Кој изгубил чуство на вкус и мирис има антитела на корона

Четири од пет лица кои пријавиле губење на способноста да препознаат вообичаени мириси биле позитивни на тестови на антитела, покажува студија во Њујорк

Пациентите со ковид 19 кои немале проблеми со губење на чувството за вкус и мирис, всушност имале многу посериозна клиничка слика, спротивно на популарното верување, поради што некои беа поврзани со респиратор! Во исто време, четири од пет лица кои пријавиле губење на можноста за препознавање на вообичаени мириси, имаат позитивни тестови на антитела, што укажува на лесна, а со тоа и непризнаена инфекција со корона.

Ова го покажа неодамнешното истражување на Клиниката за оториноларингологија и хирургија  во рамките на медицинскиот центар на универзитетот Вандербилт во Њујорк. И фактот дека губењето на чувството за вкус и мирис се јавува почесто кај полесни пациенти, нашите лекари го забележаа во пракса.

- Во пракса се покажа дека луѓето кои имаат проблеми со сетилото за мирис и вкус имаат полесни клинички слики. Овој симптом обично се јавува кај помлади луѓе. Проблемот со мирисот е почест, бидејќи чувството за вкус се враќа побрзо. Имавме и млади луѓе кои, откако ги вратија сетилата за вкус и мирис, имаа чувство на смрдеа, а имаше и пациенти кои поради тоа воопшто не можеа да јадат. Сепак, тоа е минливо, но понекогаш потребни се два или три месеци за целосно да се опорави пациентот 

Експертите тврдат дека короната влегува низ носот и се лепи на миризливиот дел на слузницата.

- Вирусот се населува на носната слузница и почнува да се размножува. Научните истражувања сè уште не дадоа официјално објаснување зошто се губи миризбата. Можно е вирусот да има некои рецептори кои се врзуваат за тој дел од слузница и го уништуваат тој миризлив епител. Исто така, можно е вирусот да се поврзе со мирисните нерви и да ја промени нивната функција - објаснуваат експертите,, а имало и такви случаи во пракса, дека полесните пациенти по болеста може да имаат проблеми со губење на меморијата и со чувство на конфузија.

Познато е дека многу вирусни и бактериски инфекции можат да доведат до губење на чувството за мирис:

- Сепак, некои истражувања покажуваат дека во случај на коронавирус, губењето на сетилото за мирис може да трае подолго. Исто така, забележано е дека пациентите пријавуваат дека, кога се враќа чувството за вкус, не чувствуваат мирис на ванила, оцет, парфем ... Дека  млекото им мириса на бензин ... акојадат луто чуствуваат дека  јадат нешто слатко. Ова значи дека постои патолошки изменето чувство за мирис и вкус.

Новите истражување Секоја петта личност нема да има симптоми

Едно од пет заразени лица нема да има симптоми, но ќе го пренесе вирусот на значително помалку луѓе отколку кај некој со симптоми, покажуваат новите студии.

„Проблемот е во тоа што треба да ги разликуваме оние кои поминуваат низ ковид без симптоми од оние кои се во првите денови на инфекција, така што нивните симптоми сè уште не се развиени“, рече Крутика Купали од Универзитетот Стенфорд во Калифорнија. Истражувањата покажаа дека асимптоматските луѓе имаат 42 проценти помали шанси да го пренесат вирусот отколку симптоматските.

Над 400 приватни специјализанти стапија во штрајк

Над 400 приватни специјализанти изутринава стапија во генерален штрајк и не ги извршуваат работните обврски на скопските клиники и останатите болници и амбуланти низ државава. Тие бараат зголемување на надоместот што им се исплаќа  во изнес од 26 илјади денари, на ниво на просечна плата на доктор во јавна здравствена установа, здравствено осигурување, како и решавање на статусот што сега им е со договор на дело. Штрајкот ќе го прекинат, како што најавија, само доколку добијат писмена гаранција за исполнување на барањата. 

- За жал, се решивме на овој чекор бидејќи Министерството за здравство нема слух за решавање на нашите проблеми,  изјави доктор Христина Илиоска Чешлароска, приватен специјализант по интерна медицина, трета година. 

Таа потсети дека по протестот во март, имале средба со министерот за здравство на која им било ветено дека нивните барања ќе се најдат на седница на Влада., но  дека засега немаат никаков одговор. 

Како што соопшти Илиоска Чешлароска, добиле повик од претставник во Министерството за здравство и им било кажано дека денеска во 14 часот  ќе се одржи средба во Влада.

-Петмина наши претставници ќе бидат на таа средба, но, немаме информација кој се ќе присуствува и дали ќе бидат прифатени нашите барања. Штрајкот продолжува, се додека не добиеме писмена официјална гаранција дека барањата ќе бидат исполнети, нагласи Илиоска Чешлароска.

Тамара Пејоска, специјализант на пластична и реконструктивна хирургија, прва година, рече дека работно максимално се посветуваат, а се ставени во разочарувачка деградирачка позиција. На протестот беше нагласено и дискриминирањето при остварување на мајчинство и породилно отсуство, бидејќи тогаш се укинува надоместот. Сите овие луѓе, беше кажано на протестот, имаат желба да останат во државата, да работат и да се грижат за пациентите.

