажнување и прочистување на вдишаниот воздух благодарение на трепките и лачењето на слузта.

Покрај тоа, „IgA“ антитела се лачат на површината на слузницата, што може локално да заштити од разни микроорганизми. Студеното време, но и прегреаните области со сув воздух ја оштетуваат слузницата, предизвикуваат воспаление и отекување на и ја зголемуваат можноста микроорганизмите да се населат на неа. Затоа, одржувањето на слузницата влажна и неоштетена, вклучително и редовнотоплакнење на носот, е важно во одбраната од микроорганизмите – посочува Маркотиќ.

За да се обезбеди назална проодност и нормално дишење, додава Маркотиќ, разни капки се користат за да се намали отокот, но повеќето такви капки може да се применат за кратко време, бидејќи нивната долготрајна употреба може да доведе и до оштетување на носната лигавица.

За секојдневно навлажнување на носната лигавица и спречување на оштетување на слузницата, се препорачуваат раствори базирани на морска вода, кои по состав се слични на физиолошкиот раствор. Солта го намалува отокот со врзување вода од слузницата, ја разредува слузта и го олеснува нејзиното исфрлување, а исто така може да има и антиалергиско дејство. Исто така, може физички да ги отстрани мртвите и оштетените назални епителни клетки – д-р Маркотиќ објаснува што всушност прават овие течности.

На крај, таа нагласува дека не смееме да заборавиме да го сведеме на минимум ширењето на вирусот.

Во оваа ера на Ковид-19, покрај мерките за растојание, хигиена на рацете и носење маски, важно е да се одржува и соодветна хигиена на носот, што вклучува редовно чистење и навлажнување, особено што маските со продолжено носење можат дополнително да го намалат нормалното навлажнување на носната лигавица“.

Жените над 50 години треба да избегнуваат четири видови храна

Менопаузата носи многу предизвици за жените, вклучително и хормонски промени кои можат да предизвикаат непријатни симптоми како што се топли бранови, промени во расположението и зголемување на телесната тежина. За среќа, постојат промени кои можете да ги направите за да ги ублажите овие симптоми, а исхраната игра клучна улога.

Иако постојат многу корисни намирници кои можат да ги намалат симптомите на менопаузата, важно е да се има на ум дека одредени видови храна може да ги влошат овие проблеми, особено преработената храна.

Д-р Мајкл Лахи истакнува неколку видови на храна што жените над 50 години треба да ги избегнуваат за да ги контролираат симптомите на менопаузата и да спречат зголемување на телесната тежина.

1. Слатки и газирани пијалоци

Слатките, како бонбоните и газираните пијалаци, се несомнено вкусни и честопати е тешко да им се одолее. Сепак, нивната висока содржина на фруктоза најверојатно ќе доведе до ненадејни скокови и падови на нивото на шеќер во крвта. Овој ефект може да ги влоши промените во расположението и заморот, два вообичаени симптоми на менопаузата.

„Газираните пијалоци и слатките предизвикуваат раздразливост и необичен замор, кои се толку забележливи за време на менопаузата“, предупредува д-р Лахи за SheFinds. Освен тоа, шеќерот придонесува за акумулација на масното ткиво и носи низа други здравствени ризици. Д-р Лахи препорачува свежо овошје или темно чоколадо за задоволување на потребата за слатко.

2. Преработено месо

Преработеното месо, како што се колбасите, виршлите и нарезоците, се меѓу најлошите намирници за здравјето. Оваа храна е богата со натриум и конзерванси, што може да доведе до надуеност и воспаление. „Оваа храна може да ги влоши симптомите на менопаузата со зголемување на нивото на воспаление во телото“, вели докторот.

Надуеноста е честа поплака за време на менопаузата, а вишокот натриум од преработеното месо само ја влошува ситуацијата. Д-р Лахи препорачува посни протеини, како што се пилешко без кожа, риба или опции од растително потекло како грав и тофу, кои се одлични за одржување на тежината.

3. Рафинирани јаглехидрати

Белиот леб, пецивата и другите рафинирани јаглехидрати можеби се вкусни, но за жал, за време на менопаузата и воопшто, тие прават повеќе штета отколку корист. Според д-р Лахи, „рафинираните јаглехидрати ја зголемуваат тежината и нивото на инсулин, што го отежнува слабеењето“.

Тие исто така можат да ги влошат промените во расположението и често да не остават исцрпени. За постабилно ниво на шеќер во крвта и повеќе енергија, важно е да изберете цели зрна како киноа, кафеав ориз и интегрален леб.

4. Транс масти

Транс мастите се наоѓаат во многу од најпопуларните преработени грицки и пржена храна, а за жал, тие можат да бидат лоши за симптомите на менопаузата.

„Транс мастите го зголемуваат ЛДЛ холестеролот и го намалуваат ХДЛ, што го влошува воспалението и доведува до зголемување на телесната тежина“, објаснува д-р Лахи. Овие нездрави масти, исто така, можат да ги влошат топлите бранови и да го зголемат ризикот од срцеви заболувања.

Клучно е да се проверат етикетите за исхрана за транс масти, а кога готвиме дома, можеме да размислиме за користење природни, здрави масти како кокосово или маслиново масло бидејќи тие можат да помогнат во одржувањето на здрави нивоа на холестерол.

Лесен домашен лек против кашлица

Благодарение на моќните својства на медот и бананата, ослободете се од болното и воспалено грло, кашлицата, па дури и од стомачните проблеми.

Состојки: 400 мл зовриена вода, 2 средни банани со црни пеги по нив, 2 лажици мед.

Подготовка: Најпрвин излупете ги бананите и изгмечете ги со вилушка. Доколку сте во можност направете го тоа со дрвена лажица. Потоа бананата ставете ја во сад со зовриена вода. Оставете ја да отстои околу половина час. Кога смесата ќе се олади, додадете го медот. Важно е медот да го додадете последен, бидејќи, доколку го помешате со зовриената вода, ќе ги загуби лековитите својства.

Примена: 100 мл од овој напиток пијте четири пати дневно. Количината на состојките од овој рецепт е доволна за еден ден. А наутро за наредниот ден направете си нова. Првите резултати ќе ги забележите за три дена.

Што да се јаде пред и после вежбање

Научниците веќе долго време  тврдат дека она што го јадете пред, за време и после вежбањето може да влијае на резултатите од вашиот фитнес. И што е тоа што нутриционистите препорачуваат да јадете? Добрите јаглени хидрати се многу важни пред тренингот, а протеините после вежбање.

Што да се јаде пред вежбање

„Јадете јаглехидрати пред вежбање, но не премногу“, рече Нанси Коен, професор на Катедрата за исхрана на Универзитетот во Масачусетс во Амхерст.

Таа препорача да консумирате од еден до четири грама јаглени хидрати на 2,2 килограми телесна тежина, ако планирате да вежбате повеќе од еден час.

Упатствата за исхрана препорачуваат доколку внесувате 2000 калории на ден, обидете се да консумирате помеѓу 225 и 325 грама јаглени хидрати.

Треба да јадете еден до четири часа пред вежбање. Истражувачите од Универзитетот во Сиднеј сугерираат дека внесот на јаглени хидрати може да ги подобри перформансите на вежби за издржливост.

"Со консумирање на храна  богата со јаглени хидрати со малку маснотии, јаглени хидрати, можете да се осигурате дека имате доволно мускулен гликоген како гориво за вашата физичка активност. Значи, јадете смокви, путер од кикирики, банани, јогурт, тестенини или друга храна со висок јаглерод". рече Коен.

Покрај тоа, доволна количина вода е многу важна.

„Општо, можете да консумирате пет до 10 милилитри вода на килограм телесна тежина, два до четири часа пред вежбање“, рече Коен.

Значи, многу е важно да не вежбате на празен стомак, затоа што ако не јадете, вашето тело ќе биде „измачувано“.

Што да се јаде додека вежбате

Една од најважните работи што треба да направите додека вежбате е хидратација. Ако вежбате 45 минути или помалку, доволно течност ќе биде сè што ви треба.

„За вежби за издржливост од еден до два часа, ќе треба да внесете 30 до 60 грама јаглехидрати на час. На пример, има 25 грама јаглехидрати во едно јаболко со средна големина“, рече Коен.

Соковите, спортските пијалоци, овошјето и другите намирници и пијалоците со висок јаглерод може да бидат од голема помош.

Што да се јаде после вежбање

По тренингот, ќе ви требаат многу протеини, како што се млечни производи, јајца и пилешко месо.

"По долго или многу интензивно вежбање, консумирајте еден до два грама јаглени хидрати на килограм телесна тежина заедно со 15-25 грама протеини. Ова ќе ги надополни резервите на гликоген во вашите мускули", рече Коен.

На пример, едно варено јајце има околу шест грама протеини.

„По полесно вежбање, јадете добро избалансиран оброк, кој вклучува високо квалитетен протеин и јаглени хидрати во рок од два до три часа од завршувањето на тренингот и пијте доволно течност“, додаде Коен.

Ако чувствувате болки во мускулите после вежбање, пијте сокови од лубеница или цреша.

Популарно