ИЈЗ: Нови 44 случаи на голема кашлица од 5 до 11 април, вкупно 443 заболени

Нови 44 случаи на голема кашлица се пријавени од 5 до 11 април, со намалување од 10,0 отсто споредено со претходниот седмодневен период. Најголем дел од случаите се пријавени во Скопје. Пријавени се случаи и во Битола - четири и по еден случај во Куманово, Кратово и во Крива Паланка. Возраста на заболените се движи од еден месец до 75 години, а најголем број случаи се од возрасната група од 10 до 14 години. Од новите 44 случаи, два се хоспитализирани, се наведува во најновиот извештај на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ), објавен попладнево.

- Заклучно со 11 април, во Северна Македонија се регистрирани вкупно 443 случаи на голема кашлица, со инциденца од 24,1/100 000 жители. По однос на место на живеење, најголем број лица живеат во Скопје - 355 или 80,1 отсто со зафаќање на шеснаесет различни општини. Од територијата на ЦЈЗ Куманово се пријавени 25 лица, од ЦЈЗ Битола 19, 17 лица од ЦЈЗ Тетово, од ПЕ Гостивар - пет и од ЦЈЗ Кочани и ПЕ Кратово по три случаи. По два случаја се регистрирани во Крива Паланка, Дебар, Струга, Пробиштип, Велес и во Струмица, а по еден случај е регистриран од Кичево, Прилеп, Кавадарци и од Гевгелија, пишува во извештајот.

Од вкупниот број регистрирани случаи - 433, 263 или 59,4 проценти не биле вакцинирани, не се комплетно вакцинирани согласно возраста или нема доказ за вакцинација. Од случаите кои се комплетно вакцинирани, просек на поминато време од последната доза вакцина до заболување, изнесува 12,9 години.

Од заболените, хоспитализирани се 60 лица и тоа 49 од нив на возраст до четири години.

Дадени се вкупно 39.031 доза вакцина што содржи компонента против голема кашлица во периодот од 18 јануари до 11 април. 

Овие намирници го зајакнуваат имунитетот и ги ублажуваат симптомите

Иако пролетта носи многу прекрасни работи и позитивна енергија, луѓето кои страдаат од алергии се на мета на алергиите и така започнува нивната агонија. Алергиите се резултат на преосетливост на имунолошкиот систем, што предизвикува ослободување на штетни хистамини. Тие можат да влијаат врз целото тело, особено на кожата, очите, носните прооди и белите дробови.

Симптомите на алергија се јавуваат кога вашето тело реагира на алергените во телото со производство на хемикалијата наречена хистамин која помага да се потисне алергенот. Имуниот систем предизвикува алергиска реакција преку производството на антитела на имуноглобулин Е (IgE) кои предизвикуваат широко распространети симптоми.

Пример симптоми

- течење на носот, сугреб, чешање, затнат нос

- исип на кожата, црвенило, сувост, лупење или чешање

- печење или чешање во устата и усните

- отекување на јазикот, усните, грлото или лицето

- гадење и повраќање

- грчеви во стомакот

- кашлица

Овие се најдобрите прехранбени продукти кои треба да ги вклучите во својата исхрана за да се справите со алергиите:

1. Белиот лук

Природен антибиотик кој помага во борбата против инфекции, вируси, дури и алергии. Дневното консумирање или цедење на сок од две сурови чешки од овој моќен антиоксидант може да го засили имунитетот.

2.Лимон и лимета

Одлични за засилување на имунитетот и се користат за разни заболувања, вклучувајќи ги и алергиите, бидејќи се полни со витамин C и антиоксиданти кои го засилуваат имунитетот. Водата со лимон го прочистува телото од нечистотии. Помешајте сок од лимон со маслиново масло како дресинг за салата.

3. Зелените лисни зеленчуци

Спанаќ, кељ, зелка и рукола се одличен извор на важни витамини, минерали, антиоксиданти и ензими кои помагаат во детоксикацијата и намалувањето на воспалението.

4. Храна богата со пробиотици

Пробиотичката храна (кефир, кисело млеко, кимчи, јогурт, сирење, мисо и комбуха) го подигнуваат имунитетот и може да помогнат во регенерацијата на оштетената цревна мукоза.

5. Кокосово млеко

Најдобрата алтернатива на кравјото млеко, бидејќи не содржи млечни производи, лактоза, соја, ореви и житарки.

6. Путер од бадеми и семки

За луѓе алергични на кикиритки и путер од кикиритки, путерот од бадеми е безбедна и здрава алтернатива која обезбедува здрави незаситени масни киселини, влакна, минерали како и рибофлавин и магнезиум, па дури и некои антиоксиданти.

7. Ленено семе, чија, семе од тиква и сончогледово семе

Одлични извори на здрави масти и влакна.

8. Коприва

Листот на коприва природно ги контролира хистамините, затоа се препорачува од страна на се повеќе лекари да се земе лиофилизиран препарат пред почетокот на сезоната на поленова грозница. Може да се користи и како чај или во форма на тинктура, вклучувајќи и хомеопатски лекови.

Популарно